Röya - "Gemiciler"


Bugünlerde bir başka yeni Eflatun şarkısı da Röya yorumuyla çıktı karşımıza. Azerbaycan’da epeyce şöhret kazanmış bir şarkıcı iken, Türkiye’de işe neredeyse sıfırdan başlayan Röya, geçtiğimiz yıl “Gönder” adlı şarkıyla sağlam bir başlangıç yapmıştı. Hemen ardından ikinci bir hamle yapmasını bekledim ama bu hamle biraz gecikti. Bu arada firma değiştirmiş meğerse. Röya’nın yeni teklisi “Gemiciler”, Poll Production etiketiyle geçtiğimiz günlerde piyasaya sürüldü.


Eflatun şarkılarında yer yer prozodi hataları olduğunu yazmıştım bir vesileyle ve Eflatun’la Twitter’da “prozodi nedir, ne değildir?” üzerine bir fikir tartışması yaşamıştık. O günlerde belki bana kızmıştı ama görünen o ki bu tartışmanın faydası olmuş. “Hoş Geldin” de olduğu gibi “Gemiciler”de de kelimeler doğru vurgularla yerli yerine oturuyor çünkü. Üstelik Röya gibi Türkiye Türkçesinde zorlanması muhtemel bir şarkıcı tarafından söyleniyor olmasına rağmen. Zaten Röya’nın en çok alkışlanacak tarafı da bu. Belli ki çalışmış, emek harcamış ve şarkıyı neredeyse hiç Türkçe vurgu hatası yapmadan seslendirmiş.

Bir başka dikkat çeken konu da, çok geniş bir ses aralığı olmasına rağmen, Röya’nın “Gemiciler”i bir hayli pes bir tondan söylemesi. Aynı şarkıyı başka bir sesi güçlü şarkıcımız, mesela Burcu Güneş söyleseydi, sanırım asla bu tondan söylemeye razı olmazdı. Yanlış anlaşılmak istemem, bunu bir eleştiri olarak yazmıyorum; aksine şarkının duygusunu dinleyiciye geçirmek açısından yapılanı çok da doğru buluyorum. Sesi güçlü bir şarkıcı elbette ses aralığını gösterecek şarkılar da söyler yeri geldiğinde ama bunu her şarkıda yapmak zorunda değildir. Çünkü bazı şarkılar bunu kaldırmaz. Röya bize bunun dersini veriyor bir bakıma. Bu dersi alan olur mu bilmem.
Teklide “Gemiciler”in iki farklı versiyonu var. Orijinal versiyonu Erhan Bayrak, akustik versiyonu ise Serkan Ölçer düzenlemiş. Şarkı yine Akdeniz ritimlerinden beslenen, basit melodisi ve özellikle de slogan sözleriyle ezbere kolay düşecek bir pop şarkısı.
Röya’nın Türkiye müzik piyasasına girmek için adımlarını çok doğru attığını söyleyebilmek mümkün. Ancak ben olsam, bundan sonraki adımımda oyunu tamamen Türkiye’deki pop dünyasının kurallarına göre oynamak yerine, o çok zengin ve bizim kulağımızın da çok alışkın olduğu, çok sevdiğimiz Azeri müziğinden de istifade ederdim. Mesela Bengü bir zamanlar “Gel Gel” isimli bir Azerbaycan şarkısını Türk pop kriterlerine uydurup söylemiş, gayet de başarılı olmuştu. Ajda Pekkan’ın “Yine Tek” örneği de verilebilir. Neden bir Azerbaycan şarkısını da Röya’dan Türkiye Türkçesiyle dinlemeyelim? Bence artık zamanı geldi.
“Gönder” teklisinin kapağında ve klibinde epeyce seksi görünen ve saç modeli nedeniyle de “Azeri Rihanna” lakabı yakıştırılan Röya, bu defa daha şirin, daha bizim evin kızı bir görünümle çıkıyor karşımıza. O soğukluk da böylece aşılmış. Teklinin kapak fotoğraflarını çeken Tamer Yılmaz ve "styling"i yapan Bengisu Gürel'i tebrik etmek lazım. 
EKİM 2013

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder