Bülent Yetiş - "Mori Kız"


Bülent Yetiş ismini daha ziyade şarkı yazarı olarak biliyoruz yıllardır. Ajda Pekkan’dan Zerrin Özer’e, Bengü’den Gülben Ergen’e, birçok ismin albümünde şarkı sözleri ve besteleriyle yer aldı bugüne dek. Şehrazat’la yakın dost olan ve birlikte şarkılar da yazan Yetiş’in, gerek armonik yapısı sağlam besteleri, gerekse hikâyesi olan şarkı sözlerine kulak verdiğinizde, Şehrazat ekolünden ne derece feyz aldığını hissetmemek mümkün değil. Özellikle Nazan Şoray’ın 2011 yılında piyasaya çıkan dört şarkılık mini albümündeki üç Bülent Yetiş bestesi (en çok da “Öldür Öyle Git”) onun bestecilik kariyerinde vardığı olgunluğun sinyallerini veren, kendi kulvarında dikkate değer şarkılardı.

Bülent Yetiş, aslında 1994 yılında “Nefes Nefes Al Beni” adını verdiği bir de albüm yayımlamış ve şarkıcı olarak da dinleyici karşısına çıkmıştı. O zamandan bu zamana kimi kez solist, kimi kez de vokalist olarak sahneye çıktı ama pek göz önünde olmamayı tercih etti; genellikle şarkı yazarlığı ile adından söz ettirdi. Yetiş’in söz ve müziği kendisine ait “Mori Kız” adlı şarkısının bulunduğu ilk teklisi, geçtiğimiz günlerde EMI etiketiyle yayımlandı.


Adından da anlaşıldığı gibi tipik bir Trakya şarkısı/türküsü bu. Hem sözü hem müziğiyle eğlenceli, ritmik, insanda “oturmaya mı geldik?” hissi yaratan, oyun havası ayarında şarkılardan. Zaten “Mori Kız”ın Volga Tamöz tarafından yapılan orijinal düzenlemesi ve Yasin Keleş imzalı “remix” versiyonu da bu noktadan yola çıkmış. Yani orijinal düzenlemeyi dinlerken “göbeğinizi zor tutmanız”, “remix” versiyonda ise eller havaya “mood”una geçiş yapmanız gayet mümkün. Teklide ayrıca şarkının hem orijinal hem de “remix” versiyonlarının “playback”leri ve “acapella”ları da var. Yani müzikle dinleyici olmaktan öte ilgiliyseniz şarkıyı siz de seslendirebilir ya da “acapella” kayıtları kullanıp yeni “remix”ler yapabilirsiniz. Bu yüzden diskte bu “track”lerin de olması meraklısı için gayet memnun edici.


Yetiş’in şarkıcılığına da diyecek yok. Şarkının çapkın havasını dillendiren yorum gayet yerli yerinde. Ne var ki tüm bunların ötesinde “Mori Kız”ın her nasılsa gözden kaçmış çok ciddi bir kusuru var. Şarkının nakarat kısmı “Kaya Koyun Etli Olur” ya da “Oyna Yarim (Hoyda Yarim)” diye bilinen anonim Ankara türküsünün nakaratına fena halde benziyor. Hani kartonette “Beste: Bülent Yetiş/Anonim” yazsa daha doğru olurmuş sanki; o derece.

Teklinin Oytun Onat imzalı kartonet tasarımı şarkının eğlenceli ve renkli havasını yansıtan bir çalışma olmuş. Ayşe Ersayın tarafından çekilen klip ve Arzu Yetiş Kocatepe’nin “styling”i de bu görselliği doğru şekilde bütünlüyor.

Belki de Bülent Yetiş’in isim değerini ortaya çıkarmak adına, başkalarına verdiği şarkıları bir albümde toplaması iyi bir fikir olabilir. Şayet bir albüm yapma niyeti varsa tabii. 

TEMMUZ 2013

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder