Bayram Listesi

 


“Bayram gelmiş neyime, kan damlar yüreğime,” diye bir türkü var, bilirsiniz. Zamanında radyodan televizyondan duya duya nasıl işlemişse bilinçaltıma artık, “Hadi bize bir bayram şarkısı söyle,” deseler ilk bunu söylerim hiç tereddütsüz. Neyse ki durup dururken “Hadi bize bir bayram şarkısı söyle,” diyecek manyak arkadaşlarım yok. Ve fakat “Bayramda ne dinleyelim?” diye soran olursa hem soru hem de cevap daha makul olur zannımca.


Size bir bayram listesi yaptım. Bir nevi karışık kaset doldurdum. Arabanızın kasetçalarında mı dinlersiniz eşe dosta bayram ziyaretine giderken yoksa halk plajında kiralık şemsiyenin gölgesindeki kiralık şezlonga uzanıp “walkman”inizde mi dinlersiniz, orası size kalmış.

Burcu Tatlıses – “Ayrılığımız Sürüyor”

Listeye hüzünlü bir eserle ya da Kral TV “vj”lerinin dediği gibi, “duygusal bir çalışma” ile başlıyoruz. (İnsan ‘70’leri, ‘80’leri, ‘90’ları, 2000’leri ve dahi 2010’ları yaşayıp görmüş olunca çağrışımın hangi zaman diliminden çıkıp geleceği belli olmuyor ki belki bu yazı da serbest çağrışımlarla doludur.) Burcu Tatlıses’in Nisan 2021’de yayımladığı bir şarkı bu. Burcu Tatlıses ve İlker Yurtcan, Seyyidhan Kömürcü’nün farklı şiirlerinden dizeleri bir araya getirip bestelemişler, düzenlemeyi de İlker Yurtcan yapmış.


Yakıştırsam yakıştırsam bir balıkçı barınağına yakıştırırım bu şarkıyı. Pantolon paçalarını sıvamış kaptanın ayakları denize karışırken, saç mangalda kızaran istavritlerin kokusuna karşı çay bardağından içilen rakının şarkısı değil mi bu?


Salman Tin – “Aşk Köpeği”

Söz, müzik ve düzenlemesi Salman Tin’e ait “Aşk Köpeği”, Mayıs 2021’de yayımlanmıştı.


En çok kullandığımız laf “Hiç esmiyo, hiç esmiyo,” oluyor ya bu mevsimler... Hah işte bu şarkı esiyor. Ne olur ne olmaz diye ince bir hırka alınarak gezmelere çıkılan yaz akşamları gibi. Sahildeki banklara oturup çekirdek mi çitlesek? Göz hizasında geceye demirlemiş beyaz bir gölge gibi duran ultra lüks yatta Banu Alkan da “rose” şarabını yudumlarken bu şarkıyı dinliyordur belki. 


Simge – “Sevmek Yüzünden”

Simge’nin Nisan 2021’de yayımlanan yeni şarkısı “Sevmek Yüzünden”in sözlerini Sezen Aksu yazmış. Beste Simge, Ozan Bayraşa ve Ersay Üner’in ortak imzasını taşıyor, düzenleme ise Genco Arı’ya ait.


Henüz gelmemiş yazın eninde sonunda geleceğini hatırlatan güneşli bir nisan gününde, Galata’ya nazır butik otelin terasında dinlemişim ya ilk kez bu şarkıyı… Oraya mıhlanmışım. Uzaktan gördüğüm vapurdaki çocuk ben olabilir miyim acaba? Birazdan Eminönü İskelesi’ne yanaşırız, plakçı da hemen iskelede zaten. Dedem de orada gişe memuru. Aldırırım Simge’nin 45’liğini hemen. Akşam eve dönünce de ayıla bayıla dinlerim.


Ersay Üner – “Gidiyorsun”

Ersay Üner 2021’in ilk yarısında iki şarkı yayımladı. Ocak ayında “Seni Soruyorlar”, mayısta ise “Gidiyorsun” çıktı piyasaya. Şarkının söz, müzik ve düzenlemesi Ersay Üner’e ait.


Ersay’ı sokakta görsem tanımazdım daha, Demet Akalın Ortaköy’de arkadaşlarıyla yanımdan geçip gittiğindeyse şöyle bir dönüp bakmıştım, “Kimdi bu ya?”, diye. Mankendi çünkü daha ve ben hiç defilelere gitmezdim. O zamanlar televizyonların gündüz kuşağı kadın programlarına sunucu lazım değildi demek ki ki şarkıcı oldu sonra. Ersay’ın şarkılarıyla da aldı yürüdü. Ersay’ı şimdi sokakta görsem tanırım. Herkes tanır. Ortaköy’e yıllar var ki gitmiyorum. Vasatın altı bir yer oldu.


Tuğba Yurt – “Benim O”

Şöyle bir saydım, Tuğba Yurt bu sene 11 akustik “cover” şarkı yayımlamış. Arada, nisan ayında da sıfır kilometre bir şarkı olan, söz, müzik ve düzenlemesi Ersay Üner imzalı “Benim O” çıkmış. Şarkının adını ilk gördüğümde kesin reklam şarkısı, iki gün sonra reklamı çıkar dedim; neyse ki çıkmadı. Tuğba Yurt acaba ne vakit Merve Özbeygiller klasmanından sıyırılacak diye dert ediyordum ki bu şarkıyla benim gibi düşünenlere güzel bir gol attı.


Yatılı okul kantininde çok sıra beklerdik. O vakitler memlekete giren ilk kutu kola “Bixi” yeni çıkmıştı. Ondan alırsan çok havalı ve zengin görünürdün. Yanına da kremalı bisküvi nefis giderdi. Şarkıyla aynı adı taşıyan bisküvi henüz çıkmamıştı. Okul hoparlörlerinden yapılan ses yayınındaysa İzzet Altınmeşe, Samime Sanay filan çalardı. Tuğba Yurt mu? Tabii ki henüz doğmamıştı.


Fikri Karayel – “Uzaktan”

Taze şarkı. Daha geçen hafta çıktı. Şu sıralar pek az kullanılan bir tabiri kullanmak gerekirse, “albüme adını veren şarkı” diyebiliriz. Fikri Karayel ikinci albümünü çıkardı. Son zamanlarda biraz kendini tekrar etmeye başlamış gibi geliyordu bana ama etmemiş; iyi etmiş. “Uzaktan”ın söz ve müziği Fikri Karayel’e ait, düzenlemeyi ise Fikri Karayel ve Emre Yazgın birlikte yapmış.


Fikri “Yalan Dünya”daki Yalan Kafe’ye gelse gelirmiş. Kapıdaki kara tahtaya tebeşirle yazılırmış ismi. Deniz, Açılay, Çağatay, Emir, Bora filan dans ede ede eşlik ederlermiş. Arada senaryo gereği şarkının üstüne konuşurlarmış ama olsunmuş. Zaten Yalan Kafe de aslında kafe değil, Ümraniye’deki platoymuş.


Edis – “Martılar”

2020’deki “Perişanım” felaketinden sonra 2021 Mart ayında çıkıp gelen “Martılar” Edis’i şöyle bir toparladı, ona yerini hatırlattı. Şarkının söz ve müziği Emrah Karakuyu’nun, düzenlemeyi ise Ozan Çolakoğlu yapmış.


Ben şarkıyı sevdim. Martıları da severim. Hele giden vapurların peşinden uçmalarına bayılırım. O olmaz olası 17 Aralık 1977 gecesi TRT’de Alfred Hitchcock’un “Kuşlar” filmi yayınlanmamış olsaydı, o yıllarda çocuk olan ben ve benim gibi insan evlatlarının nur topu gibi bir travması olmayacaktı uçan kanatlılara karşı. Belki o zaman martıların üzülecek olmasını daha fazla dert eder, şarkıya daha da bir içlenirdik. (Bu arada Edis’in de dâhil olduğu o yeni çıkan reklam şarkısını görmemiş gibi yapıyorum. Yine bir konumlanma hatası; Seda Sayan bile Pepsi reklamına tek başına çıkmıştı, sen niye kişisel marka değerini paylaşıyorsun be evlat?)


Emir Can İğrek – “Çiftetelli”

Emir Can İğrek’in bu şarkısı temmuz başında çıktı piyasaya. “Çiftetelli”, söz ve müziği Emir Can’a ait bir şarkı. Düzenleme ise Yiğit Avcı tarafından yapılmış. Emir Can’ın yazdığı şarkıları, kendine has dünyasını, kendi yolunda ilerleyişini çok beğeniyorum.


Olmaz ya, olur da bir gün yine düğünlerde filan “dj”lik yaparsam benden çiftetelli istediklerinde ne çalacağımı biliyorum artık. Bu konuya açıklık getirdiği için de Emir Can’a teşekkür ediyorum. Çiftetelli deyip geçmeyin, ne kadar derin bir mevzu olduğunu asla bilemezsiniz. İsterler mesela, bulursunuz hemen internetten adında çiftetelli geçen bir şey, çalarsınız. Asla olmaz. 7854693 çeşit çiftetelli var, yöresine, yurduna, o an oynamak isteyen adamın keyfine göre ritmi, temposu, melodisi değişiyor. Emir Can’ın “Çiftetelli”si çoğğüüzel yalnız. Bir Barış Manço 81300 Moda tadı var.


Onurr – “Acemi Gönlü”

Onurr’un albümü de haziran sonu çıktı piyasaya. İçinde tadından yenmeyecek şarkı çok. Yemeyelim zaten, şarkı yenmez. Yiyenler oluyor tabii ama biz Linet değiliz. “Ağlak Disko” albümünün ikinci şarkısı “Acemi Gönlü”, söz, müzik ve düzenlemesi Onurr’a ait bir şarkı.


Marmaris Martı Motel’e bir kere gittim hayatımda. Diskosuna gittik üç beş arkadaş. Martı’ya gitmek büyük havalı da diskosuna gitmek bayağı ultra sosyetik bir durum. 1986 yazı. Siz gençler tabii şimdi farkında değilsiniz ama insan o yaşlarda yaşadıklarını sonradan sadece Instagram videoları ya da fotoğrafları gibi kısa kısa, kare kare hatırlıyor. Benim o geceden hatırladığım da kısa bir video sanki. Masada yeşil yeşil cin mentalar, etrafta sürekli dönen rengarenk ışıklar, buram buram parfüm kokuları ve “dj”in çaldığı şarkıyla pistte dans eden insanlar. Şarkı da Ferdi Özbeğen’den “Şiir Gibi”. Arkasından “Acemi Gönlü” çalar mı dersiniz? Bence çalmalı.


Evrencan Gündüz Feat. Hey Douglas – “Bir Öyle Bir Böyle (Jimi Hendrix)”

Evren Can Gündüz’ün beş şarkılık yeni albümü (EP demeyeceğim zorla mı, desem desem kısaçalar derim) “Anadolu Funk”, temmuzun ikinci haftasında çıktı. Ilgıt ılgıt Anadolu, buram buram “funk”, şerham şerham “rock”. “Bir Öyle Bir Böyle (Jimi Hendrix)”, Evrencan’ın yazdığı bir şarkı.


Yaz sıcağında en güzel nişan çay bahçesinde yapılır. Renkli ampuller asılıdır zaten hazır. Biraz krapon kağıdından kedi merdiveni, birkaç kağıt fener, serpantinler, konfetiler derken limonata, kuru pasta, fındık, fıstık… Hem de müzikli. Dandirikten bir sahne kurulmuş bir kenara, Evrencan Gündüz en son moda Anadolu “funk” parçalarıyla genç çiftin mutluluğuna mutluluk katıyor. Hey Douglas bir yandan yardırıyor. O sırada Jimi Hendrix “Beni bu ‘mention’dan çıkarın” diyerek mezarında ters dönüyor.


Madrigal – “Dip”

“Seni Dert Etmeler” şarkısıyla Madrigal 2020’nin kazananlarından oldu. 2021 Nisan’ında da “Neogazino” albümüyle çıktı sevenlerinin karşısına. “Dip” de o albümden “synth-pop” makamında bir eser. Şarkının söz ve müziği Anıl Erdem Cevizci ve Sanlı Akgün’ün ortak imzasını taşıyor, düzenleme Madrigal tarafından yapılmış.


Assolist Behiye Aksoy. Madrigal uvertür çıkıyor ama “Seni Dert Etmeler”i söyleyemiyor. Çünkü şarkı çok popüler olunca assolist kendi repertuarına almış. Kulise asılan listede o şarkı da var. O listedeki şarkıları alt kadrodakilerin söylemesi yasak. Sıkıysa söylesinler. Fahrettin Aslan iki tokatta kapının önüne koyar grubu. Alternatif malternatif dinlemez. Onlar da n’apsınlar, “Dip”i söylüyorlar işte. En önde oturan mafya babası şarkıyı çok beğeniyor, havaya iki el ateş ederek gösteriyor beğenisi. Ben neo meo bilmem, gazino gazinodur işte, biz öyle gördük.


Gülsen Karatoprak – “Kasırga”

“Kasırga”, Gülsen Karatoprak’ın 2021 yılı içinde yayımladığı dördüncü tekli. Bir beşincisi de çıktı bu yakınlarda ama ben bu şarkıda takılı kaldım. Şarkının söz ve müziği Gülsen Karatoprak’a, düzenlemesi Volga Tamöz’e ait.


Napster’ım olsa şarkıyı indirecektim. Çünkü hepi topu iki dakika; indirmesi kısa sürer, beş bilemedin altı saat. Tabii o arada çevirmeli bağlantı kopmazsa… Koparsa tekrar bağlan, dıt dıt dıt, derken o soğuk nevale ses “Bağlantı kuruldu!” Çok direndim ama galiba ben de ICQ kuracağım kişisel bilgisayarıma. Çünkü iletişim oradan yürüyor artık. Hem belki Gülsen Karatoprak da kaset kartonetine ICQ numarasını yazar da oradan iletişime geçeriz hayranları olarak. Şaka değil, Gülsen şarkılarıyla kendine çaktırmadan, ince ince bir yer açıyor. Yakında kaset de çıkarır, görürsünüz.


Elçin Orçun – “Tamam O Zaman”

“Tamam O Zaman” mayıs ayında piyasaya çıktı. Üstüne Elçin Orçun geçtiğimiz hafta yeni şarkısı “Soracaklarım Kaldı”yı yayımladı ama önce bunu dinleyin, üstüne onu dinlersiniz. Şarkının söz ve müziği Elçin Orçun’a ait, düzenlemeyi ise Elçin Orçun ve Can Küçük birlikte yapmış.


Ben böyle arızalı, yırtıcı, pürüzlü seslere bayılıyorum. Tina Turner, Bonnie Tyler, Kate Bush… Ne? Onların hepsi ‘80’lerde mi kaldı? Biz kaç yılındayız? Ne yani şimdi Billie Eilish mi dinlemem gerekiyor mıy mıy mıy mıy… Ha ona gerek yok, yerli sahnede “üçüncü yeni”, alternatif, dore çok Billie Eilish var zaten diyorsunuz. Güçlü kadın algısının hiç olmadığı kadar yüksek olduğu bu dönemde güçsüz sesli kadınların bu kadar moda olması ironi mi? Kumsalda ateş yanıyor, biri gitar çalıyor, herkes bir ağızdan Elçin’e eşlik ediyor. Henüz ne “beach” var ne “club” ne şu ne bu. En gözde tatil mekânı Kumburgaz. En süper eğlence kumsalda ateş başında gitar eşliğinde şarkı söylemek.


Hakan Kalgıdım – “Dökünce Gül Dikenlerini”

Nisan ayı ne de bereketliymiş. Hakan Kalgıdım’ın ikinci şarkısı “Dökünce Gül Dikenleri” de nisanda çıkmış. Şarkının söz ve müziği Hakan Kalgıdım’a ait, düzenlemesini ise Tunç Çakır yapmış.


Fıstık-i Musiki var mı hâlâ Kanal D’de? Program başladı mı, Romina ve Gülçin çıktı mı? Bu gece programda yeni popçu Hakan Kalgıdım var mı? Yeni kasetiyle ‘90’ların ateşini harlayacak mı? Burak Kut’a rakip olacak mı? Ne yapsak, programa faks çeksek okurlar mı? Olmadı açarız bizim yerel radyoyu, ararız yayındaki “dj”i, “özel arkadaşımıza” armağan ederiz şarkıyı. Şaka değil, bizim yerel radyoda “sevgiliye” şarkı armağan etmek yasaktı. Neresi olduğunu söylemeyeceğim ama küçük yerdi, dedikodu olur, kan çıkar diye “sevgili” denmezdi, “özel arkadaş” denirdi. Tuvalete lavabo der gibi. Şayet Hakan Kalgıdım o zamanlarda doğmuş olsaydı bunu bilirdi. O zamanlarda doğmayıp şarkısıyla o zamanların ruhunu yakalamış olması da enteresan tabii.


Akustikadam – “Aşk Diye Bir Şey Yok”

Mert Erşahin, nam-ı diğer (“a.k.a.” diyorlar şimdilerde, “nam-ı diğer” diyene de “boomer” diyorlar) Akustikadam da sevdiklerim, ürettiklerini beğendiklerim arasında nicedir. Haziran ayında “Bozcaada” diye bir şarkı yaptı ama mayısta çıkan “Aşk Diye Bir Şey Yok” da pek yazlık bir şarkı. Şarkının söz ve müziği Mert Erşahin’e ait, düzenlemeyi Güney Marlen yapmış.


Mert’in bütün şarkıları yaz gibi. İnsanın karavana binip yollara düşesi geliyor. Mert de öyle yapıyor zaten. Şortunu çekip karavanıyla geziyor, hatta şarkısının klibini de öyle çekiyor. Bir deniz kenarında kalıyor birkaç gün. Tesadüf bu ya, hemen sağ tarafta da bir balıkçı barınağı var. Izgara balıkların kokusu geliyor burnuna. Bir de Burcu Tatlıses’in sesi duyuluyor uzaktan uzağa… Hoooop döndük mü listenin başına (buna “replay” de diyorlar.)


YouTube'da videoları sırayla izlemek için:


Listeyi Spotfy'da dinlemek için: 

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder