Günün Şarkısı 29 Ağustos 2019

Erol Evgin – “Takvim”


1983 yılı mayıs ayında Çiğdem Talu’nun ölümü müzik dünyasının görüp göreceği en kıymetli işbirliklerinden birinin de sonunu getirmiştir. 1976 yılından beri sadece Çiğdem Talu – Melih Kibar şarkıları seslendirmiş olan Erol Evgin, müzik kariyerinde önemli bir dönemecin eşiğindedir şimdi. Hazırlıklarına başladığı yeni albümü, onun içinde Çiğdem Talu – Melih Kibar şarkıları olmayan ilk albümü olacaktır.


“Erol Evgin ‘84” albümü 1984 yılı Ocak ayında Balet Plak etiketiyle piyasaya çıktığında, Evgin’in bu keskin virajı zekice ve temkinli bir şekilde ve de hasarsız bir biçimde aldığı konusunda herkes hemfikirdir. Önceki albümlerini aratmayan bir albüm çıkmıştır ortaya. 


Bedri Rahmi Eyüpoğlu ve Bekir Sıtkı Erdoğan’ın şiirlerinden Erol Evgin’in bestelediği iki şarkı, “Sitem” ve “Al Kurtar Beni”, sözlerini Ülkü Aker’in yazdığı iki Kemal Sünnetçioğlu bestesi, “Dereden Tepeden” ve “Hep Seni Aradım”, Şen Sazın Bülbülleri müzikalinden, sözleri Çetin Akçan tarafından yazılmış iki Ali Kocatepe bestesi “Bana Sen Bile Çare Değilsin” ve “Öyle Bir Hasret ki” ile o günlerin popüler alaturka şarkısı “Bir Sevgi İstiyorum” albümdeki yerli bestelerdir.


Üç de aranjman vardır “Erol Evgin ‘84” albümünde. Biri Erol Evgin’in Türkçe sözlerini yazdığı Enrico Masias şarkısı “Ah Şu Deli Gönlüm”, biri Ülkü Aker’in sözlerini yazdığı “Oldum Olası”dır. Bir diğeri ise aranjman geleneğimizde sadece birkaç örneği bulunan enteresan bir adaptasyon. Erol Evgin, yabancı bir şarkının müziğini bir şairin şiiriyle buluşturmuştur bu şarkıda. Tıpkı Hümeyra’nın “Sessiz Gemi”si ve “Otuz Beş Yaş”ı gibi… Faruk Nafiz Çamlıbel’in “Takvim” adlı şiiri ufak tefek bazı değişikliklerle Fransız besteci Michel Legrand’ın bestesine adeta özel yazılmış gibi oturur. Ortaya çıkan şarkının adı da “Takvim” olur.


Şarkı aslında bir hayli eski ve bilindik bir şarkıdır. İlk kez 1968 yılında The Thomas Crown Affair adlı filmin müziği olarak yayımlanan ve Noel Harrison tarafından seslendirilen şarkı, o yılın en iyi film müziği Oscar’ını da almış ve dünya çapında bir “hit” olmuştur. Sonrasında şarkı Jose Feliciano tarafından da seslendirilmiştir. Bu melodi ve Çamlıbel’in bir o kadar eski şiiri böylece 1984 yılında bir araya gelip bir Erol Evgin şarkısına dönüşür. Osman İşmen’in düzenlemesiyle “Takvim, “Erol Evgin ‘84” albümünün en güzel şarkılarından biri olur.


“Erol Evgin ‘84” albümü yıllardır sadece plaktan dinlenebiliyordu. Geçtiğimiz günlerde ise albüm nihayet Erol Evgin Prodüksiyon ve EMI ortaklığı ile dijital platformlara yüklendi. Hem Erol Evgin kariyeri hem de Türk pop müziği için kıymetli bu albüm şimdi yıllar sonra yeniden keşfedilmeyi bekliyor.



Yavuz Hakan Tok

1 yorum: