Ayşe Hatun Önal - "Çak Bir Selam"


Mankendi şarkıcı oldu, “ayılık var hamurunda” diye şarkı yaptı filan demedi hiç kimse. Başından bu yana Ayşe Hatun Önal’ın şarkılık macerası enteresan bir saygı gördü, farkında mısınız? Çünkü derli toplu, akıllıca işler yaptı. Büyük ve iddialı şarkıcılık performansı gerektirmeyen elektronik müzik kulvarından yola çıktı, doğru isimlerle çalışarak türün memleket sınırlarında yapılmış başarılı örneklerine imza attı.

Son olarak 2012 yılında Birol Giray’ın “Sen Ve Ben” adlı şarkısında ismini gördüğümüz Ayşe Hatun Önal’ın yeni teklisi “Çak Bir Selam”, geçtiğimiz günlerde Sony Müzik etiketiyle dijital platform ve müzik market raflarında yerini aldı.


Alper Narman ve Onur Özdemir imzası taşıyan şarkının teklisinde üç farklı versiyon var. Orijinal “mix”, Ozan Bayraşa tarafından yapılmış. Yanı sıra Gürsel Çelik şarkının “Gurcell Style Mix”, Mithat Can Özer ise “Club Mix” versiyonlarını hazırlamış.

Şarkı Türk popunun hiç vazgeçemediği marş yürüyüşünün bir nevi gözünü çıkarıyor. Düpedüz marş artık bu… Haliyle adı da boşuna “Çak Bir Selam” değil. Ama esprili, eğlenceli sözleri ve de armonisi gereği bir dinleyişte kafaya takılan, ezbere alınan bir melodisi var. İşiniz pop yapmaksa, bu kadarı yeter de artar bile çoğu zaman. Yetiyor da nitekim.


Tabii burada asıl mesele Ayşe Hatun Önal’ın bu inişli çıkışlı pop şarkısında elektronik şarkılardaki serin (“cool” manasında) ve durağan vokal tekniğini bir kenara koyup, şarkı icabı sıcak (“hot” manasında) bir pop şarkıcısına dönüşmesi. İşte Önal bu virajı zorlanmadan almış gibi görünüyor. Parmağınızı ısırmıyorsunuz dinlerken belki ama o, şarkının istediği, hak ettiği kadarını veriyor (en azından stüdyo şartlarında vermiş.) Hatta bundan iyisi can sağlığı bile denilebilir; o derece.

Böylece önümüzdeki sıcak günlere neşe ve eğlence katabilecek (elde var) bir şarkımız oldu ki bu aralar bu iddiadaki şarkıların piyasaya sürülme mevsimi biliyorsunuz (“yaz” ve “damga” sözcüklerinden uzak durmaya gayret ettim farkındaysanız.) Ayşe Hatun Önal, elektronik şarkılarını sevenleri bir parça hayal kırıklığına uğratmak pahasına da olsa pop arenasında bu şarkıyla başka bir hamle yaparsa, buna çok da şaşırmamak lazım.


Bu arada benim gibi marş yürüyüşünün basitliğine kolay tav olanlardansanız, şarkının diğer iki versiyonuna adapte olmakta zorlanabilirsiniz. Zira özellikle “Gurcell Style Mix”te (ki Gürsel Çelik hep iyi “mix”ler yapar aslında) ritim başka, vokal başka telden çalıyor durumu var. Belki farklı bir ritim için farklı bir okuma yapılmalıydı; belki de yapılmıştır da ben anlamamışımdır ama ben bu “mix”i dinlemekte zorlandım. 


Kapak mı? Şarkının adı gibi; bir selam çakıyor ve alakasız da olsa, benim gibi çocukluğu TRT ekranlarından İkinci Dünya Savaşı filmleri izlemekle geçmişlerde nostaljik bir tanıdıklık duygusu uyandırıyor.

NİSAN 2014 

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder