Deniz Cem - "Pamuk İpliği"


Deniz Cem’in belli ki yakın tarihte güncellenmemiş resmi internet sitesinde kendisi hakkında şu bilgiler var:

“Katıldığı tüm uluslararası şarkı ve performans yarışmalarında Türkiye'yi ve kendine has müzik sound’unu başarıyla tanıtarak birçok ödüller kazanmış şarkıcı ve bestecidir... Gittiği ülkelerde henüz profesyonel bir albüm yapmamış olmasına rağmen yeteneği ve çarpıcı sahne performanslarından dolayı takdir ve saygıyla karşılanmış; o ülkelerdeki müzik otoriteleri tarafından çok fazla ilgi görmüştür. Bu nedenle bir çok televizyon programına ve konsere katılma şansı elde etmiştir. Bu aşamadan sonra Türk müziğinin uluslararası yüzü olabilmek ve iddialı bir şekilde müzik piyasasında yer almak için çabalamaktadır. "Nokta" albümü ile çok iddialı bir çıkış planlayan Deniz Cem, canlı performanslarıyla ve sahne şovlarıyla herkesi etkilemeye çok kararlı...”


Evet, sahiden de 2011 yılında piyasaya çıkmış, “Nokta” isimli bir albümü var Deniz Cem’in ve albümdeki bazı şarkılar İngilizce. Ve evet, sahiden de yurt dışında birçok yarışmaya katılmış, birçok da ödüller almış. Ne ki tüm bunlar ve dahi yukarıdaki iddialı cümleler, onun Türk müzik piyasasında tanınması için yeterli gelmemiş olmalı. Zira Türkiye’de 2011 yılında ne Deniz Cem isminin ne de “Nokta” albümünün gündem yarattığını söyleyemeyiz. (Hep söylerim; bu işte kendinizi nasıl tanımladığınız, nerede gördüğünüz ve isminizi, yeteneğinizi, yaptıklarınızı nasıl servis ettiğiniz çok önemli. Bazen durduk yere antipatik olma riski var çünkü.)


Deniz Cem’in yurt dışında ismini duyurmak için gösterdiği çabayı ve kendince kazandığı başarıları görmezden gelecek değilsek bile, bunun Türkiye’de bir müzik kariyeri edinmek için pek de etkili olamadığını bugüne dek örnekleriyle gördük, biliyoruz. Nitekim o da bunun farkına varmış olmalı ki bu defa Türk pop müzik piyasasına uygun bir şarkıyla şansını deniyor. Cem’in “Pamuk İpliği” adlı şarkısının bulunduğu tekli, geçtiğimiz günlerde Seyhan Müzik etiketiyle dijital platformlarda yayımlandı.


Sözleri Oğuzhan Coşkun’a, bestesi ve düzenlemesi Tansel Doğanay’a ait bir şarkı “Pamuk İpliği”. Şarkı sözü yazarı olarak Oğuzhan Coşkun ismiyle ilk kez karşılaşıyoruz ama bundan sonra sıklıkla karşılaşmamız muhtemelen. Zira günümüz popunda artık pek sık rastlamadığımız türden dokunaklı ve samimi sözleriyle dikkat çekiyor “Pamuk İpliği”. Tansel Doğanay’ın etkili bestesi de sözlere cuk oturmuş. Bir parça Ferhat Göçer, bir parça Mustafa Ceceli tarzını anımsatıyor şarkı ilk dinleyişte. Deniz Cem’in şarkı söyleme biçimi ise bu benzetmeyi yersiz kılacak kadar farklı. İlk albümündeki şarkılarını, ardından bu şarkıyı dinlediğinizde Cem’in Türkçe şarkı söyleme konusunda epeyce yol kat ettiği de görülüyor. Gerek duygusu, gerekse kelime vurguları yerli yerinde çünkü.

Sektörün bu yaz başı kalabalığı ve gürültüsünde fırsat bulur da kulak kabartırsanız, popun sakin kanadında yeni bir keşif yapabilirsiniz. 

HAZİRAN 2014

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder