Edis - "Çok Çok"


(24 Temmuz 2017 tarihinde www.hayatmuzik.com 'da yayımlanmıştır.)

Hakiki bir pop-star olabilmenin gereklilikleri nelerdir? Edis’e bakınız. Daha ilk şarkısı, ilk klibinde gözümüzü alamadık ondan. Onlarcası vardı onun yaş skalasında, genç, yetenekli, hevesli. Ama bir şey farklıydı. Kendine baktırdı, şarkısını dinletti. Hem de bir defalığına değil, her defasında; her yeni şarkı yayımladığında.


Edis’in yeni teklisi “Çok Çok”, geçtiğimiz günlerde DMC etiketiyle yayımlandı. Bir film için seslendirdiği “Vay”ı saymazsak bu, 2014 Aralık ayından bu yanan yayımlanan dördüncü şarkısı Edis’in. Aslına bakarsanız az; ama öz mü öz.


Çünkü her şarkısında farklılığını biraz daha vurguluyor, gösteriyor Edis. Şarkıları, şarkı söyleme biçimi, dansı, kılık kıyafeti ile. “Çok Çok” bu zincirin son ve şimdiye kadarki en etkili halkası. Evet, bir pop şarkısı, evet, Edis’in Alper Narman ve Onur Özdemir ile ortak yazdığı ve düzenlemesini Ozan Çolakoğlu’na emanet ettiği şarkı gündelik ve eğlenceli popun tam ortasından geçiyor ama geçerken sağında solundaki benzer yüzlercesine bir çırpıda tur bindiriyor. Bu işin iyisi, edeplisi, makulü nasıl yapılırı gösteriyor. Sonra bu averaj, etrafındakilere hiç benzemeyen bir görsellik ve dansla gücünü katlıyor. Genç yaşına rağmen örnek oluyor aslında yirmi yıldır aynı telden çalanlara ya da beğenilmeme endişesi cesaretinden büyüklere.



Kimisi çizgisini hiç değiştirmesin, zamana ayak uydursa bile hep sevdiğimiz gibi kalsın isteriz. Onlar genellikle kariyerlerinin odak noktası şarkılar (genellikle de kendi yazdıkları şarkılar) olanlardır. Kayahan’dır, Yaşar’dır, şüphesiz Ortaçgil’dir ya da Sezen Aksu’dur belki bir yanıyla. Ama pop-star kavramı şarkılarla, görsellikle, vesaireyle bütünde güncel olmak ve kalmak, fark edilebilir olmak ve bunu sürdürebilmek üzerine inşa edilir. Ajda Pekkan’dır onun en dillere destan örneği de. Her ne kadar zaman zaman kızsak da Hande Yener’dir belki biraz da. Henüz çok ama çok erken de olsa bu gidişle Edis’i de ileride aynı yere koyarsak bu beni şaşırtmayacak.

TEMMUZ 2017

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder