Günün Albümü 13 Ekim 2019

Çeşitli Sanatçılar – “Alternatif Sahne”


Dijital platformların müzik pazarını domine etmesiyle birlikte bağımsız müzisyen olmak kolaylaştı. Tam da bağımsız müzisyen sayısının giderek arttığı da bir gerçek. Bağımsız olmak, bir şirketin çatısını altına girmeden özgürce müzik yapmak ve kazanabiliyorsan şayet, dinleyiciye sunduğun işin parasını kimseyle yüzde hesabına girmeden cebine koymak filan iyi hoş da… Bağımsız müzisyenlerin adlarını duyurması da buna nispetle zorlaştı. Şayet güçlü bir tanıtım ağınız yoksa (ki çoğunlukla yok), dinleyicinin sizi arayıp bulması lazım.  

Suzan Hacıgarip

Geçtiğimiz günlerde Gar Müzik etiketiyle piyasaya çıkan “Alternatif Sahne” 10 bağımsız müzisyeni / grubu bir araya getiren bir proje albümü. İçlerinde adını ilk defa duyacaklarınız da var, uzun zamandır bildikleriniz de… Her biri kendi meşrebince, farklı janrlarda, ana akımdan uzakta müzik yapan 10 müzisyen / grup. Böylece belki de tek tek keşfetmekte, arayıp bulmakta zorlanacağız şarkıları bir albümde, bir nevi karışık kasette ya da çalma listesinde dinliyorsunuz. Doğrusu hiç de fena fikir değil.

Samet Serhat

Bugüne dek 4 albüm ve çok sayıda tekli yayımlamış Kent Şarkıları ve 2001 yılından bu yana yine 4 albümü piyasaya çıkmış Yırtık Uçurtma albümün en kıdemli grupları. Kent Şarkıları’nın pop tavrında “Bir Şarkı Demle”si ve Yırtık Uçurtma’nın “soft-rock” şarkısı “Yalnızlığım” albüme değer katan şarkılar.

Yırtık Uçurtma

İnternet üzerinde yayımlanmış şarkılarıyla tanınıp 2019 yılı içerisinde piyasaya çıkan 2 teklisi ile profesyonel kulvara geçen Suzan Hacıgarip, söz ve müziği kendisine ait “Toprağa Karışmadan”la albüme etkileyici bir açılış yapıyor. Şarkılarını dikkate değer bulduğum genç gruplardan biri olan Şekersiz “Evren Güzeli”yle bir kez daha dikkat çekmeyi başarıyor.


Bağımsız müzisyenleri çatısı altında toplayan On Air Müzik’in bünyesinden bu albüme beş müzisyen / grup dâhil olmuş. Bunlardan biri yakın dönemde bir kısaçalar yayımlayan Samet Serhat. Samet Serhat klasik rock kalıplarına yakın duran “Unutma” adlı şarkısıyla albümün farklı renklerinden biri oluyor. Yine genç bir müzisyen olan Erinç’in söz ve müziğini de yazdığı “Kafa Kuşu” ise albümün en “funky”, en eğlenceli şarkısı ve benim en sevdiklerimden biri oldu.


Daha sert “rock” sevenlerdenseniz albümün sonunda yer alan “İnsanlar Beni Anlamıyor” tam size göre olabilir. Tıpkı Erinç ve Samet Serhat gibi On Air Müzik bünyesinde olan Kayıp Nesil de 2019 yılı içerisinde bir kısaçalar yayımlamıştı. İlk kısaçalarını 2019 yılında yayımlayan Kalk Yerine Yat ise “Çeyrek Kalıyor” adını taşıyan yeni bir şarkıyla yer alıyor albümde. Retro tınılar taşıyan “Gri Kentin Kızıl Kadını” ise yakın dönemin enteresan şarkılar yazan gruplarından biri olan Atari Kaseti’nin bir şarkısı.  

Atari Kaseti

Hem kayıt hem de icra anlamında albümün en “amatör” duran şarkısı “Belki Rüyasın”, Elyas & Taha tarafından seslendiriliyor. Henüz çok genç ve yolun çok başında ama umut vaat eden bir ikili Elyas & Taha.

Elyas & Taha

Toplama albümlerde orta payda her zaman müzikal benzerlik olmayabiliyor. Bu albüm birbirinden çok farklı stillerde şarkı yazan ve çalan müzisyen / grupların bir toplaması. En güzel tarafı kanıksanmışın dışına çıkıyor olması. Taze bir nefes almak, yeni sesler, şarkılar keşfetmek ve ticari kaygı taşımadan yazılmış, çalınmış, söylenmiş şarkılar dinlemek için ideal bir albüm. Ben mesela kendi adıma bu albüm sayesinde dikkatimi çeken müzisyenlerin daha önce yaptıkları işleri de tek tek dinlemeye başladım. Bu da bana bir kazanç oldu. Bu kalabalığın ve hengamenin içinde böylesi albümler (örnekte görüldüğü gibi) çok ama çok işe yarayabilir. 

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder