Günün Şarkısı 10 Eylül 2019

Melike Şahin – “Kara Orman”


2018’de “Tutuşmuş Beraber” teklisiyle kendi kitlesinin dışına da çıkarak daha fazla dinleyicinin ilgisini çeken Melike Şahin, yükselişini 2019’da yayımladığı “Kimin Izdırabı” ile sürdürdü. Peşi sıra şarkının “Levni Remix” versiyonu da tekli olarak piyasaya sürüldü. Geçtiğimiz günlerde ise Melike Şahin’in yeni teklisi “Kara Orman” Sony Müzik etiketiyle yayımlandı.


Söz ve müziği Melike Şahin’e ait “Kara Orman”, Şahin’in daha kayıt altına alınmadan yayılan, ezber edilen şarkılarından biriymiş. Şarkı ilk kez 2018 yılında Kitapçı YouTube kanalı için kaydedilmiş, ardından da Melike Şahin’in kendi YouTube kanalı için bir başka kayıt daha yapılmış. Bu iki kaydın ilkinde Şahin şarkıyı bir tek kanun, diğerinde ise ud ve gitar eşliğinde söylüyor. Bu yeni kayıt ise tıpkı ilk kayıt gibi yine Fotini’nin çaldığı kanun eşliğinde yapılmış. Buradaki fark şarkının ikinci dönüşünde A kısmına yazılan yeni sözler.


Daha önce de yazmıştım, Melike Şahin’in müziğinin yeni nesil alaturka olduğunu söyleyebilmek gayet mümkün. Bu şarkı da bunu bir kez daha gösteriyor. Bence bir mahsuru yok. Alaturkanın, makamlı müziğin kulak dolgunluğundan payını alan ama anne babalarının zamanında dinlediği şarkı ve şarkıcıları dinlemek istemeyen bir kuşak için pekâlâ hoş bir alternatif. En azından şarkı sözleri yârin kara kaşından, selvi boyundan filan bahsetmiyor; bugünün dilinden, duyarlılıklarından geçiyor.


Ne var ki Melike Şahin nedense şarkıyı yeni öğrenmiş ve henüz kelimelerini oturtamamış bir şarkıcı üslubu ile söylüyor. Tabii ki böyle bir şey söz konusu değil ama bu denli hece hece ve prozodi hatalarıyla dolu bir halde söylemesine ben başka bir açıklama getiremiyorum. Şarkı çok daha etkili olabilecekken bütün duygusunu ve inandırıcılığını kaybediyor ve geriye sadece güzel tınılı bir ses tarafından yorumsuz bir biçimde; sözlerine değil, sadece notalarına uygun seslendirilmiş güzel nağmeli, güzel sözlü bir şarkı kalıyor. Yazık oluyor. Keşke olmasa.      

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder