Kızım Seni "Peri Masalı"na Vereyim mi?


Bir nesil onu “Baba” ya da daha yaygın bilinen adıyla “İstemiyorum Baba” ile tanıdı ama bizim nesil çok daha önce tanımıştı aslında. Henüz “Kızım seni Edi’ye vereyim mi, kızım seni Büdü’ye vereyim mi?” diye onu darlayan tuhaf adamlar yoktu. Özel televizyonlar, radyolar, “Top 10” listeleri, reyting rekorları kıran eğlenceli yarışma programları yoktu. Ağır başlı siyah beyaz televizyonun ağır kanlı sunucuları alabildiğine düzgün diksiyonlarıyla kibar kibar anons ederdi sıradaki sanatçıyı: “Sevgili seyircilerimiz, şimdi genç bir sanatçımız var sırada. Sözleri Tülay Aktulga’ya, bestesi Ertuğrul Çayıroğlu’na ait bir şarkı seslendirecek bizler için. Dilerseniz kendisini buraya davet edelim ve şarkısının ismini bize kendisi anons etsin. Alkışlarınızla: Rüya Ersavcı!”


O yıllarda birçok gencin yaptığı gibi o da müziğe okul yıllarında başlamış, Şehremini Lisesi Orkestrası’nın solisti olarak Milliyet Liselerarası Müzik Yarışması’na katılmıştı. Yarışmanın Türkçe icra dalında finale kalan orkestra, finalde dereceye giremese de Rüya ilk ciddi sahne tecrübesini bu yarışma sayesinde edinmiş olacaktı. Henüz 14 yaşındaki genç kız, yarışmanın jürisinde yer alan Onno Tunç’la günün birinde birlikte çalışacağını hayal bile edemezdi o gün. Daha önünde uzun, çok uzun yıllar vardı.


Hemen ertesi yıl, 1978’de kendisi gibi amatör iki şarkıcıyla birlikte ilk Eurovision Şarkı Yarışması tecrübesini yaşadı Rüya Ersavcı. Bir Mehmet Teoman-Cenk Taşkan şarkısı olan “Sakın Korkma” adlı şarkıyı Ayşegül Aldinç ve Coşkun Demir’le birlikte seslendirdi ve Ali Kocatepe’nin prodüktörlüğünü yaptığı bu parçayla Eurovision elemelerine katıldılar. 


Şarkı ilk elemeyi geçemedi ama Rüya yolunu çoktan çizmişti. İstanbul Teknik Üniversitesi Konservatuarı Temel Bilimler Bölümüne girdi ve müzik eğitimi almaya başladı.

Henüz öğrenciliği devam ederken ikinci bir Eurovision deneyimi yaşadı. Yarışmanın 1981 yılı Türkiye finalinde İbo’nun seslendirdiği “Nerede O Eski Tangolar” adlı şarkıda vokal yapıyordu.


Yazının ilk paragrafında bahsi geçen ilk şarkısı “Kal Biraz”la solo olarak ekrana ilk çıkışı ise 1982 yılında oldu. “Kal Biraz”, o dönemde plak yapılmasa da onu geniş kitlelere tanıtan şarkı olacaktı. 


1983 yılında sözleri Karen Gerson tarafından yazılan Aydın Esen bestesi “Mutluluk Şarkısı”, Rüya’nın denetimden geçen ikinci şarkısı oldu ve her iki şarkıyla Rüya uzun süre ekranlarda boy gösterdi.


O günlerde konservatuardan mezun olmuştu, kanun çalıyordu ama kendini şarkıcı olarak da geliştirmek istiyordu. Bu maksatla Timur Selçuk’un Çağdaş Müzik Merkezi adlı eğitim kurumunda şan dersleri almaya başladı. Bu eğitim 1986 yılına kadar sürdü.


1985 yılında Nisan ayında ilk kez sunucu olarak ekrana çıktı ve “Cumartesi Gecesi” adlı programı Halit Kıvanç ve Arzu Atalay’la birlikte sunmaya başladı. 


Aynı günlerde Jack London’ın bir öyküsünden Fikret Hakan’ın sahneye uyarladığı ve yönettiği “Meksikalı” adlı tiyatro oyununun müziklerine Deniz Tüney’le birlikte imza attı.  


Müzik eğitimlerini tamamlamış ve artık profesyonel adımlar atmaya hazır hale gelmişti. 1986 yılında ilk kez düzenlenen Altın Güvercin Şarkı Yarışması’nda söz ve müziği Ertuğrul Çayıroğlu’na ait olan “Merhaba” adlı şarkıyla finale kaldı. Şarkı yarışmada dereceye giremedi ama 1987 yılında Rüya bir kez daha aynı yarışmanın finalinde boy gösterecekti. Bu defa sözlerini Bora Ebeoğlu’nun yazdığı, bestesini Berç Yeremyan’ın yaptığı “Baharda Bir Pazar” adlı şarkıyı Cihan Okan ve Jeyan Erpi ile birlikte seslendiriyordu.


Aynı yılın kış aylarında ise Eurovisin Türkiye elemelerinde ikinci kez yer almış ve Özdemir Kaptan-Selçuk Başar imzalı “Keloğlan” adlı şarkıyı Arzu Ece, Harun Kolçak ve Fatih Erkoç’la birlikte seslendirmişti.


1986 yılında Klips ve Onlar’ın seslendirdiği “Halley”le aldığımız dokuzunculuk, Eurovision elemelerinde bestecilerin star isimlerden çok genç şarkıcılarla çalışmaya başlamasına neden olmuştu. Rüya Ersavcı o dönemin ismi parlayan genç şarkıcılarından biriydi. Bu nedenle 1987-1991 yılları arasında tam beş kez arka arkaya Eurovision elemelerinde görecektik ismini.


1988 yılında sözleri İlhan İrem’e, müziği Esin Engin’e ait “Diskotek” adlı şarkıyı Zeynep Draman, Tayfun Duygulu ve Hasan Alptekin’le beraber seslendirdi. 1989 yılında Cem Bezeyiş’le birlikte Grup RC olarak söz ve müziği Cem Bezeyiş’e ait iki şarkıyla, “Hep Sıfır” ve “Çaresi Yok Sensizliğin”le yarıştı.


Aynı yıl, içinde bu şarkıların da yer aldığı ilk albümü “Hep Sıfır”, Yankı Plak etiketiyle piyasaya sürüldü. Albümde iki şarkının bestesinde Rüya Ersavcı’nın imzası vardı. Sekiz şarkının bestesini Cem Bezeyiş yapmış, tüm şarkı sözlerini de yine Cem Bezeyiş yazmıştı. Düzenlemeler ise Berç Yeremyan tarafından yapılmıştı. Albüm sadece kaset formatında basıldığı ve 90’lar Türk pop müziği patlamasından hemen önce piyasaya çıktığı için yeterince ses getirmese de katıksız bir pop albümü ve pop patlamasının erken öncülerinden biri olarak müzik tarihindeki yerini alacaktı.


Rüya Ersavcı, 1990 Eurovision Şarkı Yarışması’nda sözleri Fikret Şeneş’e, müziği Şevket Uğurluel’e ait “Hep O Şarkıları Söyle” adlı şarkıyı Can Uğurluel ve Gülgün Yıldız’la birlikte seslendirdi ve bu şarkı final gecesinin sonunda jüri oylarıyla ikinciliğe layık görüldü. 1991 yılında ise sözleri Hulki Aktunç’a, bestesi Dağhan Baydur’a ait “Turkish Delight”la yarışma finalinin en güçlü birincilik adaylarından biriydi. Öyle ki, şarkının İngilizce ve “remix” versiyonları bile hazırlanmıştı ancak ne olduysa oldu ve final gecesi Rüya Ersavcı üçüncülükle yetinmek zorunca kaldı.


1990 yılında yaklaşık on yıldır birlikte olduğu Cahit Ceylan’la evlenen Rüya Ersavcı, o dönemde Cem Bezeyiş’le sahne çalışmaları yapıyordu. 1991 yılında Melih Kibar’ın prodüktörlüğünü yaptığı kabare şovda Cem Özer, Vedat Sakman ve Yusuf Azuz’la birlikte sahneye çıktı.


Uzun yıllardır müzik piyasasının içerisinde olan Rüya Ersavcı’nın asıl büyük patlaması ise 1993 yılında oldu. O günlerin fenomen televizyon yarışması “Saklambaç”ın sunucusu Nurseli İdiz’in ayrılması üzerine yeni bir sunucu arayışına giren yapımcılar, Rüya Ersavcı isminde karar kıldılar. 


Çok sevilen ve çok tutmuş bir programa sonradan dâhil olmak hiç kolay değildi ama Rüya Ersavcı bunun üstesinden gelecek ve haftalar boyu bu programla ekran başındakilere eğlenceli dakikalar geçirtecekti.


Rüya’nın yeni albümü “İzle Beni” de o günlerde piyasaya çıktı. İşte bir kuşağın hafızasında derin izler bırakacak “Baba” şarkısı bu albümde yer alıyordu. Eğlenceli, komik, absürd bir şarkıydı; “Kızım Seni Ali’ye Vereyim mi?” türküsüne gönderme yapan sözleri, modern ve dinamik “sound”uyla dikkat çeken şarkı ve bütünüyle albüm, Rüya’yı ‘90’lar pop furyasının kalabalığı içinde parlatan bir iş olacak, bir hayli ilgi görecekti.


Albümdeki şarkıların tamamı Dağhan Baydur tarafından bestelenmiş, düzenlemelere Dağhan Baydur ve Richard Thomas ortalık imza atmış, kayıtlarsa İngiltere’de yapılmıştı. Dağhan Baydur ve Nino Varon prodüktörlüğünde hayata geçirilen albümde “Turkish Delight” şarkısı da iki farklı versiyonla yer alıyordu.   


1995 yılında bu defa içinde Onno Tunç, Sezen Aksu, Melih Kibar, Aysel Gürel, Doğan Canku ve Ümit Kuzer gibi usta isimlerin bir araya geldiği bir albüm yaptı Rüya Ersavcı. Sony Müzik etiketiyle yayımlanan “Akşam Delisi” adlı bu albümde Rüya’nın kendi söz ve besteleri de vardı. Albümde Melih Kibar bestesi “Akşam Delisi” ve Sezen Aksu-Onno Tunç şarkısı “Esas Oğlan” en çok ses getiren şarkılar oldu.


1997 yılında kızı Lila’yı kucağına alan Rüya Ersavcı, 1998 yılında çocuk şarkıları seslendirdiği “Çocukça Bi’ Şey” adlı albümü yayımladı. 


Kızını kendi büyütmek istediği bu dönemde aktif müzik hayatına ara verecek ve 2002 yılında TV 8’de yayınlanmaya başlayacak “Rüya Gibi” adlı televizyon programına dek pek ortalarda görünmeyecekti. Sunuculuğunu yaptığı “Rüya Gibi”, doğal yaşam, beslenme ve spor üzerine bir programdı. Ekranlara dönüşünü müziğe dönüşü takip etti ve 2004 yılında yine çocuklara yönelik bir albüm olan “Ninniler”i yayımladı.


Sonra yine uzunca bir ara verdiyse de 2010 yılında tekli olarak yayımlanan “Adı Aşk Ya” şarkısıyla geri döndü. Şarkının orijinali bir Yunan şarkısıydı ve Rüya Ersavcı Türkçe sözleri İclal Aydın’la birlikte yazmıştı.


Aynı Yunan bestecinin, Phoebus Tassapoulos’un bir başka bestesini ise kendi yazdığı sözlerle 2013 yılında seslendirdi Rüya. Yine tekli formatında yayımlanan bu şarkı, “Rüyalarda” adını taşıyordu.


2019 yılında sözleri Emre Yalçın’a, bestesi Bertan Coşar’a ait “İki Kelime” adlı şarkıyla bir kez daha dinleyici karşısına çıktı Rüya Ersavcı.


Ve geldik 2020’ye…

Rüya Ersavcı’nın yeni şarkısı “Peri Masalı”, geçtiğimiz günlerde DMC etiketiyle dijital platformlarda yayımlandı. 


Şarkının sözleri Erol Özdamar’a, bestesi ve düzenlemesi ise Altay Ekren’e ait. Son derece melodik, ‘90’lar hissiyatında, hoş bir pop şarkısı “Peri Masalı”. Rüya Ersavcı’nın tınısı hiç değişmemiş sesi zaten doğrudan ‘90’lara götürüyor dinleyeni. Şarkının hikâyesindeki duygu ve kırılganlık da öyle…


Bu kadar uzun soluklu bir kariyeri, zaman zaman ara vererek de olsa devam ettirmiş, o yıllardan bu yana hafızalarımızda hep pozitif izler bırakmış Rüya Ersavcı’yı 2020’de yeni bir şarkıyla dinleyebilmek ne güzel. Müziğin dijital kalabalığı içerisinde küçük bir soluk almak, eski bir dostla kucaklaşmak iyi geldi. 

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder