"Hancı mı Yancı mı?.."

 İrem Derici - "Senin Hastan" 


“Uzun zamandır uyarılmamıştım. Uyarıldım, iyi geldi.”

RTÜK, İrem Derici’nin son klibindeki bazı sahneler için uyarı vermiş, İrem Derici de öyle uyarıya böyle cevap vermiş. Zamanlardan bir zaman bütün bunlar gelip geçtiğinde, geriye şarkılar, müzik, sanat, hayat kaldığında… Bugün hayatlarımızın üzerine düşen kara gölgeler yok olup gittiğinde ve adları bile hatırlanmadığında, İrem’in bu cevabı bir anekdot olarak anlatılabilir dilden dile. Gülebilirler geleceğin insanları. Hem de bizim şu anda hiç gülemediğimiz kadar yüksek sesle gülebilirler.


İrem Derici bir deli kızdır. Sözünü sakınmaz, dilini tutmaz, gemi azıda gezer. Bu da herkesçe bilinir zaten çünkü saklamaz da hiç. Yeri gelir saydırır birilerine, yeri gelir en sunturlu lafı da kendine söyler. Hiperaktivitesi ve ağzı bozukluğu, içerisi görünmesin diye çektiği kalın perdeleridir onun belki de ama bazen fazla gelebilir o perdeler karşısındakine. Misal, benim kimi zaman “Of nasılsa kulak asmayacak, yine bildiğini okuyacak,” deyip sözümü sakınmışlığım vardır ondan. Tabii ki müzikle ilgili sözlerden bahsediyorum. Yoksa ne burası “Kırmızı Oda” ne de ben Binnur Kaya’yım. Bu zamanda klip televizyonda yayınlanmış, yayınlanmamış, kim takar, o da ayrı mesele zaten.


İrem’in hiperaktifliği en başından bu yana müzik kariyerine de yansıdı doğal olarak. Hiç ağırdan almadı, hiç sakin olmadı. Çat burada çat kapı arkasındaydı. Ne bulursa söyledi, uyar uymaz, yarar yaramaz demedi. İnce elemedi, sık hiç dokumadı bu yüzden. Oysa sekiz sene az bir zaman değil. “İrem Derici şarkıları” ya da “İrem Derici müziği” diye bir şey olabilirdi şimdiye. Olmadı.


İrem Derici’nin iki şarkı ve bir farklı versiyondan oluşan yeni bir teklisi yayımlandı geçtiğimiz günlerde. Yazının başında bahsi geçen klip de o teklide yer alan “Senin Hastan” isimli şarkıya aitti zaten. Sözleri Ayla Çelik ve Hakkı Yalçın, bestesi Ayla Çelik ve Serdar Aslan’a ait “Senin Hastan”ın düzenlemesini Onurr yapmış. Şarkının teklide yer alan “Remix” versiyonu ise Mustafa Ceceli’nin elinden çıkmış.


Eli yüzü düzgün, derli toplu, hoş bir pop şarkısı “Senin Hastan”. Orijinal versiyonu bildik İspanyol yürüyüşüyle kulağa sıcak ve olgun geliyor, “Remix” versiyonu ise şarkıyı daha “teenage” bir yerden sunuyor dinleyene. Her iki haliyle de İrem’in sesine ve tarzına yakışmış bir şarkı.


Diğer şarkı “Güz Dönümü” ise söz, müzik ve düzenlemesi Onurr tarafından yapılmış bir şarkı. Güncelin tam orta yerinden bir ritim ve düzenleme anlayışıyla kotarılmış ve yüzü daha Batı’ya dönük bir “sound”u var.


Ben her iki şarkının da doğru ve iyi seçimler olduğunu düşündüm dinlerken. İki yanlış bir doğruyu götürür mü, onu zaman gösterecek ama İrem, kariyerinin bundan sonrası için biraz daha telaşsız seçici davranabilirse, iki doğrunun bir yanlışı götürme ihtimali daha fazla olabilir.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder