Yeliz - "Bekle Yağmur Geliyor"



(9 Şubat 2018 tarihinde www.hayatmuzik.com 'da yayımlanmıştır.)

Türkçe popun gelmiş geçmiş en dramatik, en etkileyici kadın seslerinden biridir Yeliz. Kendine has ses renginin yanı sıra nüanslı şarkı söyleme biçimiyle de az bulunur bir şarkıcıdır. Ne var ki çocuk kalplidir. Hiçbir zaman kariyer hesabı ve planı yapmamış, bu uğurda kimsenin gölgesine girmemiş, hep duygularıyla hareket etmiştir. O, şarkı söylemeyi sever. Hem de çok sever. Gerisi de çok umurunda değildir.


Yeliz’i yakından tanıdığım için bunları yazabiliyorum tereddüt etmeden. Bugün hak ettiği yerde olmadığını yüzüne de söylemişimdir çok kez. Ama hiçbir şeyi şarkı söylemenin üzerinde tutmamasına da hak vermişimdir bir yandan. Kaldı ki ‘70’lerden bu yana aralıklarla da olsa sektörün görünen yüzünde boy gösterdiği her vakit, kendi janrında iyi işlere imza atarak varlığını ispat etmiştir.


‘70’ler popunda “Bu Ne Dünya”lar, “Yalan”lar, “Gönlüm Seninle”ler, ‘80’ler arabeskinde “Kim Bilir?”ler, “Seni Sevmek İbadet”ler, alaturkaysa “Sensiz Denizin Tadı mı Olur?” gibi bir köşe başı, ‘90’lar popuysa “Sel Suyu”, 2000’lerde “Ağla Kalbim” ve 2010’larda “Neredeydin?”, “Gidiyorum”… Her biri sağlam birer Yeliz klasiğidir.


Yeliz 2018 yılını yepyeni bir şarkıyla karşıladı. Bestesi Tamer Gürsoy’a ait “Bekle Yağmur Geliyor”un sözleri Aysel Gürel imzası taşıyor. (Evet, Aysel Gürel’in miras şarkı sözlerinden biri daha gün ışığına çıkıyor Gürsoy’un bu bestesiyle.) Yazz Müzik etiketiyle yayımlanan şarkının düzenlemesi ise Volga Tamöz’e ait.


Tam Yeliz’lik bir şarkı. Nefis sözler, etkili bir melodi ve Volga Tamöz ustalığında bir düzenleme… Yeliz cümlesine, kelimesine göre kimi kez kırgın, acılı, kimi kez asi ve hırçın bir biçimde şarkının hikâyesini dillendirirken duygusunu da iliklerine kadar hissettiriyor dinleyene. Öte yandan 26 yıl kadar sonra “Sel Suyu”na bir kardeş gelmiş gibi. Bir Yeliz klasiği de 2018 yılından yazılacak diskografisine, o şimdiden belli.

ŞUBAT 2018

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder