Mert Ali İçelli - "Son Ses"


Yaklaşık 10 yıldır müzik piyasasında aranjör olarak bir dolu işe imza atan ve ismini hafızalara yerleştiren Mert Ali İçelli, 2013 yılında piyasaya çıkan “Halim Var” teklisi ile şarkıcılığa soyunmuştu. 2014 yılında “Sözün Bittiği Yer” adlı şarkıyla karşımıza çıkan Mert Ali İçelli’nin üçüncü teklisi ise geçtiğimiz günlerde Dokuz Sekiz Müzik etiketi ile dijital platformlarda satışa sunuldu. Gerçi 2014’ün sonlarına doğru “Unuturum Diye” adını taşıyan bir şarkının duyurusu yapılmıştı ama ne olduysa oldu ve o şarkı dinleyici ile buluşmadı.






“Son Ses” adını taşıyan bu yeni şarkının söz ve müziği, İçelli’nin şarkı yazarı ve şarkıcı eşi Elif Nun tarafından yazılmış. Düzenlemeyi ise haliyle kendisi yapmış.


Önceki teklilerinde deyim yerindeyse “havayı kokluyor” gibiydi İçelli. Bu defa ise iddialı görünüyor. Paris’te klip çekmeler, ünlü bir Fransız tasarımcıya (Michel Manfredi) kapak tasarımı yaptırmalar filan boşuna değil.


Doğruya doğru, şarkının albenisi çok yüksek… Bir dinleyişte akla takılıyor, kolay ezber ediliyor ve “açtım müziği son ses” gibi bir slogan cümle bile tek başına bu amaca hizmet ediyor. Bu cümlenin ve dahi şarkı adının en büyük avantajı ise, çok ama çok “radyo dostu” olması… “Evet, şimdi radyomuzun sesini son ses açıyoruz sevgili dostlar…” türevi radyocu anonslarını duyar gibi oldum daha şarkıyı ilk dinleyişte. Nitekim İçelli de sektörün içinde pişmiş bir aranjör olarak bunun farkında ki, tam da radyoların istediği gibi bir düzenleme yapmış şarkıya. “Intro” melodisi yok. Şarkı pat diye başlıyor, hiç arka sokaklara sapmadan, ana yolun tam ortasından ilerliyor ve bitiyor. Tamamen melodiyi kafaya çakma odaklı bir yürüyüş, kemanların alaturka desteği ve aynı metronomda sürüp giden ritim… İçelli bu defa işi şansa bırakmamış belli ki.


Popüler piyasanın müzisyenleri için hâlâ en önemli kriter radyolarda çalınmak. İnternette tıklanmak, indirilmek filan ondan sonra geliyor. “CD” satmak ise bir kaygı olmaktan çıktı çıkacak. Bütün hesapların radyoda çalınmak üzere yapıldığına çok yakından ve çok sık şahit olmuşluğum var. Bunu ne kadar doğru bulduğum ise ayrı bir tartışma konusu.

Bunlar bir yana, Mert Ali İçelli, eğitimli ve tecrübeli bir müzisyen olması ve vokal koçluğu da yapan, şan eğitimi almış bir müzisyen eşe sahip olmasına karşın, sadece doğru şarkı söylemekle yetiniyor şimdilik. Duygusu, vurgusu, etkisi olan ve ortalamanın içinde ayırt edilebilen bir şarkı söyleme biçimi için biraz daha zamana ve deneyime ihtiyaç var gibi görünüyor.


Pop seven bir dinleyici olarak şarkıyı sevmedim mi? Sevdim. Duyduğumda eşlik eder miyim? Ederim. O da ayrı mesele.

NİSAN 2015

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder