Akşamdaaaaan Akşama

Emir Can İğrek – “Akşamcı”


Gündemi tamamen pandemiye teslim olmuş, bütün, barları, pavyonları, diskoları zapt, konserleri iptal edilmiş, bütün eğlencesine el konulmuş bir yıl oldu 2020. Ne şarkı dinleyenin dinleyesi kaldı ne şarkı söyleyenin söyleyecek hevesi. Ben ki hafta sekiz gün dokuz yeni şarkı çıkaranlara “Yanlış yapıyorsunuz, yapmayın çocuuum, boğmayın bizi,” diye ahkam kesip durur idim, ben bile “Aman salın gitsin, boğulmuşuz zaten boğulacağımız kadar,” noktasına gelmişim bu süreçte. Beş duyumuz var hepi topu. Dördünü temkinli kullanıyoruz zaten virüs korkusundan. Bari kulaklarımız kaygısız kalsın, çoktan seçme özgürlüğüne sahip olsun, ne yapalım.


Yakın dönemin yükselen yıldızlarından Emir Can İğrek de 2020 yılını bir hayli üretken geçirenlerden. Şöyle bir sayayım: Mart ayında üç parçalık “Sapa”, nisan ayında “Meydan”, mayıs ayında Patron’la “Darbe”, temmuz ayında “Saman Sarısı”, eylül ayında Zeynep Bastık’la “Dargın” ve “Sapa”nın “Cenk Gürsoy Remix” versiyonu. Geçtiğimiz günlerde, kasım sonunda da Hypers etiketiyle iki şarkılık “Akşamcı” servis edildi dijital platformlara.


Başından beri kendine has bir tavır ve üslupla yol alıyor Emir Can İğrek. Eskinin edebi dilini bugünün genç diline bu kadar zekice uyarlayabilen çok az müzisyen var onun kuşağında. 50 yaşını devirmiş beni buradan yakalayabiliyor mesela; 15 yaşını devirmiş genci de haydi haydi yakalıyor zaten. Son dönemde bu kadar melodi zengini şarkılar yazabilen de çok yok. Şarkılarının düzenlemeleri de dar alanda kısa paslar atmaya çalışmıyor. Çok büyük, çok iddialı önermeler getirmeye çalışmadan, sofistike denemelere girişmeden, alabildiğine sade, basit ama amatör ve kararsız tınlamayan, samimiyeti hissedilen, sıcak şarkılar üretiyor.


“Akşamcı” da bu kategoride bir şarkı. Tıpkı teklide yer alan diğer şarkı “Tenha” gibi, bu şarkının da söz ve müziği Emir Can İğrek’e ait. “Akşamcı”nın düzenlemesi Yiğit Avcı, “Tenha”nın düzenlemesi ise Alperen Gün imzası taşıyor.  


Bektaşi’ye sormuşlar, “Namaz kılar mısın?” diye. “Bayramdaaaaan bayrama”, diye cevap vermiş. Bir de sormuşlar “İçki içer misin?” diye. “Akşamdaaaaan akşama,” demiş. Hah işte “Akşamcı” tabiri de buradan çıkmış. Biliyorsunuzdur ama yine de hatırlatayım dedim.


“Akşamcı”, adından ne anlıyorsanız öyle bir şarkı. Şarkının çıkışının içki satışı yasaklarına denk gelmesi de talihin bir cilvesi. O yüzden hafta sonları dinlememenizi öneririm. Hele klibini hiç izlemeyin. 35 mm film tadındaki klip fena halde akşamcılığa özendirebilir sizi. Ruh sağlığınızı ve manevi gelişiminizi olumsuz yönde etkileyebilir. Belki de tam tersi olur. Türlü bahanelerle, yasaklar, kısıtlamalarla bizden çalınan eğlencemizi ve neşemizi her şeye rağmen, her şart koşulda, eninde sonunda geri alacağımızı hatırlatır, iyi gelir.


“Akşamcı” çakırkeyif genç adamının o akşamlar geçtiğinde, ücrada bir başına kaldığında hissettiklerini ise ikinci şarkı, “Tenha” anlatıyor sanki. Böyle bir organik bağ var iki şarkı arasında. Farklı aranjörlerin elinden çıkmış olmalarına karşın müzikal bir bağ da var. Her iki şarkı, İğrek’in kendine has müziğiyle yürüdüğü yola birer taş daha döşüyor.


Bunu daha önce yazmıştım, yine tekrar edeceğim: Emir Can İğrek’in vokal tekniğinde kolay çözümlenebilir bir sorun var. Yaygın olarak genç şarkıcıların çoğunda görülen bir sorun bu. Sesinde nazal bir tını var ve bu fiziki bir sorun değil; tamamen sesin kullanılış biçimi, yanlış yerleşmiş alışkanlıktan doğan bir sonuç. Belki böyle sevildiğini düşünüp bunu dert etmiyor, belki özellikle böyle kalmayı tercih ediyor ama aslında biraz çalışmayla çok daha parlak ve etkili tınlayabilir sesi. Bu da bütün şarkıları aynı tamperaman ve duygu hattında söylediği hissinden kurtarır dinleyiciyi. Bunu da benden başka dert eden dinleyici var mıdır onu da bilmiyorum bu arada.


Yukarıda bir yerlerde “Akşamcı” için “dinlemeyin” “izlemeyin” filan dedim ama ciddiye almadınız umarım. İroni bitti ya memlekette, alt yazı koymak şart. Dinleyin siz dinleyin. Vallahi bir şarkı dinlemekle “Akşamcı” olunmaz. Hafta sonu içki içerseniz Covid olursunuz, o ayrı.

Yavuz Hakan Tok

1 yorum: