Günün Şarkısı 12 Mayıs 2019


Kenan – “Analar”


Annenizle birlikte, kucaklaşmalar, sarılmalar, el öpmeler, çiçekler ve hediyelerle geçiyor olabilirsiniz bugünü ya da ruhunu şâd, hatırasını yâd ederek… Böylesi günler mutlu da geçebilir buruk da… Bir şeyleri hatırlamaya, hatırlatmaya ihtiyacımız her zamankinden fazla artık. Giderek yalnızlaşıyoruz çünkü. Anneler Günü de böyle bir bahane işte. Hayatta olanı da olmayanı da hatırlamak için.


Anneler üzerine, annelik kavramı üzerine yazılmış şarkıların neredeyse tamamı hüzünlü, dramatik ve iç kanırtıcıdır. Yıllarca radyo programı yaptım, Anneler Gününde çalacak şarkı bulmakta hep zorlandım. Bir tek bu şarkı vardır ki neşeli, eğlenceli, iç açıcı, o da nasıl desem, biraz uçar bazı yerlerinde ama en azından “Eller kadir kıymet bilmiyor anne,” den iyidir.


Kenan’ı en çok “Çillim Çillim (Çilli Bom)” şarkısından tanır herkes. 70’lerin bir yerlerinde kısa sürmüş kariyeri boyunca absürd denebilecek denemeler de yapmış (Bknz: “Kara Kara Düşün Bakalım” adlı şarkısı) enteresan bir şarkıcıdır aslında. 1975 yılında Philips etiketiyle yayımlanmış “Analar / Babalar” 45’liği de böylesi bir denemedir. Plağın her iki yüzünde de aynı beste vardır ama sözler birbirinden farklıdır. Birinde “Analar”ı anlatır, birinde “Babalar”ı. “Babalar” kısmı zaten ayrı şenlik de bugünün gündemi gereği “Analar”a odaklanalım biz.


Söz ve müziği Kenan’a ait şarkının düzenlemesi Hurşid Yenigün tarafından yapılmış. Dün Bugün yarın Orkestra ve Korosu’nun şenlendirdiği şarkının özellikle “Analar analar analar” vokalleri nefis. “Ana gibi yar olmaz” diye başlayan şarkının çizdiği anne portresi basbayağı Yeşilçam filmlerindeki “vefâkar cefâkar anam” klişeleri ile çizilmiş. Çocuğu için saçını ağartan, bir küçük huzur için çırpınıp duran, yuvasının kuşu bir ana… Da işte “kocasının kuludur” demese iyiymiş. Orası biraz sakat bugünün bakışı ile.


Tüm annelerin anneler günü kutlu olsun.    

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder