Günün Şarkısı 2 Eylül 2019


Hazar Aytan – “Kalabalıkta Kaybettim”


Ankara’da doğup Ayvalık’ta büyüyen, müziğe çocuk yaşlarda piyano eğitimi alarak başlayan Hazar Aytan, daha sonra davul çalmaya merak salmış ve ilk sahne deneyimini de lise yıllarında yaşamış. Üniversite eğitimini müzik üzerine almış ve bu süreçte çeşitli grup ve solistlere hem sahnede hem de stüdyoda davul çalarak eşlik etmiş. Bir yandan da kendi şarkılarını yazıyormuş.


Korel Memili ve Caner Hız’la birlikte kurduğu Sonra adlı grup 2015 yılında bir albüm yayımlamış ve bu albümdeki yedi şarkının söz ve müziği Hazar Aytan’a aitmiş. Albümün stüdyo aşamasında solo şarkılarının da “demo” versiyonlarını kaydetmeye başlayan Hazar Aytan, ilk teklisi “Bi’ Sorun Var”ı 2018 yılı Haziran ayında Pak Bahadur ismiyle yayımlamış. Bu isimle ardı ardına yayımlanan yedi tekliden sonra 2019 yılı Haziran ayında yayımladığı sekizinci teklisi “Salın Beni” ile birlikte kendi adını kullanmaya başlamış. Şu anda dijital platformlarda bu tekli ve öncesinde yayımlanan altı şarkıdan oluşan kısaçalara Hazar Aytan ismini arattırarak ulaşmak mümkün.


Hazar Aytan’ın kendi hesabına yayımladığı son teklisi “Kalabalıkta Kaybettim”, geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Aslında bir albüm olmasını planladığı şarkılarını sektörün içinde bulunduğu durumdan dolayı teker teker yayımlamaya karar vermiş Hazar Aytan. Bu şarkı da onlardan biri. Onu daha iyi tanımak için sosyal medyada yazdığı şu cümlelere dikkat etmek lazım:


“Türkiye’deki kadar rahat canlı cover yapılan başka ülke de bilmiyorum batıda. Zira normal şartlarda, başkasının müziğiyle ticari çıkar yaratacağınız her durumda birileri sizden o hakkı talep edecektir. Burada böyle olmasının yegâne sebebi de müzisyenlerin ta kendisidir. Başkalarının müzikleriyle dinleyiciye tembellik aşılarsınız. Yeni müzikler aranmaz olur. Uzun vadede ticari olarak bile bir anlamı yok zira pastanın her daim küçülüp, tekele bağımlı hale gelmesine sebep olur.”


Bu şartlar altında kendi müziğini yapmaya çalışan ve yaptıklarını bağımsız bir şekilde servis eden bir müzisyen Hazar Aytan. Nitekim bu şarkısında da diğer şarkılarında olduğu gibi işin büyük kısmını tek başına üstlenmiş. Sözü yazmış, besteyi yapmış, düzenlemiş, çalmış, kaydetmiş. Müzisyen arkadaşları Korel Memili ve Ozan Doğan Ariz’in de katkıda bulunduğu bu şarkı ve bundan önceki şarkılar kendi tabiriyle “do it yourself” yöntemiyle ortaya çıkarılmış.


Kalabalıkta kaybettiği yalnızlığını ararken hayatla yüzleşen bir genç adamın hikâyesi “Kalabalıkta Kaybettim”. Hayyam’a da bir selam gönderen şarkı sözleri kadar, vurucu girişi, retro gitar ve klavye tınıları ile ilk dinleyişte etki yaratan bir şarkı. Temiz, dürüst, yalansız, dolansız, hilesiz bir “rock'n roll” şarkısı. Bu şarkıyı dinledikten sonra bir ay kadar önce piyasaya çıkan bir önceki tekli “Kendi Kendime”yi de dinlemelisiniz mutlaka. İkisi birbirini pek güzel tamamlıyor zira.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder