Özay Bakır - "Kalp"


Popüler müzikte bir süredir farklı ve olumlu bir sürece girdiğimizi düşünüyorum. Dijital satışın ön plana çıkması ve bu vesileyle müzik pazarında iyiden iyiye 45’lik mantığının piyasaya hâkim olması daha fazla yeni ses ve yeni yüzün kendini gösterebilmesine imkân sağlıyor. Bu yeni kuşağın enerjisi, nicedir çok sıkıldığımız ve hatta bıktığımız demode tarz ve tavırların yerini pekâlâ alabilir. Hatta almaya başladı bile.

Özay Bakır bahsi geçen yeni kuşağa iyi bir örnek. Bakır, geçtiğimiz günlerde Sony Müzik etiketiyle dijital platformlarda satışa sunulan ilk teklisinde söz, müzik ve düzenlemesi Ender Çabuker’e ait “Kalp” adlı şarkıyla karşımıza çıkıyor.


Ender Çabuker yakın zamanda Mustafa Ceceli’nin seslendirdiği “Es”in bestecisi olarak tanınıyor ama öncesinde Özgün’ün başta “İstiklal” ve “Şeytan” olmak üzere popüler bazı şarkılarına hem besteci hem de aranjör olarak imza atmıştı. Nilüfer, Murat Dalkılıç ve Yonca Lodi de Ender Çabuker şarkıları seslendiren isimlerden bazıları. Bestecilik tarafından baktığınızda Çabuker’in, sadece “Es” ve “Edebiyat” gibi iki şarkısı üzerinden bile onun standart pop kalıplarını zorlayan, müzikalite kaygısı güden bir şarkı yazarı olduğunu fark etmek mümkün. Aranjör kimliğinde ise aynı kaygıların üzerine yenilikçi ve modern bir tavır ekleniyor.


Zaten Özay Bakır’ın Ender Çabuker’in kapısını çalması da bu yüzden olmuş. İlk bir araya geldiklerinde Çabuker ona “Kalp”i dinletmiş ve Özay kendi bestelerini bir kenara koyup bu şarkıyla çıkış yapmaya karar vermiş. Doğru da olmuş. Çünkü “Kalp” hem çok genç bir şarkı, hem de Özay Bakır’ın şarkıcılığı ve sesi ile çok iyi örtüşmüş. Uzun süredir etkisi altında kaldığımız, 80’li yıllar piyanist şantör şarkılarından bozma “nağmeli” pop şarkıları ve şarkıcılarından sonra bu şarkı katıksız pop sevenlere ferah bir nefes aldıracak gibi. Her defasında yinelemekten bıkmadığım ve maalesef Özay’da da yer yer duyduğum ‘Türkçe vurgu hataları’ çekincesini bir kenara koyarsak tabii.


Son dönemde müzik piyasasında kulağımıza çarpan en dikkat çekici işlerden biri bu. Şarkı kadar, şarkıya görsel destek veren klip de öyle. Çok doğru ve bundan sonrası için umut veren, heyecan uyandıran bir başlangıç yapan Özay Bakır’a hep beraber “Hoş geldin” diyebiliriz.

HAZİRAN 2013

Yavuz Hakan Tok

3 yorum:

  1. bence daha fazla reklamla duyulmamasi imkansiz bir sarki olur bu

    YanıtlaSil
  2. Bence de başarılı, örnek olınabilecek ve sonunda Türkçe'de de "kaliteli pop" müzik olabileceğinin kanıtıdır Özay :) Başarılarının devamını dileriz.

    YanıtlaSil
  3. Super tarkanvari bu cocuk agirbasli reklam pesinde olmadi hic toz dumandan sonra 3 sarki da beklemedeyjz

    YanıtlaSil