"Ay Em Kulum Deme Bana!"


Geçtiğimiz şubat ayında müzik yazarı Hikmet Demirkol’un YouTube’da yayınlanan programına konuk olmuş Onurr. Orada, Sakin döneminden “Küçük Prens” adlı şarkıyı da söylemiş ve bu kayıt aynı kanala performans kaydı olarak da konulmuş.


Yıl 2020, yani Sakin döneminin üzerinden neresinden baksanız 10 yıldan fazla bir zaman geçmiş. Bu süre zarfında Onur Özdemir, Onurr olarak sayısız pop şarkısına imza atmış, “Nerdesin Aşkım?” gibi, “Çak Bir Selam” gibi “hit”ler çıkarmış, ayrıca şarkıcı olarak da tekliler ve bir de albüm yayımlamış.


Gelin görün ki onun hakkında internette okuyabileceğiniz on yorumdan sekizi, “rock”çıyken popçu olması üzerine hâlâ. Hâl böyleyken yukarıda bahsi geçen “Küçük Prens” videosunun altına yazılanlara artık sessiz kalamamış ve şu cevabı vermiş Onur:

“Ya bir şeyi de lağım ağzınızı açmadan izleyin, bir sevin ya. Aynı senin gibi boş aptal tipler, biz zamanında Peyote'de çalarken yeterince ‘etnik rock’ olmadığımız için de dalga geçerdi... O zaman da yeterince iyi değildik birileri için. Albüm çıktı, bu sefer de fazla ‘indie’ olduğumuz için dalga yerdik. Ulan grup dağıldı başka türlü dalgalar. Çıktık şarkı okuyoruz başka türlü. Gerçekten Allah belanızı versin ya. Hayatta başka insanlarla dalga geçip, kendi varlığını ancak oradan kurabilen asalak tiplersiniz. Hep dalga geçin, makara yapın e mi! Sizin gibi denyolar yüzünden sıçıyor dünya... İki tane daha böyle mesaj okursam zaten tüm çocuksu hevesim kaçacak; bir daha da sittin sene ne sakin dinlersin benden ne de bi’ şey! Senin yüzünden de binlercesi de hasret kalır, mutlu olursun evinde oturup tüm mutsuzluğunla. Ulan ufacık heveslerle giriyoruz yaptığımız her şeye ama senin gibi merhametsiz birkaç tane tip yüzünden her şey mahvolur gider, hayat... Neyse köpeklerimle mutluyum; dönerim hayatıma, yazarım şarkılarımı, yaşar giderim zaten. Sana gelince: çünkü mutsuzsun!”


Biraz hırçın bir cevap mı? Belki evet ama hak vermemek de elde değil. Bu internetteki yorum terörü ayrı ve uzun bir tartışma, hatta araştırma konusu, onu geçiyorum. Onur’un canı istemiş, kulvar değiştirmiş, üstelik koştuğu yeni kulvarda da başarısız olmamış. Ha siz beğenmezsiniz, dinlemezsiniz, o tür size hitap etmez ya da değiştirdiği kulvarda o kadar başarısız olmuştur ki söylenmekte beis görmezsiniz o ayrı. Ama aradan geçen onca yıla, bu kulvarda yapılmış onca iyi işe rağmen hâlâ “Ya senin cidden 'artistim benim' diye şarkın mı var yaa” diyerek yorum yapmak da zorbalık artık.


Onur bir süredir “Onurr aka Onur Özdemir” adını verdiği YouTube kanalında çeşitli “demo” ve konser kayıtlarını yayınlıyor. Bunların arasında Sakin’in konser kayıtları da var, İzel’e, İrem Derici’ye verdiği şarkıların “demo” kayıtları da. Meraklısı için gayet eğlenceli. Bu yakınlarda ise aynı kanalda iki yeni şarkı servis etti ve bu şarkıları diğer dijital platformlarda da kendi hesabına yayımladı.


Şarkılarla ilgili detayı Onur’un video altı açıklamasından öğreniyoruz:

“Kenarda kalmış bazı şarkılarımı, arkadaşlarımla söyleyip, evde kaydedip, el-yapımı kliplerle burada paylaşacağım :) Genelde dört başı mamur lansman hazırlıkları bende yüksek anksiyeteye sebep olduğundan, bir süre böyle low-profile takılıp, müziğin keyfini sürerken, beni duymak isteyen insanları da kendimden mahrum bırakmamış olacağım. Umarım seversiniz.”


Bu şarkılardan ilki “rap”çi INS’in de eşlik ettiği “Erken Final”. Söz, müzik, düzenleme ve video prodüksiyonu Onurr tarafından yapılmış. Bir hafta arayla yayımlanan ikinci şarkı da her şeyiyle Onurr’un elinden çıkmış ve “Son Gecemiz Gibi” adını taşıyor.


Her iki şarkı da hiç “low-profile” hissi yaratmayan, gayet profesyonel kaydedilmiş işler, onu söyleyeyim. O hissi yaratan ama ciddi ciddi firmaların etiketiyle çıkmış nice şarkı var ortalıkta. Bunun da ötesinde her ikisi de güçlü kuvvetli, tertemiz pop şarkıları. Ben daha ziyade “Erken Final”i sevdim ve nicedir arayıp da bulamadığım, eğlenceli, akılda kalıcı, eşlik ettiren ve hatta dans ettiren bir pop şarkısı bulmaktan gayet memnun kaldım. 


Zaten içimiz daralmış aylardır pandemi mandemi derken… Öte yandan ülke gündeminin sinir bozuculuğu… Bir de bir süredir üzerimize boca edilip duran, en popçumuzun bile fasulye gibi nimetten sayıp can simidi gibi sarıldığı “arabesk trap” kafalardan ikrah etmişiz. Hakikaten şarkıdaki gibi “biri gelip bizi kurtarsın” yani.


Ha bu arada şarkıda geçen İngilizce cümleyi dinlerken hiçbir şekilde anlamadım. Ta ki sözlerine bakana kadar. O vakte dek “Ay em kulum deme bana” ne demek diye dolandım durdum ki meğerse “I’m cooler than ever” diyormuş Onurr orada.


Diğer şarkı “Son Gecemiz Gibi” ise yine günü yakalamış “sound”u, yüksek temposu, dile kolay gelen sözleriyle ama en çok da düzenlemesinin incelikli girdi çıktısıyla kulağı dolduruyor. 


“Artistim Benim” diye şarkı mı olur lan diye vır vırlanana kadar oturup Onurr’un bugüne dek yaptığı işleri, en çok da 2017 yılında yayımlanan “Bir Kahramanlık Hikâyesi” adlı albümünü dinleyin. Dikkatle kulak verirseniz, Türkçe pop kulvarında nasıl zekice, ne kadar sınırların dışında işler yaptığını fark edeceksiniz zaten, benim söylememe gerek yok. 

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder