Soner Sarıkabadayı - "Yara Bandı"


Soner Sarıkabadayı en son 2013 Mayıs’ında “Kutsal Toprak”ı piyasaya sürmüş, aynı yılın Ağustos ayında da şarkının “remix”lerinden oluşan bir tekli daha yayımlamıştı. Yaz boyu her yerde çaldı şarkı. Çalıntı olduğu öne sürülen ama daha sonra telif ödenerek kopyalandığı anlaşılan klip müzik kanallarında kaç bin kez döndü bilmiyorum. Yani beğensek de beğenmesek de tuttu şarkı. Ben Sarıkabadayı’nın yazdığı şarkıları beğenenlerdenim. İstisnaları vardır tabii. Ama kendine ait bir tarz yarattığı ve o tarz üzerinden epeyce çok sayıda dile dolanan şarkı yazdığı bir gerçek.


Şarkılarını kendi söylemese de olur mu? Bence olur. Hatta iyi olur. Gelin görün ki Soner Sarıkabadayı tarzı denilen şeyin ortaya çıkmasında onun şarkı söyleme biçiminin etkisi büyük. Şarkılarını başkaları söylediğinde bile sanki o söylüyormuş gibi hissetmemiz bundan olabilir (Sertab Erener ve Kibariye hariç.)

Soner Sarıkabadayı’nın yeni teklisi “Yara Bandı”, geçtiğimiz günlerde PDND Müzik etiketiyle yayımlandı. Teklide söz ve müzği Sarıkabadayı’ya ait şarkının iki versiyonu var ve düzenlemeler Soner Sarıkabadayı ve Berkay Şenol tarafından yapılmış.


Çok fazla yeni şarkının ve çok iddialı işlerin ardı ardına yayımlandığı bu günlerde “Yara Bandı” listelerde başa güreşmiyor gibi gözükse de tıpkı diğer Sarıkabadayı şarkıları gibi bunun da zamanla algılanıp sonrasında bir “hit”e dönüşeceğini kestirmek zor değil. Zira şarkı buna çok müsait.

Beğenelim ya da beğenmeyelim Soner Sarıkabadayı’nın en büyük mahareti yağ gibi akan sözler yazması ve bunu yaparken de bir hikâye kurabilmesi. (Mesela Serdar Ortaç’ın sözleri de şahane akar ama bir hikâyesi, kurgusu, hatta mantığı asla yoktur.)Sözlerde hiçbir çapak, dile zor gelen bir kelime, cümle yok. Kolayca söyleniyor ve müzikle çok iyi öpüşüyor. Nitekim “Yara Bandı” da böyle bir şarkı.

“Beni son sevdiğin tarih ne sevgilim?” cümlesindeki anlamsızlığı bir kenara koyarsak hikâye belirgin, birden fazla slogan cümle var, melodi de kolay akılda kalıyor. Mesele pop müzikse bu formül her zaman işe yarar.
Popun istediği türden “bebek yüzlü” bir erkek olmamasının dezavantajını enteresan kapak tasarımları ve dikkat çekici kliplerle kapatıyor Soner Sarıkabadayı. “Yara Bandı”nda da öyle yapmış. Yıllardır bir albüm yapmayıp her yıl birer ikişer şarkıyla gündemde kalabilmesi de kabul edelim ki bir başarı. Hafife alabilir, küçümseyebilir hatta bıyık altından gülebilirsiniz bile ama bunları da görmek lazım.
HAZİRAN 2014 

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder