Yusuf Çim - "Olsun Bi' Kere"


Eskiler şu veya bu şekilde işlerini yapmaya devam ededursun, açtıkları yoldan yeniler de geliyor; bu kaçınılmaz. Bu deveranı inkâr etmek aymazlık olur. Hatta bir parça pozitif ayrımcılık bile yapılabilir yenilerin yollarını bulabilmeleri adına. Ama bırakın bunu biz yapalım, dinleyici yapsın, radyolar, televizyonlar yapsın. Çünkü siz ne kadar abartırsanız abartın, bir şarkıcı ya da bir şarkı sevilmemişse, ağzınızla kuş tutsanız nafile.


Bunları yazmamın sebebi, sıfır kilometre bir isim olan Yusuf Çim’in lanse ediliş biçimi. Sosyal medyada başlatılan küçük çaplı bir ‘viral’ türü manevralar elbette olacak, olmalı da zaten. Ama basın bültenlerinde kullanılan “yeni yüzyılın starı” ifadesi nedir Allah aşkınıza? Bir kere yeni yüzyıl başlayalı 13 sene oldu; yani milenyum esprisi çoktan eskidi. İkincisi Yusuf Çim’e bu payeyi kim, nasıl ve ne zaman verdi?


Bu tip gereğinden fazla abartılmış ifadelerin ve iddialı başlangıçların yarardan çok zarar getirdiğini kaç kez gördük oysa. Evet Yusuf Çim gayet yakışıklı, fiziğiyle ilk bakışta dikkat çekecek, böylelikle de emsallerinden bir adım öne geçecek bir genç adam. Modellik kariyerinin, bir pop yıldızı olmak için ona artı getireceği de bir gerçek. Sesi de belirli bir hedef kitlesini çarçabuk yakalayacak kadar genç tınlıyor. Basın bülteninde sahne sanatları ve şan eğitimi aldığı da yazılmış; eh bu da bir avantaj. Yani doğru kullanılırsa iyi işlenebilecek bir malzeme var elde. Hal böyleyken üzerine fazladan bir iddia koymaya gerek var mıydı, tartışılır.

Teklide söz ve müziği Ender Çabuker’e ait “Olsun Bir Kere” adlı şarkının beş farklı versiyonu var: Aranjesini Tolga Kılıç’ın yaptığı orijinal versiyon, Cemre Burak versiyonu, Ender Çabuker versiyonu, Cihat Uğurel tarafından yapılmış “remix” versiyon ve bir de “karaoke” versiyon. Neresinden baksanız ortalama Türk popu standartlarındaki bu şarkıyı sevdiyseniz şayet, her bir versiyondan ayrı keyif alabilir, hatta “karaoke” versiyonun üzerine siz de söyleyebilirsiniz. Ama ben olsam bu kadar iddianın içini daha çarpıcı bir şarkıyla doldurmayı tercih ederdim. Bu yol, Murat Boz’un, Murat Dalkılıç’ın ve emsallerinin yolu çünkü ve buradan edinilecek hayran kitlesi olsun olsun Boz sever, Dalkılıç beğenir kitle olacak; daha fazlası değil.
Buna karşın yukarıda saydığım avantajları üst üste koyarsak, önümüzdeki dönemde pop arenasında Yusuf Çim adını sıklıkla duymamız şaşırtıcı olmayacak.
EYLÜL 2013

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder