Nil - "Aşktan"


Mevzua girmeden şunu bir kez daha söyleyeyim ki, şu internet çağında tek isim kullanmak hiç akıl kârı değil.  Herhangi bir yerden kulağına çalınmış şarkının söyleyenini öğrenmek ya da adını duyduğu şarkıcı hakkında bilgi edinmek isteyen ve bunun için internete başvuran herkes benim kadar sabırlı olmayabilir. Mesela ben Nil’in, Nil Durmuş olduğunu öğrenene kadar epeyce uğraştım.


Konservatuar eğitimi almış bir şarkıcı Nil. 10 yıldır da yurt içi ve yurt dışı olmak üzere, birçok konserde, Müslüm Gürses, Selami Şahin, Mine Koşan, Fatih Erkoç, Ümit Besen gibi isimlerle aynı sahnede yer almış. Onu ilk kez Msülüm Gürses anısına hazırlanan “Baba Şarkılar” albümünde dinlemiştik. “Ömrüm Seninle Geçsin” adlı şarkıyı söylüyordu. İşin doğrusu şarkının bu versiyonunda duyduğumuzun pek başarılı bir yorum olduğu söylenemezdi.

Nil’in ilk albümü de o sıralarda, yani 2013 sonbaharında piyasaya sürüldü. Üç şarkılık bir mini albümdü bu. Tamamen ticari anlayışla kotarılmış bir çalışmaydı bu. Hem görsel hem de müzikal anlamda Nil’in kendine Demet Akalın kulvarından bir yol aradığına işaret ediyordu. O yolu bulamamış olsa gerek ki, bu defa başka bir tarzı deniyor Nil.


Nil’in geçtiğimiz günlerde tekli formatında satışa sunulan yeni şarkısı “Aşktan”, Ati Müzik etiketiyle dijital platformlarda yerini aldı. Şarkının söz ve müziği Onur Murat’a ait, düzenlemesi ise Selim Çaldıran tarafından yapılmış.

İlk duyduğunuzda Ebru Gündeş söylüyor zannedebilirsiniz. Ses tınısı aslında benzemiyor olsa da, Nil’in bu şarkıda ona öykündüğü çok açık. Ama bu henüz müzikte çıkış yolu arayan bir şarkıcı için şimdilik göz ardı edilebilir bir durum. Zira Nil’in önceki çalışmaları ile kıyaslandığında hem bu şarkı, hem de şarkıcı olarak Nil çok çok daha iyi. 


Artık adına ne derseniz deyin, fantezi mi, arabesk mi, o türün içerisinde değerlendirildiğinde hiç de hafife alınmayacak, hatta sahiden Ebru Gündeş söylemiş olsa, kısa yoldan “hit” olabilecek bir şarkı “Aşktan”. Ama Nil’in henüz adı, sesi ve yüzü yeterince tanınır olmadığından o kadar kolay olmayacaktır bu. Yine de türün meraklılarına öneririm.


Nil bu çizgide devam eder, bir de üzerine kendi tavrını ve tarzını koyabilirse, dikkat çekici bir yeni isim olabilir. Tabii bunun için etkili bir görsel çalışma ve “PR” da gerekiyor.

EKİM 2014

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder