Nükhet Duru - "Gece Saat Oniki"


(Zip İstanbul dergisi Ağustos 2006 sayısında yayımlanmıştır.)

Nükhet Duru’nun uzunca bir aradan sonra piyasaya sürdüğü yeni albümü “Gece Saat Oniki”, bir dinleyişte sevilecek bir albüm değil. Ancak dinleye dinleye neden sonra albümün prodüktörü Fuad Abdullah'ın bildik düzenleme klişelerini altüst eden tavrını ve tarzını, şarkıların miksajını ve Nükhet'in tiril tiril değil, gürül gürül söyleyişini çok seviyorsunuz. 

Amma aynı şeyi kimi şarkılar için söyleyemeyeceğim. Ankaralı Turgut ekolünün armoni yemişi gibi duran "İkimize İçelim" nedir mesela? Niyedir? Çok parlak bir prodüktör olmaya yazdığı çok açık Fuad Abdullah, albüm boyunca post-modern bir edayla klişe bozarken neden Nükhet Duru'ya "oyuna gelmem" "mavi boncuk taktın" gibi çikletten kelimeler, "haram, zaman, ziyan" gibi klişeler üstü kafiyeler yazmıştır?

Türkiye’de Nükhet Duru’dan sonra Nükhet Duru kadar usta bir yorumcu daha icat olunmadı. Ne var ki bu muazzam sesin çok azı albümlerde kendini gösterebildi. Bu albüm ritmiyle bugünü yakalıyor, Nükhet’in klasik çizgisine şöyle bir dokunuyor, oradan bilinmeyen bir yerlere gidip hikayenin ucunu açık bırakıyor. Bahsi geçen muazzam sesten yine bir parmak bal çalınıyor ağzımıza, ama hepsi bu. Yine de hayranlarına ilaç gibi gelmesi muhtemel, daha iyisini beklemek için bir o kadar da sabır veren bir albüm bu. Anlayacağınız, “on ikiye on kala” bizi biraz oyalıyor Nükhet Duru.  

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder