Günün Şarkısı 26 Ekim 2019

Lalalar – “Hata Benim Göbek Adım / Yalnız Ölü Balıklar Akıntıyı Takip Eder”


Anadolu popun saykodelik “rock” tavrı bir süredir alabildiğine popüler. Hem eskiden yapılanlar, hem de yeni neslin yaptıkları Türkiye’den çok dünyada ilgi görüyor ayrıca. Bu yüzden de özellikle sınırların dışına çıkmak isteyenler için neredeyse kolay yol haline geldi. Turistlere kilim satmak gibi mi?.. Belki biraz öyle ama batı tipi “rock” müziğini batıya satamayacağımız da ortada. Zamanında yurt dışına açılmak bu kadar kolay olsaydı, Türkiye’den en az birkaç uluslararası yıldız çıkarabilirdik belki de.


Lalalar, Barlas Tan Özemek, Ali Güçlü Şimşek ve Kaan Düzarat’tan kurulu bir grup. Mazisi çok eski değil ama grubu oluşturan müzisyenlerin hepsi uzun süredir sektörde var olan isimler. Ali Güçlü Şimşek’i hem Çilekeş’ten hem de Gaye Su Akyol’la yaptıklarından biliyoruz, Barlas Tan Özemek daha önce solo bir albüm yayımlamıştı, Kaan Düzarat ise “dj” olarak zaten tanınıyordu. Lalalar olarak ilk teklileri “İsyanlar”ı ise 2019 yılında yayımladılar. Ardından “Mecnun’dan Beter Haldeyim” geldi. Geçtiğimiz günlerde ise Lalalar’ın iki teklisi birden yayımlandı; yâni bir nevi 45’lik. Zaten her iki şarkının isminin yanında da ‘7’’ Edition’ ibaresi var.


Dünyada bu türün gözde olduğu ve Türkiye’de de Anadolu popla harmanlandığı dönemi bilenler için bugün yapılanların bir kısmı “replika” gibi geliyor, doğruya doğru. Ama bu müziği sahiden bugünün içinden geçirebilen, taklide ya da tekrara düşmeden, yaratıcı ve özgün işler yapabilenler de çok. Lalalar daha önce yayımlanmış iki şarkısıyla bile bunu hissettirmişti; yeni şarkılar da durumu netleştiriyor.


Lalalar’ın müziğinde en dikkat çeken şey güçlü bas yürüyüşleri, parlak “riff”ler ve deforme edilmiş, kirli sesler. Şarkı sözleri yetkin, melodiler etkili. Bütün bunlar grubu emsallerinden bir adım öne çıkarıyor. “Yalnız Ölü Balıklar Akıntıyı Takip Eder”, sert sözleriyle bir şarkıdan çok bir manifesto gibi. Aksak ritmiyle kulağa eğlenceli gibi gelse de aslında değil. 



“Hata Benim Göbek Adım” ise sözleri bir kenara koyarsak, melodik açıdan pekâlâ bir ‘70’ler Orhan Gencebay ya da Ferdi Tayfur şarkısı olabilirmiş. Her iki şarkının yarattığı atmosfer de birbirinden farklı ve bağımsız olarak çok etkileyici.


Daha şimdiden yurt dışında birçok festivalde, mekânda çalmaya başlamış Lalalar. Ben de merakla takip ediyorum.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder