Günün Şarkısı 24 Temmuz 2019


Nova Norda – “Kuzeye Kaç!”


Nova Norda (kuzey yıldızı) ya da gerçek ismiyle Ecem Böke, kurumsal iş dünyasında beyaz yakalı bir çalışanken ani bir kararla tutkuların peşinden gitmeye karar verip istifa etmiş ve müzik yapmaya başlamış. İlk teklisi “Çıktım Bi’ Yola”, 2018’de yayımlamış. Geçtiğimiz günlerde Hangar Music etiketiyle piyasaya çıkan “Kuzeye Kaç!”, Nova Norda’nın tekli olarak servis edilen yedinci şarkısı. Yanı sıra bu yedi şarkının dördünün akustik versiyonları tekli olarak yayımlanmış. Tabii YouTube’u karıştırdığınızda bir dolu başka kaydına da ulaşmak mümkün.


İki senelik bir zaman zarfında adını epeyce duyurmuş, festival “line up”larına filan girmiş, hatta son olarak Sertab Erener’in Açık Hava konserinde konuk sanatçı olarak boy göstermiş. Seveni çok, dinleyeni, takip edeni, şarkılarını ezber edeni de… Sebebini anlamak zor değil. Genç kuşağın istediği her şey var Nova Norda projesinde.


Öncelikle hayat çizgisini değiştirebilmişliğiyle imrendiren, çok moda kişisel gelişim mottolarına örnek olabilecek bir hikâye (hayallerini peşinden gitmiş, vaaaavvv şahane!) Sonrasında sokaktan geçen herhangi birinden bir yıldız yaratmanın olmazsa olmazı, alabildiğine doğal ve bir o kadar da rüküş bir imaj (çok “cool”!) Afili takma isim zaten baştan büyük avantaj. Reklam sektöründen müzik sektörüne geçmiş birinin bu kadar kısa süre içinde birden fazla reklam filmi için (gizli ya da açık) şarkı yazması meselesi hikâyeyi biraz bulandırıyor ama o kadar olur mu diyelim, ne diyelim?..


Nova Norda’nın şarkıları, oyuncaklı, zeki şarkı sözlerinin elektronik müziğin (ve dahi "hip hop"ın, "R&B"nin) bir gereği olarak melodiyle değil melodi kırıntılarıyla bestelenmiş şarkılar. Şarkıların içindeki seyrek melodi cümleleri çoğu kez defalarca tekrar ediliyor; ona keza kimi kez söz cümleleri de öyle. “Kuzeye Kaç!” da böyle bir şarkı nitekim. Nova Norda bize kafamızı kaldırıp yıldızlara bakmamızı, sakin olup nefesimizi tutmamızı, oyunu görüp anlamamızı telkin ederken yanlış saymadıysam tam 53 kez “kuzey” kelimesini telaffuz ediyor. Şarkıyı dinlerken hiptonize olup kuzeye kaçmaya karar vermeniz kuvvetle muhtemel yani.


Şaka bir yana, Ufuk Kevser’in prodüksiyonunu yaptığı altyapı ve “sound” hakikaten yurt dışında yapılan aynı tür işleri aratmayacak kadar iyi ve güçlü. Dinlerken sizi asıl hipnotize eden de bu oluyor.


Nova Norda’nın şarkıcılığı konusunda bir şey yazamıyorum çünkü şarkı söylemiyor, mırıldanıyor ve bebeksi bir diksiyonla şarkılara ses veriyor sadece. Bu yakınlarda çıkmış ve benzer şekilde şarkılara ses veren sayısız şarkıcı arasından Nova Norda’nın sesini ayırt etmek neredeyse imkânsız. Dilerim zaman içerisinde gerçek sesini, kendi sesini duyarız.   

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder