Günün Şarkısı 10 Kasım 2019


Seden Gürel – “Uyan”


Bugün 10 Kasım… Benim çocukluğumda 10 Kasımlar yas günleriydi. Bayraklar törenle yarıya indirilir, radyo ve televizyonda ağırlaştırılmış yayın yapılırdı. Hatta okulda o gün hiç gülmememiz, teneffüslerde oyun oynasak bile eğlenmememiz gerekirmiş gibi gelirdi. Öyle hissederdik. Zamanla bu düşünce değişti, 10 Kasımlar bir yas günü değil, bir anma günü oldu. Doğrusu da buydu. Yas’a değil, anmaya, hatırlamaya, anlamaya ihtiyacımız vardı çünkü.


Çok şarkıyla yad edilebilir Atatürk. O’nun sevdiği şarkılar çalınır zaten sıklıkla. Adına yazılmış, O’nu anlatan çok şarkı da var. Ben Seden Gürel’in “Uyan” şarkısını ayrı severim. Zira hesaplı kitaplı, hamasi, büyük büyük laflar eden bir şarkı değildir. Aksine çok saf, çok naif, çok içten bir hüznün, bir özlemin şarkısıdır. 1994 yılında yayımlanan ikinci Seden Gürel albümü “Aklımı Çelme”nin çok göz önüne çıkmamış, gölgede kalmış şarkılarından biridir. Zaten göz önüne çıksın diye albüme konulmadığı da bellidir.


Sözleri Zeynep Talu tarafından yazılan “Uyan”, Aykut Gürel tarafından bestelenmiş ve düzenlenmiş. Şarkının iki farklı gayri resmi videosu var YouTube’da ama her ikisinin de görüntü ve ses kaliteleri bir hayli kötü. 


Neyse ki uzun süredir dijital platformlarda bulunamayan albüm bir süre önce bulunur hale geldi. Ses kalitesi de iyi ama kapak görseli hatalı. Her nedense bir sonraki Seden Gürel albümü “Muhtemelen”in kapağı ile servis edilmiş “Aklımı Çelme” albümü. Şuraya orijinalini koyayım da belki zamanla düzeltirler.


“Uyan” bir çağrı… “O kadar çok şey var ki yarım kalan,” diyor şarkının sözlerinde. Tabii şarkının 1994 yılında kaydedildiği düşünülürse, fazla duygusal kalıyor bu cümle. Şimdi olsa “O kadar çok şey var ki tahrip edilen, yıkılan, dökülen, parçalanan…” da denebilirdi.  

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder