Son Romantik

 Gökhan Türkmen - "Romantik"


Şu meymenetsiz, uğursuz, hatta “südüklü” 2020’ye ocak ayında Birkan Nasuhoğlu ile birlikte kaydettiği “Gülmedi Kader” ile başlamıştı Gökhan Türkmen. Sonra şubat ayında “Kâğıt” ve Fransızca versiyonu “Bout D’Histoire” ile devam etti. Nisan’da “Aşk”, temmuzda “Yüzüme Vurma” yayımlandı.  İşte bu dört şarkı, bir de 2019 Ekim’inde yayımlanan “Aşkın Enkazı” ve hemen peşi sıra gelen “Sır” adlı şarkılar, “Romantik” albümünde bir araya getirilmiş. 


Albümde dört de yeni şarkı var ki bunlar zaten ilk dört sırada karşımıza çıkıyor: “Derdim”, “Gökyüzünden”, “Yalnızım Ulan” ve “Alışamadım Masallara”.

Albümün en ilgi çekici parçası ilk sırada yer alıyor. “Derdim” öncelikle Türkmen’in farklı vokal tekniğiyle dikkat çekiyor. Alışageldiğimizden bir hayli farklı, daha kirli bir yorum stili bu. Şarkı sakin başlayıp ritmini alıyor, trompetle coşuyor, sonra sakinleşerek sona eriyor. Atıl Aksoy’un hem klasik gitar yürüyüşünü hem de “synth” modernizmini bir araya getiren düzenlemesi nefis. Söz ve müziği Gökhan Türkmen imzalı parça etkili ve akılda kalıcı.


Adı üstüne, “Romantik” bir albüm bu. Keza “Gökyüzünden” de romantik bir şarkı. Bu defa düzenlemeyi Aytaç Özgümüş yapmış. Sözler Mert Carim ve Ozan Turgut tarafından yazılmış, besteyse Gökhan Türkmen’e ait. Yine gitar ve trompetin etkisini hissettirdiği düzenlemeye yaylılar da lezzet katıyor. Zaten şarkı da aslına bakarsanız vals ritminde.


Söz ve müziği Gökhan Türkmen tarafından yazılan ve Aytaç Özgümüş tarafından düzenlenen “Yalnızım Ulan” var sırada. Şarkının adı dayılanır gibi ama tam tersine son çare olarak, bir çağrı, bir çığlık gibi “Yalnızım Ulan” diyen bir adamın hikâyesi bu. Yani yine romantik. Bas yürüyüşüne bayıldığım şarkının içinden bir yerlerden bir de elektro-gitar solo çıkması hediye gibi. Sahi biz ‘80’ler, ‘90’larda içinden böyle şeyler çıkan şarkılar dinlerdik değil mi?


“Alışamadım Masallara”, sözleri Ozan Turgut’a, bestesi Gökhan Türkmen’e ait bir şarkı. Düzenlemeyi Ahmet Faik Dökmeci yapmış. Trompetin verdiği “big band” havasıyla “jazzy” tınılar taşıyan, ritmik, parmak şıklatmalık bir parça “Alışamadım Masallara”. Bu şarkı da sonlara doğru ritmi yavaşlarken müthiş bir müzikal zenginlikle yükselerek bitiyor.


Gökhan Türkmen’in en büyük farkı da bu zaten. Çok karmaşık, müzikal anlamda çok kompleks yapısı olan besteler değil aslında yaptıkları. Bir akustik gitarla, ıslıkla çalınıp söylenebilecek sadelik, naiflik var hemen hepsinde. Buna karşın piyasa standartlarına sıkışıp kalmadan, tamamen özgür, yaratıcı ve müzikal niteliği yüksek düzenlemelerle ticari açıdan riske girmeyi göze alabiliyor. Misal, “Yalnızım Ulan”a koy bir klarnet, vokali de biraz önce çıkar, az ağdalandır, at o soloyu filan oradan. Mis gibi ticari “hit” olurmuş ama yapmamış; zor anlaşılmayı göze almış. İyi de yapmış.


Sıradaki parça, “Bout D’Histoire”, Türkçesi “Kâğıt” ile birlikte Sevgililer Gününe özel yayımlanmıştı. Bakın basın bülteninde ne yazılmış bu şarkı için: “Her iki versiyon da polifonik yapısı ve güçlü orkestrasyonuyla dikkat çekiyor. Söz ve müziği Gökhan Türkmen’e ait olan parçada Türkmen’in naif sesi, ‘country jazz tınısı ile bütünleşik çok sesli bir armoni yaratıyor.” 


Evet, aynen öyle yapıyor, fazla söze ne hacet. “Neden Fransızca?” diye sorarsanız, bu tamamen Gökhan’ın Fransız müziğine hayranlığının bir uzantısı. Söz ve müziği Gökhan Türkmen’e, düzenlemesi Atıl Aksoy’a ait parçanın Fransızca sözlerini ise Nathalie Reins yazmış, daha doğrusu Türkçe sözleri çevirerek adapte etmiş. Şarkının Türkçe versiyonu da albümün sonuna konulmuş.  


Geçtiğimiz ekim ayında tekli olarak yayımlanan “Aşkın Enkazı” için şu cümleleri yazmışım o günlerde: “Her şeyden önce şarkının düzenlemesi çok zengin, çok doyurucu. Özellikle yaylıların kullanılış biçimi, kontrşanlar filan inceden bir Onno Tunç tadı bırakıyor kulakta. Nefesliler ve vokallerin armonisi de müthiş. Bu kadar dört başı mamur, tam tekmil kayıtlar pek az yapılır oldu artık. Ben kendi adıma ne kadar özlediğimi fark ettim. Hep akustik, hep gitar, nereye kadar?”


Bakın yine, düzenlemeye takılmışım en çok ki Ahmet Faik Dökmeci tarafından yapılmış. Bir de bu şarkının söz ve müziğinin Birkan Nasuhoğlu’na ait olmasına rağmen, “Gökhan Türkmen stili” olarak tanımlayabileceğimiz bir şarkı olduğunu da söylemişim.


Sözleri Ozan Turgut, bestesi Gökhan Türkmen imzalı “Sır”ın düzenlemesi yine Atıl Aksoy’a ait. “Gülmedi Kader” ise Gökhan Türkmen ve Birkan Nasuhoğlu’nun birlikte yazıp birlikte seslendirdiği ve düzenlemesi Aytaç Özgümüş tarafından yapılmış bir parça.    


Albümde “Aşkın Enkazı”, “Sır” ve “Gülmedi Kader”in arka arkaya sıralanması boşuna değil. Zira bu üç şarkı, tekli olarak da ardı ardına yayımlanmış ve her üç parçanın klibi, birbirine bağlı olarak gelişen bir hikâyeyi anlatacak şekilde çekilmişti.


“Sır”da en çok Atıl Aksoy’un arkada usul usul çaldığı piyanonun caz akorları kulağımı okşadı. “Gülmedi Kader” ise yine müzikal zenginlik açısından hiçbir masraftan kaçınılmamış düzenlemesi ve vokal kompozisyonları ile kulağa yer ediyor.


Sözleri Aslı Demirer’e, bestesi Gökhan Türkmen’e ait “Aşk”ın düzenlemesini Feryin Kaya ve Ural Sönmez yapmış. Türkmen takipçileri bilir, bu şarkının klibinde Sinem ve Gökhan’ın görüntüleri, hele o ilk gençlik dönemlerine ait görüntüleri hem çok eğlenceli hem çok romantikti. Şarkı vals ritminde, ismi “Aşk”, klipte sektörün görüp görebileceği en şahane karı-koca, yol ve iş arkadaşı olabilmiş çiftlerinden biri var. İdeal bir düğün şarkısı ortamı hazır ama bereket öyle bir şarkı değil bu şarkı. Meleksiz, cennetsiz, duasız filan gösterişsiz, dupduru, sade, naif bir aşkın tasviri bu. Bu şarkı bu albümde durmasın da nerede dursun?


Şarkılar, genellikle eşlik ettikleri yaşanmışlıklarla kalır akıllarda. 2020'de yayımlanan şarkılar nasıl hatırlanacak, ileride bu karantina günlerine de özlem duyacak mıyız orası belirsiz ama şunu diyebilirim: Bu albüm pekala bir "son romantik"in albümü olarak müzik tarihine yazılabilir.  

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder