1980 Ekstra


1980 Eurovision Türkiye elemeleri, sadece Ajda Pekkan ve ona şarkı yapmak için seçilen besteciler üzerinden yürüdüğü için daha önceki yıllarda olduğu gibi popüler müziğe yeni isimler kazandırmamış, bu nedenle de müzik sektörüne pek de faydası olmamıştı. Aynı şekilde, her sene elemelerden sonra elemelere katılan birçok şarkı plak olarak yayımlanırken, 1980 yılından elimizde kalan sadece “Petrol”ün 45’liği olacaktı. Türkiye’de yayımlanan 45’lik parçanın sadece Türkçe ve İngilizce versiyonlarını içeriyordu.


Oysa basında okuduğumuz kadarıyla “Petrol”ün bir de Fransızca versiyonu vardı ve sadece yurt dışında plak olan bu versiyonu biz ancak TRT radyolarında çalındığında duyabilecektik.


“Petrol” oryantal yapısıyla kapı komşumuz Yunanistan’da da yankı bulmuştu. Her ne kadar Yunanistan yarışma gecesi bize puan vermediyse de şarkı aynı yıl Yunanistan’da Yunanca sözlerle Doukissa tarafından plak yapıldı. “Petrol”ün hem Türkiye’de hem de yurt dışında plaklarını basan Philips firması tarafından 1980 yılında yayımlanan ve Doukissa’nın kendi adını taşıyan 33’lük plağında şarkı, “Aman Petro” adıyla yer alıyordu.
 


Türkiye’de “Petrol”ü Ajda Pekkan’dan sonra ilk yeniden seslendirense Kristin Haydar oldu. “O da kim?” diyebilirsiniz şayet ‘80’leri yaşamadıysanız. Adından da anlaşıldığı üzere Fransız bir insan kendisi. O vakitler bir Türk’le evliydi. O Türk de güya Haydarpaşa Garı’na adını veren Haydar Paşa’nın torunu idi. Bu yüzden de Kristin Hanım, Haydar soyadıyla ve “Haydar Paşa’nın gelini” olarak Türkiye’ye lanse edilmişti. Tesadüf bu ya, hem sinema oyuncusu hem de şarkıcıydı Kristin Haydar ve Fransa’dan menajer Erkan Özerman marifetiyle bu “mesleklerini” Türkiye’de icra etmek üzere transfer edilmişti.


Kristin Haydar, Türkiye’de gazino sahnelerine çıkıp, film çevirip basında boy boy çıplak fotoğraflarıyla manşet olurken, bir de 33’lük plak dolduracaktı. 1981 Mayıs ayında yayımlanan bu plakta “Petrol”ü de yeniden seslendirmişti.


Şarkının söz yazarı Şanar Yurdatapan’ın 12 Eylül sonrası vatandaşlıktan çıkarılması sonucu “Petrol”, yıllar boyu TRT’de yasaklı şarkılar listesinde yer aldı. Hatta her yıl Eurovision öncesi yapılan programlarda önceki yıllarda Türkiye’yi temsil eden şarkılar ekrana getirilirken 1980 yılı hep atlandı. Ajda Pekkan’sa yarışmada aldığı başarısız netice sonrası şarkıya zaten küsmüştü. Ta ki 2000 yılına kadar. Pekkan, o yıl eski şarkılarını “remix” versiyonlarıyla seslendirdiği “Diva” adlı albümü için “Petrol”ü 20 yıl sonra ilk kez yeniden kaydediyordu. Şarkının bu düzenlemesi Kıvanch K tarafından yapılmıştı.


2011 yılında ise bir başka “remix” versiyon bu defa Ozan Doğulu tarafından yapıldı ve Ajda Pekkan bir kez daha yeniden seslendirdi. Bu versiyon ise Ozan Doğulu’nun o yıl piyasaya çıkan “130 BPM Allegro” adlı albümünde yer aldı.


1980 elemelerinde Ajda Pekkan tarafından seslendirilen “Bir Dünya Ver Bana” ve “Olsam”, sadece Türküola Plak tarafından Almanya’da basılan bazı kaset ve CD’lerde yer aldı ama Türkiye’de hiçbir zaman basılmadı.


“Bir Dünya Ver Bana”yı Ajda Pekkan’ın dinlemesi için besteci Cenk Taşkan’ın “demo” kaydını Ayşegül Aldinç’e okuttuğunu biliyorduk. Bu kayıt yıllardır hiç ortaya çıkmamış bir kayıttı. İşte bu yazıyla ilk kez gün ışığına çıkıyor. Buyurun, Ayşegül Aldinç’in sesinden “Bir Dünya Ver Bana”. 


Yarışmada ilk elemeyi geçemeyen “Sevgi Nedir, Nasıl Sevilir?” tamamen sır olarak kalırken, “Cennet”, Modern Folk Üçlüsü’nün 1980 yılı aralık ayında piyasaya çıkan “Pop” adlı 33’lük plağında yer alarak dinleyici karşısına çıkacaktı.



Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder