Gece - "Gece"



Ankara kökenli bir “indie rock” grubu olan Gece, dört kişiden oluşuyor. Adlarının baş harflerinin akrostişi ile kendilerine Gece (Gökçe Balaban, Erdem Başer, Can Baydar, Eren Çilalioğlu) adını vermiş grubun kuruluşu 2001 yılına kadar gidiyor. Daha lise yıllarında başlamışlar birlikte çalmaya ve 2004 yılında bugünkü kadro oluşmuş. 2008 yılına kadar Ankara’da bir çok mekanda sahneye çıkıp , adlarını duyurmuşlar.

Bilen bilir, Ankara’da yetişen müzisyenler daha kısıtlı imkanlar ve daha kısıtlı bir çevreye rağmen daha azimli ve sebatkâr olur, ayaklarını yere daha sağlam basarlar. Ankara’nın İstanbul’a nazaran daha az ama daha seçici ve zor beğenen bir müzik dinleyicisi potansiyeli vardır. İstanbul’da bir konsere gidenlerin bir kısmı sadece orada gözükmek için, piyasaya yapmak için gidiyorsa, Ankara’da bir o kadarı müzik dinlemek için gider; beğenmiyorsa da asla gitmez. Müzisyenler için Ankara’da tutunabilmek zor, buna karşın kazanılmış başarıyı uzun soluklu kılmak kolaydır.


Nitekim Gece de bu elekten geçebilmeyi başarmış, Manhattan, If ve Saklıkent gibi Ankara’nın “rock” müzik çalınan barlarında sahne alabilmiş bir grup olarak 2008 yılında İstanbul’a geldiğinde, peşinden bu başarıyı da getirmiş, o yıl yayımlanan ilk albümleri “İçinde Saklı”, müzik çevrelerinden olumlu eleştiriler almıştı.


İlk albümlerinin yayımlanışından bu yana geçen üç yıl içerisinde bir “single” yayımladılar. 1989 çıkışlı “Sezen Aksu Söylüyor” albümünde yer alan Orhan Atasoy ve Istvan Leel Ossy ortak bestesi “Gamsız”ın “rock” versiyonu grubun adının daha fazla tanınır olmasına epeyce katkı sağladı. Bu “single”, Gece’nin Sony Müzik’e transfer olmasından sonra yaptığı ilk çalışmaydı. 


Ve geçtiğimiz günlerde ikinci Gece albümü Sony Müzik etiketiyle piyasaya sürüldü.


“Indie rock” akımı, “rock” müziği bir nebze ehlileştirdiği, daha romantik, daha sakin, daha melodik hale getirdiği ve hatta yer yer popa yaklaştırdığı için bazı çevreler tarafından “rock”tan sayılmıyorsa da dünya üzerinde epeyce fazla sayıda grup ve takipçisiyle ciddi bir sektöre dönüşmüş durumda. Üstelik bu türün alıcısı büyük yüzdeyle “teenage” tabir edilen yaş grubu ki bu da müzik satanlar için en verimli pazar.

Gece’nin Incibus, My Chemical Romance, Green Day ve türevlerinin peşinden giden melodik müziği, iyi şarkı sözlerinin desteği ve gücüyle birleşince ortaya kolay dinlenebilir bir Türkçe “rock” albümü çıkmış. Özellikle albümün açılışında yer alan ve çıkış şarkısı olarak seçilen “Ben Öldüm”, türün meraklıları için dillere marş olacak potansiyelde bir şarkı.    


Albümde “Gamsız” dışında kalan bütün şarkıların söz ve müzikleri grubun solisti de olan Can Baydar tarafından yazılmış. İyi bir şarkı yazarı Can Baydar. “Ben Öldüm”ün peşi sıra “Hepsi Bu”, “Bana Bir Şarkı Söyle” ve “Çırpınırken” başta olmak üzere albümde meraklılarınca ezbere alınacak, konserlerde bağır çağır eşlik edilecek çok şarkı var.


Şarkıların yüksek enerjisi kadar grup elemanlarının stüdyo performansı ve albümün “sound”u da son derece parlak. Kendi türü içerisinde son zamanlarda yayımlanan en başarılı albüm olduğunu söyleyebilmek rahatlıkla mümkün.

TEMMUZ 2011

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder