Ömür Gedik – "Hop Dedik Orda Kal"



Ömür Gedik’in “sinema eleştirmeni” titrini taşımak için olmazsa olmaz iki şeye, sağlam bir sinema bilgisi ile sağlam bir yazı dili ve dil hakimiyetine ne derece sahip olduğu tartışılabilir; nitekim tartışılıyor da. Modern zamanlar, her mecrada işini iyi yapandan çok iyi görünene, iyi poz verene, iyi cilalanmış, iyi paketlenmiş, iyi pazarlanmışa prim veriyor. Yaşadığımız çağın gerçeği bu. Buna engel olmak mümkün değil ama ayıklamak, seçmek, öbürünü ona tercih etmek pekâlâ mümkün. Herkes her işi yapıyor, yapacak ve biz buna hep birlikte şahit olacağız. Yakınmanın, söylenmenin anlamı yok.


Ömür Gedik şayet adını ilk kez duyduğumuz bir şarkıcı olarak bu üç şarkıyla karşımıza çıksaydı, eminim herkesin yaklaşımı çok başka olurdu. Çünkü hissedilebilir teknik makyaja rağmen sesi hiç de fena değil, üstelik hiç de fena şarkı söylemiyor. Dahası, şarkılar da hafife alınacak şarkılar değil. Yani ortada bir Banu Alkan, bir Cem Özer ya da ne bileyim bir Seray Sever vakası yok; kasmasanız şayet, çok da rahat dinlenebilir ve sevilebilir üç adet şarkı var.

Bu mini albümdeki düetler bana biraz Meyra’nın “4 Tenor” albümünü çağrıştırdı. Meyra, üzerinde emanet duran “disko kraliçesi” elbisesini giymeden evvel, çok da iyi bir çıkış yakalamış ve hiç olmadığı kadar dinletmişti kendini. Ömür Gedik onun kaldığı yerden devam etmiş gibi. O meyanda şarkılar ve düzenlemeler var burada da.


Gedik’in en başarılı olduğu şarkı “Portakal Orda Kal”. Teoman’la müthiş bir uyum yakalamışlar. Şarkının çok koyu, çok derin, kalp çizen, akıl yoran sözlerini doğru tonlayan bir düet olmuş. Ne “rock” ne pop, ne çok sert, ne fazla eğlenceli. Albümde bu şarkının bir de David Saboy imzalı “remix”i var.


İkinci düet “Aşk Var Ya”, Fikret Kızılok’un yayımlanan son şarkısı olarak biliniyor. 2002 yılında piyasaya sürülen Demir Demirkan albümü “Dünya Benim”de Demirkan’ın Fuat Güner’le düet seslendirdiği bu şarkı, benzer bir düzenlemeyle bu defa Ömür Gedik-Burak Kut düetine dönüşmüş.


Bir çok televizyon dizisi ve sinema filmiyle tanınmış bir oyuncu olan Halil Sezai Paracıkoğlu’nun şarkıları epeydir internette dolanmakta idi. Son olarak rol aldığı “İncir Reçeli” filminde “Duman” adlı şarkısını seslendiren Paracıkoğlu’nun albüm yolu belli ki açılmış ve tanıtıma buradan başlanmış. İlginç olan ise bestesi Saki Çimen’e ait “Paramparça” adlı şarkıda Halil Sezai’nin yaptığı prozodi hatalarını Ömür Gedik’in yapmıyor olması. Biri, uzun süredir şarkı söylemesiyle de biliniyor, diğeri ise bu işte yeni.  




Tabii birkaç hususun altını çizmeden geçemeyeceğim, beğenme hakkım saklı kalırken. Ömür Gedik’in fanatik bir hayvan sever  olduğu herkesin malumu. Albümlerin satmadığı, “mini-albüm”lerin daha da çok satmadığı bir zamanda hayvanlar yararına bir şey yapmanın en akıl almaz yolu, geliri hayvanlara bırakılacak bir albüm yapmak olsa gerek. Kaldı ki Ömür Gedikseniz; yani bu albüme bir çok kesimden çok tepkisel tavır konulacağını az biraz kestirebiliyorsanız, elde edeceğiniz gelirin ne kadar olmasını umabilirsiniz ki?

Yani “azılı hayvan hakları savunucusu sinema eleştirmenimiz, hayvanlar uğruna şarkıcı oldu” masalı neresinden baksanız inandırıcı değil. Bir gazetecinin hayvanlar konusunda yapabileceği yüz şey varsa, albüm yapmak o yüz seçenekten biri değildir inanın. Keşke bu kutsal bahanenin ardına sığınmadan, dürüstçe “Ben şarkı söylemek istedim ve söyledim,” deseydi Ömür Gedik. Hafifletici sebeplere ihtiyacı yokmuş zira.


Diğer itirazım ise albümün adına. “Hayvanlara kötü davrananlara, hayvan haklarını ihlal edenlere hop dedik orda kal diyoruz,” mazereti albümün adının bu olmasını haklı kılmıyor. Zira daha bir ay olmadı Betül Demir’in yeni albümü piyasaya çıkalı ve biliyorsunuz o albümün çıkış şarkısı da “Hop Dedik” adını taşıyor. Evet iki şarkıyı da Sezen Aksu yazdı ama birinin adı gerçekten “Hop Dedik”, diğerinde ise sadece şarkının içinde geçen iki kelime; yani şarkının adı değil. Peki neden albümün adı?.. Gerek var mıydı?.. Bence yoktu.

Bir çok kişinin söylediğinin/yazdığının tersine, Ömür Gedik’ten şarkıcı olur düşüncesi hasıl oldu bende bu üç şarkıyı dinleyince. Neden olmasın? Bakarsınız umduğumuzdan iyi olur üstelik. Olamaz mı?.. Olabilir!

HAZİRAN 2011

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder