Zeliha Sunal - "Aldatıldık"


Doksanların gizli “hit”lerinden “Aldatıldık”ı yeniden söylemek kime nasip olacak diye merak etmekte iken bunu ilk akıl eden Zeliha Sunal oldu. Açıkçası ben Mehmet Erdem’den bekliyordum. Çünkü Sezen Aksu’nun aynı dönemde yazdığı bu şarkı “Hâkim Bey”le kan kardeş gibi. Müzikal açıdan değil elbette ama fikir ve tavır açısından böyle bu. Ne ki işini çok seven, denemekten hiç bıkmayan, araştıran, emek veren ve hep “şimdi ne yapabilirim?”i soran Zeliha Sunal şarkıyı herkesten önce bulmuş ve kapmış.

İşin enteresan tarafı, kayıp bir kuşağın hikâyesini anlatan bu protest şarkı, o dönemin eğlenceli şarkılarının yanında pek “sivri” kalmasına, üstelik tek bir albümle adını duyurup sonra ortalardan kaybolmuş Rengin gibi şarkıcı tarafından söylenmiş olmasına rağmen bugüne kalabilmiş, hafızalardan silinmemiş doksanlar şarkılarından biri. Ben kendi adıma ne zaman bir yerlerde çalsam, insanların eşlik ettiğini duyar ve hâlâ hatırlanıyor olmasına bir parça şaşırırdım. Bir “Abone”, bir “Şımarık” değildi sonuçta; tamamen başka bir kulvardaydı.


Zeliha Sunal yorumuyla “Aldatıldık”, geçtiğimiz günlerde TMC tarafından dijital tekli olarak satışa sunuldu. Söz ve müziği Sezen Aksu’ya ait şarkının bu yeni düzenlemesini Murat Yeter yapmış. Yeter, Atilla Özdemiroğlu imzalı orijinal düzenlemenin trafiğine olabildiğince sadık kalmış, hatta Özdemiroğlu’nun yazdığı “intro” melodisini de aynen kullanmış. Bununla birlikte tüm Murat Yeter düzenlemelerinde olduğu gibi bu şarkıda da vurmalılar belirgin bir şekilde ön plana çıkmış.  Yanı sıra şarkının yürüyüşündeki Balkan havası daha fazla hissedilir olmuş ve en çok da orijinal versiyonda olmayan yaylı kontrşanları “Aldatıldık”a başka bir müzikal değer kazandırmış.

Tabii bir de belirgin bir yorum farkı var. Rengin bu şarkıyı seslendirdiğinde yirmili yaşlarındaydı ve şarkının hikâyesi neresinden baksanız üzerinde eğreti duruyordu. Ama Zeliha Sunal’ın yorumunda bu kusur ortadan kalkmış gibi görünüyor. Haliyle şarkı daha demlenmiş, sanki şimdi tadını bulmuş gibi. Bir tek “kimimiz zor ayakta” cümlesinin ilk tekrarında “kimimiz zor” diye söylenmesini yadırgadım; buna niye ihtiyaç duyulduğunu da anlamadım.
Teklinin kapak tasarımı ve Gökhan Palas tarafından çekilen klibi, bir Zeliha Sunal alâmeti farikası olarak yine çok renkli, hatta tabiri caizse “kokoş”. Daha “sosyal” içerikli, şarkının hikâyesine gönderme yapan bir klip de olur muydu?.. Bana kalırsa olurdu ama bu zamanda öyle bir klip benden başka kimi memnun ederdi, onu bilemedim.
TEMMUZ 2013

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder