Rümeysa - "Yansın İstanbul"


(22 Mart 2016 tarihinde www.hayatmuzik.com 'da yayımlanmıştır.)

Rümeysa’nın acıklı hikâyesini mutlaka gazetelerden okumuşsunuzdur, her yerde yazıldı çizildi, tekrar etmeyeceğim. Geçtiğimiz günlerde EMI etiketiyle yayımlanan “Yansın İstanbul” adlı ilk teklisiyle adından söz ettiriyor Rümeysa. Aslında onun yayımlanan ilk şarkısı, 2015 başında piyasaya çıkan “ENBE 2015” albümünde yer almıştı. O günlerde albümde yer alan genç isimlerin de bulunduğu bir ENBE röportajı yapmıştım ve sıra Rümeysa’ya geldiğinde şunları anlatmıştı bana:


“Sezen Aksu’yla yolun nasıl kesişti Rümeysa?

RÜMEYSA: O Ses Türkiye’de ilk yarışmanın son finalistlerinden biriydim ve elendim, çünkü kotaları dolmuştu. Hatta Hülya Avşar sonradan “Çok büyük hata ettik,” dedi. Benim oradaki asıl amacım Hülya Avşar’ı seçip Sezen Aksu’ya ulaşmaktı. Ama elendim. Okula gittim, bir telefon. Sevgili Sezen Aksu… “Rümeysacığım, birlikte çalışabilir miyiz?” (Bu cümleyi Sezen Aksu’nun konuşma tarzını taklit ederek söylüyor.) Ben şoke oldum ve inanamadım tabii. O gün, bu gündür, üç yıldır onunla çalışıyorum. Onun deneyimlerinden çok faydalanıyorum. Yani Sezen Aksu okulunda hâlâ okuyorum.

Ben senin sesinin duygusunu erken dönem Sezen Aksu’nun sesine çok benzettim.

RÜMEYSA: Aslında sadece bu albümdeki “Ayrılık” şarkısı için bunu söyleyebiliriz. Şarkının demosunu Sezen Hanım’dan dinlediğim için bir şekilde kulak aşinalığı oluyor elbette. Müzik prodüktörüm ve vokal koçum Sezen Aksu. Muhtemelen onun yardımıyla öyle bir tınıya ulaşmış olabilirim.


Albüm tamamen Sezen Aksu bestelerinden mi oluşacak?

RÜMEYSA: Benim kendi bestelerim var ve çok ilginçtir, Sezen Hanım beğeniyor. Ben beğenmez diye düşünüyordum açıkçası, öyle büyük bir üstadın beğeneceğini ummamıştım hiçbir zaman. Albümde Sezen Hanım’ın şarkıları var ama kendi bestem olan bir Türk sanat müziği şarkısı da var.”


İşte geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkan “Yansın İstanbul” teklisi, aslında röportajda bahsi geçen albümün habercisi. Tıpkı “Ayrılık” gibi, “Yansın İstanbul” da söz ve müziği Sezen Aksu’ya ait bir şarkı ve Rümeysa, her iki şarkıda da tavır olarak Sezen Aksu’yu anımsatsa da ses rengi olarak çok başka, çok kendine has bir şarkıcı. İyi bir şarkıcı, etkili bir ses ve daha da önemlisi Sezen Aksu şarkılarının olgunluğunu taşıyabilecek bir ses. Bu da kolay yakalanabilecek bir kimya değil.

“Yansın İstanbul”, son birkaç yıldır Sezen Aksu cephesinden gelen şarkılardan biraz farklı. Daha az sözü var mesela, daha kolay söylenebilir, eşlik edilebilir bir nakaratı var. Ama duygusu ve üslubu elbette kocaman bir Sezen Aksu damgası taşıyor yine. Bu şarkı, Rümeysa’nın sesini daha fazla duyurabilmesini mutlaka sağlayacaktır zira ENBE albümündeki şarkının üzerine maalesef ki hiç oynanmadı.


Bir zamanlar popun ana akımını Sezen Aksu müziği beslerdi. Şimdilerde onun suyunun suyu işler dolaşıyor ana akımda. Haliyle Rümeysa’nın işi biraz daha zor; hafif ve yüzeysel olanı değil, ağır ve derin olanı seçtiği için. Ama yukarıdaki kısa röportajdan da anlaşılacağı üzere zaten onun yapmak istediği de buymuş başından beri. Yani doğru yolda…



Aytuğ Yargıç’ın nefis düzenlemesi, Sezen Aksu’nun şahane sözleri ve bestesi, Rümeysa’nın can yakıcı yorumuyla “Yansın İstanbul” sağlam bir şarkı. Rümeysa’nın güncel popüler müzik içerisinde konumlanacağı yeri net bir biçimde görmek içinse albümü beklemekte fayda var.

MART 2016

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder