Burcu Güneş - "Gül Kokusu"

“MATBAA KOKUSU KALIR SANA DOKUNANIN ELİNDE”


(18 Mart 2013 tarihinde www.hayatmuzik.com da yayımlanmıştır.)

Burcu Güneş, 1998 çıkışlı ilk albümü “Aşk Yarası”ndan bu yana popüler müzik piyasasında dikkatli adımlar atmış, o zamandan bu zamana piyasanın değişen koşullarına ayak uydururken, istikrarını da korumayı başarmış bir müzisyen. Düşünün ki söz konusu olan popüler müzikse, tek başında istikrar çoğu zaman sıkıcıdır; artıdan çok eksi yazdırır kariyer hanesine. Nitekim Güneş’in ağırlıklı olarak kendi bestelerini söylemeyi tercih ettiği “Ben Ateş Ben Su” (2006) ve “Sihirbaz” (2009) albümleri onu bu tuzağa düşürmek üzereydi. Neyse ki akıllıca bir manevrayla, “Oflaya Oflaya” şarkısını buldu ve durgun giden seyrini tekrar hızlandırdı.

“Oflaya Oflaya” hiç bayıldığım bir şarkı olmadı ama kabul etmek lazım ki yayımlandığı dönemde epeyce ilgi gördü. Temmuz 2012’de dijital tekli olarak yayımlanan “Aşk Gribi” o rüzgârın arkasını getiremedi gerçi ama “Oflaya Oflaya” sayesinde, çıkacak yeni Burcu Güneş albümünü bekleyen kişi sayısında hatırı sayılır bir artış olmuştu zaten.


Geçtiğimiz günlerde DMC etiketiyle yayımlanan yeni Burcu Güneş albümü “Gül Kokusu” adını taşıyor. Albümde 11 şarkı ve bir de farklı versiyon var. Bunların arasında “Oflaya Oflaya” ve “Aşk Gribi” zaten tekli olarak yayımlanmış olan şarkılar. ‘80’li yıllarda yaşanan hafif Türk sanat müziği furyasının en beylik şarkılarından biri olan “Bir Sevgi İstiyorum”un Burcu Güneş sesiyle “remix” versiyonu ise 2012 yılında yayımlanan Hüseyin Karadayı albümünde yer alıyordu. Bu albümde şarkının bir de farklı düzenlemesi var. “Yasaklı Kitaplar Gibi”yi de daha önce bestecisi Eflatun’un sesinden, “Geçer”i ise Sezen Aksu’dan dinlemiştik. Yani özetle albümün yarısı daha önce duymadığımız, yeni şarkılardan oluşuyor.


Burcu Güneş her şeyden önce iyi bir sese sahip ve sadece bu nedenle bile kariyerine emsallerinden bir adım önde başladığı söylenebilir. Ancak her iyi sese sahip olanın ısrarla bunun altını çizme merakına onun da düştüğü bir gerçek. Oysa iyi bir sesle her zaman iyi şarkı söylenemeyebiliyor. Ya da şöyle söyleyeyim; iyi şarkı söylemenin tek gerekliliği her zaman iyi bir ses olmayabiliyor. Şarkıda anlatılan duyguyu dinleyene ne kadar geçirebildiğiniz, telaffuz ettiğiniz kelimelerin hakkını ne kadar verebildiğiniz, şarkının öyküsünü ne kadar gerçek kılabildiğiniz çoğu kez sesinizin güzelliğinden çok daha etkili olabiliyor. Bu anlamda, yakın zamana kadar en romantik şarkıdan en neşeli şarkıya hep aynı şiddet ve volümle şarkı söyleyen bir Burcu Güneş vardı. Onun bu yöndeki farkındalığının “Oflaya Oflaya” ile yön değiştirdiğini söylemek sanırım yanlış olmaz. Kendisi de röportajlarında bunu ifade ediyordu zaten ve en çok da bu nedenle bu albüm merak konusu idi benim için.


Nitekim daha ilk şarkıdan itibaren Burcu Güneş’in vokal tekniğindeki farklılığı hissediyorsunuz dinlerken. Ve böylece şarkıları daha kolay algılıyor, albümün içine daha çabuk giriyorsunuz. Çünkü daha az yoruluyorsunuz dinlerken.

Albümden ilk klip şarkısı olarak servis edilen “Gül Kokusu”, sözleri Deniz Erten’e, bestesi ise Deniz Erten ve Reşit Gözdamla’ya ait orta tempolu, romantik bir aşk şarkısı. Şarkıda hitap edilen erkeğin teninin gül kokuyor olmasını dert etmezseniz (ki Hacı yağı kullandığı da düşünebilir pekala), kıyametler koparmaz ama illa ki sevilir bu pop şarkısını sevmemeniz için bir neden yok. Ama ben nedense oraya takıldım ve bu şarkıyı bağrıma basamadım. Şarkının düzenlemesini Taşkın Sabah’ın yaptığını da bir dipnot olarak düşeyim bu arada.


İkinci şarkı “Sen Kaybı” da belli ki albüme yine romantik “hit” kontenjanından girmiş. İspanyol ritminde yürüyen şarkılara zaten zaafımız belli. Bir de kabul etmek lazım ki “Sen Kaybı” lafı güzel bir buluş. Şarkının klibi çekildiğinde “Gül Kokusu”ndan daha fazla dikkat çekmesi kuvvetle muhtemel. Laf aramızda, “aşkların doğuştan cani” olması pek anlamlı gelmiyor kulağa ama ne çare, “doğuştan fani”ye daha uygun bir kafiye bulabilen varsa beri gelsin.


Albümün en çarpıcı şarkılarından biri üçüncü sırada karşımıza çıkıyor. Söz ve müziği Murat Güneş’e ait “Unutma Beni Çiçekleri”, yavaş tempolu, nakaratı inceden alaturkaya göz kırpan, can acıtıcı sözleriyle etkili melodisini bütünleyen nefis bir şarkı. Bana sorsalar hiç düşünmeden ikinci klibin bu şarkıya çekilmesini önerebilirdim. Ve eğer ben Ferhat Göçer olsaydım, bu şarkıyı kaçırdığım için çok üzülürdüm.

“Sen Kaybı ve “Unutma Beni Çiçekleri”nin düzenlemelerini Mustafa Ceceli yapmış. “Unutma Beni Çiçekleri”nde ENBE Orkestrası da “featuring” olarak yer alıyor kartonete bakarsanız. Burada kast edilen “featuring”, şarkının kaydında Behzat Gerçeker’in piyano çalması olsa gerek; şarkının künyesinden benim anladığım o.


Yine bir Eflatun şarkısı olan ve Serkan Ölçer tarafından düzenlenen “Bir Lokma Sevda”da Burcu Güneş Eflatun’la düet yapıyor. Yine İspanyol’dan yürüyor, yine sevgiliye aşkını ilan ediyor Burcu Güneş bu şarkıda da. Bu aralar pek seviyoruz böyle şarkıları. Ferhat Göçer, Ceceli, Fettah Can derken iyiden iyiye alıştık bu imlaya. Bir popüler müzik albümünde popüler bir türün/tarzın kullanılmasına da bir itirazımız yok haliyle. Ben şarkıyı dinlerken bir parça sıkıldım, o ayrı.

Ege/Akdeniz etkileri taşıyan udlu-buzukili, trompetli-trombonlu “Aşk Gribi” ise sözleri İsra Gülümser, bestesi Emre Irmak imzası taşıyan, düzenlemesi ise Sinan Ceceli tarafından yapılan bir şarkı. Her şeyi tastamam, sıcak, üstüne üstlük oryantal ritimli de bir şarkı ama bir şarkı “hit” olmayınca olmuyor ne yapsanız. Bu da onlardan işte.


Sözleri Halit Çelikoğlu, bestesi Necdet Tokatlıoğlu imzası taşıyan “Bir Sevgi İstiyorum” ‘80’lerde yukarıda bahsi geçen furya esnasında popülerlikten epeyce nasibini almış, Samime Sanay’dan Ümit Besen’e, Zeki Müren’den Ferdi Özbeğen’e, onlarca sesten plak olmuş bir şarkı. O dönemde pop müzikten hayır gelmediğinden midir nedir, nice pop şarkıcısı da bu ve benzeri şarkıları plak yapmıştı. Mesela bu şarkıyı Erol Evgin de söylemişti. Nükhet Duru “Bir İlkbahar Sabahı”nı, Ajda Pekkan “Affetmem Asla Seni”yi plağa okumuştu. “Bir Sevgi İstiyorum”un bu düzenlemesi bana doğrudan doğruya Ajda Pekkan’ın Garo Mafyan tarafından düzenlenen “Affetmem Asla Seni” versiyonunu anımsattı. Düzenlemedeki hafif caz dokunuşu, geri plandaki vokaller ve hatta Burcu Güneş’in şarkının sonunda yaptığı emprovizasyonlar filan birebir o şarkıdan çalışılmış gibi. Öyleyse de ne gam, en azından mükemmel bir örnekten ilham alınmış. Ne ki Güneş bu şarkıyı bir parça daha “soft” söyleyip, nakarat kısmında o alaturka nağmeleri hiç yapmasaymış, sonuç çok daha etkili olabilirmiş.

Yedinci şarkı olan “Oflaya Oflaya” hakkında düşündüklerimi daha önce yazmıştım. Şarkı bu albümde de teklideki Mustafa Ceceli versiyonuyla yer aldığı için üzerine söylenecek bir şey yok.


Sekizinci sırada ise bir “cover” çıkıyor karşımıza. Sezen Aksu’nun sözlerini yazdığı, Onno Tunç’un bestesini yaptığı “Geçer” ilk kez “Sezen Aksu ‘88” albümünde karşımıza çıkmıştı. 2007 yılında Tan  yeniden söyledi ama o versiyon pek dikkat çekmedi. Burcu Güneş ise şarkıyı Tevfik Kulak’ın düzenlemesiyle seslendiriyor. Şarkının bu yeni düzenlemesi, Onno Tunç’un orijinal düzenlemesinin neredeyse birebir kopyası. Ritminden, yaylıların yürüyüşüne, Güneş’in şarkının sonunda sesini Sezen misali salıvermesine dek her şey aynı. Şarkıda çalan yaylı grubunda Onno Tunç’un kızı Ayda Tunçboyacı’nın çalıyor olması da ilginç bir ayrıntı. Gelin görün ki bu düzenleme ne kadar Tevfik Kulak’a ait; orası tartışılır. Keşke şarkının künyesine “Onno Tunç’un düzenlemesinden esinlenmeyle” gibi bir ibare konulsaymış. Buna karşın şarkı Burcu Güneş’in sesine çok yakışmış ve albümün en etkili şarkılarından biri olmuş, o ayrı.

“Geçer”in hemen ardından gelen “Hasret Kaldım”, yine bir Eflatun bestesi. Tek bir melodi cümlesi üzerinden yürüyen şarkı, Serkan Ölçer’in şahane düzenlemesiyle alabildiğine büyüyor ve bu anlamda adeta “Geçer”in yarattığı duygusal ve de müzikal etkiyi devam ettiriyor.


Hazır tempo düşmüşken, bir yavaş şarkı daha dinliyoruz. Eflatun’un 2012 yılında yayımlanan “Çıkmaz Sokak” adlı mini albümünde onun sesinden dinlediğimiz “Yasaklı Kitaplar Gibi”yi seslendiriyor Burcu Güneş bu defa. Ne ki Eflatun’un söyleyişinden etkilendiğinden midir nedir, bolca prozodi hatası yapıyor Güneş bu şarkıda (göööö-re-ne dek, duuuu-ya-na dek gibi.) Bu sebeple de albümde tekrar dinlemeye can atmadığım iki şarkıdan biri oluyor “Yasaklı Kitaplar Gibi”.

Söz ve müziği Serhat Tekin’e ait “Zarar”, albümün bütünü içerisinde bir parça farklı duran bir dans şarkısı. Serhat Tekin, son dönemde Akşam gazetesinde yaptığı röportajlarla popüler müzik gündeminin nabzını günü gününe yakalayan bir gazeteci. Bildiğim kadarıyla ilk kez bir albümde onun ismini şarkı yazarı olarak görüyoruz. Düzenlemesi David Şaboy ve Ozan Yılmaz tarafından yapılan “Zarar” akılda kalıcı tekrarları ve yüksek temposuyla albümün ritmini hızlandırıyor.  

Albümün son şarkısı, “Bir Sevgi İstiyorum”un Hüseyin Karadayı tarafından yapılan ve onun “Diskomatik” albümünde kullanılan “remix” versiyonu. Şarkının bu halini dinlerken insanın aklına ister istemez “Her şarkı “remix” yapılmalı mı?” sorusu geliyor kim bilir kaçıncı kez. Tekrar dinlemeye can atmadığım ikinci şarkının hangisi olduğunu söylememe bilmem gerek var mı?  


Zeynel Abidin Ağgül tarafından çekilen kapak fotoğrafları ve Özgür Arcan imzalı kartonet tasarımı albümü bütünleyen, şık görsel unsurlar olarak dikkat çekiyor. Albümün ismine göndermeyle CD’nin gül kokulu olduğu da duyuruldu ama açıkçası ben daha çok kartonet kitapçığının matbaa kokusunu duydum. Ha bir de naçizane fikrim Burcu Güneş’e siyah saçın daha çok yakıştığı yönünde. Hem kendi yaşında gösteriyor, hem de daha az mesafeli görünüyor bu haliyle.

Belli ki hem para, hem de emek harcanmış, üzerinde epeyce çalışılmış bir albüm bu. Burcu Güneş kariyerinin olgunluk dönemi olarak da görülebilir/dinlenilebilir. Kendi adıma beklentilerimi karşıladığını söyleyebilirim. Dinleyici ne düşünecek ve albümü ne kadar sahiplenecek; onu da zaman içerisinde göreceğiz.

MART 2013

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder