Serhat Feat. Martha Wash - "I Didn't Know"



(1 Aralık 2017 tarihinde www.hayatmuzik.com 'da yayımlanmıştır.)

Biz hâlâ ‘70’lerde Ajda Pekkan’ın az biraz, ‘90’larda Tarkan’ın bir hayli yol kat ettiği yurt dışına açılma çabalarını konuşuyoruz kendi aramızda. Bu konuda bir öğrenilmiş güçsüzlüğümüz, hatta bir kompleksiniz var, evet. Oysa Serhat Hacıpaşalıoğlu çoktan makus kaderimizi yenip, buralardan görmekte nedense zorlandığımız başarılara imza attı bile. Atmaya da devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan yeni teklisi “I Didn’t Know” şimdiden dünya listelerine girdi.


Bilenler bilir, dünyada gerçek verilere dayanarak hazırlandığı asla tartışma götürmeyen müzik listeleri, özellikle de dünya müzik trendlerini belirleyen ülkelerdeki müzik listeleri arasında “dance chart” tabir edilen listelere girmek diğerlerine kıyasla daha zordur. Zira bu listeler plak şirketlerinin güçleri ve ticari veri hesaplamalarının ötesinde “dj”ler ve radyoların çaldıklarına dayalı olarak yani tam tabirle “sahadan” alınan verilerle oluşturulur. İşte Serhat’ın başarısı en çok bu noktada kendini gösteriyor zira Serhat üçüncü kez, bir şarkısıyla daha bugünlerde “dance chart”larda kendine yer buluyor. Üstelik Victor Lazio ile düet seslendirdiği “Total Disguise” ve solo projesi “Je M’adore”den sonra, bu defa yanına Marta Wash’u da alarak o girilmesi çok ama çok zor Amerika müzik piyasasının kapılarını da zorluyor. 


The Weather Girls ikilisinde başladığı müzik kariyerinde “It’s Raining Men” gibi bir disko klasiğine sesiyle imza atan Martha Wash, ‘80’lerden bu yana kendi kulvarında bir “süper star” olarak yol almaya devam ediyor. Wash geçtiğimiz aylarda Türkiye’ye gelerek, Serhat Hacıpaşalıoğlu’nun organizasyonunu üstlendiği Liselerarası Müzik Yarışması finalinde konuk sanatçı olarak sahneye çıkmıştı. Yarışmanın kulisinde onunla bir arada olmak, iki üç cümle de olsa konuşmak benim için çok heyecan vericiydi. O günlerde Martha Wash ve Serhat’in birlikte bir de şarkı kaydedeceklerini bilmiyordum tabii.


Sözleri Nektarios Tyrakis’e, müziği Olcayto Ahmet Tuğsuz’a ait “I Didn’t Know”, Eurovision Şarkı Yarışmasını takip edenlerin iyi bildiği bir şarkı zira Serhat 2016 yılındaki yarışmaya San Marino adına bu şarkıyla katılmıştı. Şarkı, yarışmanın kendi mantığı ve matematiği içerisinde doğru anlaşılamamış ve finale kalamamıştı. Ancak Serhat ve Marta Wash düetiyle “I Didn’t Know” Eurovision’un anlam ve öneminin dışında ve çok ötesinde bir yerden ses veriyor şimdi.


Alman plak şirketi Cap Sounds etiketiyle Avrupa ve Amerika’da aynı anda piyasaya sürülen teklide düzenlemesi  Guy Waku ve Johan Bejerholm tarafından yapılan şarkının Johans, Markus Adler ve Cutmore tarafından yapılmış beş farklı versiyonu yer alıyor. Vokal kayıtlar İstanbul’da, video klip çekimleri ise Milano ve Londra’da gerçekleştirilmiş. Yani hem prodüksiyon hem de “sound” anlamında uluslararası standartta bir iş bu.


Bugünün basınında müzik gündemi haberlerinde kendine çok yer bulamasa da Serhat’ın bu azımsanmayacak başarısını tarihe not düşmek boynumuzun borcu. Bu teklinin dünya müzik sektöründe kazandığı ve önümüzdeki günlerde kazanacağı başarıları takip etmek de öyle.

NOT: Tekliyi Türkiye’deki dijital platformlardan da edinmek ya da dinlemek mümkün.

KASIM 2017

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder