Günün Şarkısı 1 Kasım 2019


Utku Barış Andaç – “Bir Kadın Çizeceksin”


Utku Barış Andaç, küçük yaşlardan itibaren müzik eğitimi almaya başlamış ve konservatuarın müzik eğitimi bölümünden mezun olmuş. Aldığı derslerle keman konusunda icracı olarak kazandığı donanımı, çeşitli orkestralarda çalarak kazandığı donanımla perçinlemiş, bir dönem eğitmenlik de yapmış. Yaylı orkestralar için yazdığı kompozisyonlar ve yaptığı düzenlemelerin yanı sıra Anadolu Quartet ekibinin bir parçası olarak çok sayıda konsere çıkmış, bir de albüm kaydetmiş. 2018 yılında ise Ozan Sarıboğa ile “Azerbajian Love Songs” adını taşıyan bir albüm yayımlamış.


Tabii bunların hepsi popüler kültürün bir tık uzağında duran işler olduğu için öyle her yerde bangır bangır görmemiş olabilirsiniz. Belki Utku Barış Andaç’ı Aydilge’nin eşi olarak, birlikte çektikleri videolardan, Aydilge'nin klibinden ya da sosyal medyadan biliyorsunuzdur.


Geçtiğimiz günlerde yayımlanan yeni teklisi ile Utku Barış Andaç, bu kendi silahını da elinden bırakmadan zorluyor popüler kültürün kapılarını zorluyor. Silah derken, yanlış olmasın, kemanından ve klasik müzik eğitiminden bahsediyorum tabii ki.


Dünyada örnekleri çok; David Garrett, Lindsey Stirling, Jose Asuncion ilk aklıma gelenler. Her biri birer pop star kadar ilgi gören yeni nesil keman virtüözleri, klasik müzikle popüler müziği birbirinin içinde geçiren eserleri çalarken yaptıkları işe bir şov görselliği de getiriyorlar. Türkiye’de ise Canan Anderson bu işin en fazla bilinen ismi. Örnekler çoğaltılabilir. Elbette bizde sözsüz müzik her zaman mesafeli karşılandığı için pop star şöhretinde bir keman sanatçımız henüz yok. İşte Utku Barış Andaç tam da o boşluğun karşılığı olabilecek bir işle çıkıyor karşımıza.


Bir Ferman Akgül bestesi olan ve Manga’nın ilk “hit”lerinden biri hafızalarımıza yer eden “Bir Kadın Çizeceksin”i Bach’ın “Toccata and Fugue In D Minor”ıyla iç içe geçirmiş Utku Barış Andaç ve Atakan Ilgazdağ’ın düzenlemesiyle çalmış. Kulağa hem çok tanıdık hem çok yeni geliyor ki bildiğim kadarıyla Türkiye'de böyle bir deneme ilk defa yapılıyor. Kemanın zaten tek başına büyülü sesi, iyi çalan bir müzisyenin elinde doğrudan etki yaratıyor. Keşke ritim kompozisyonu da daha yaratıcı ve yenilikçi, hatta belki biraz da etnik olsaymış, çok daha şahane olurmuş.


Bununla birlikte klip, klibin atmosferi ve Utku Barış Andaç’ın Aydilge tarafından tasarlanan imajı amacına çok uygun. O konudaki önerim ise Andaç’ın kamerayla daha çok ve daha sıcak göz temasına girmesi olurdu kuşkusuz. Bir dahaki klibe artık.        

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder