Günün Şarkısı 1 Eylül 2019

Teneke Trampet – “Silahsız”


Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü ama sabahtan beri bakıyorum, sosyal medyada doğru düzgün bahsi bile geçmedi. En azından benim takip ettiklerim arasında gündem olmadığını söyleyebilirim. Geçtim ülkeyi, dünyanın şu düzeninde, şu hâlinde, barış kelimesi giderek daha ütopik geliyor kulağa. İnsanlar arası savaşın bitmediği bir dünyada ülkeler, uluslar, dinler, ırklar arası savaşın bitmesi bir hayâl sanki.


Güne en uygun şarkı bu olabilir. Teneke Trampet’ten “Silahsız”. İnsan nasıl silahsız olur? Topsuz tüfeksiz, roketatarsız, tabancasız olmak yeter mi silahsız olmaya? Yoksa silahsızlık düşüncede mi başlar? “Öldürmek erkeklikse biz erkek değiliz,” diyor şarkı. “Söyleyin düşünceyi bağlayacak ip nerede?” diye soruyor sonra.  


Teneke Trampet bu şarkıyı yıllar önce yazmış. Tam yılını bilemiyorum ama yedi yıl öncesine ait bir kayıt da var YouTube’da. Geçtiğimiz yıl bir Sofar videosu olarak servis edilmişti. Tekli versiyonu ise geçtiğimiz günlerde SMM etiketiyle yayımlandı.


Sözü ve müziği zamansız bu şahane şarkının dijital müzik arşivlere girmesi bir kazanç. Bir kere teknik olarak Sofar videosundaki kaydın çok daha temiz versiyonu olmuş. Dahası bir on yıl, yirmi yıl, otuz yıl sonra dinlendiğinde de sözünün söyledikleri aynı yere dokunacak bu şarkının. Biz geldiğimiz gibi, silahsız gitsek bile.   

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder