Günün Şarkısı 11 Eylül 2019

Taylan Özgür Ölmez – “Çay Benim Çeşme Benim” (Ediz Hafızoğlu “Nazdrave”)


“Nazdrave”, Ediz Hafızoğlu’nun 2014 yılında yayımlanan ilk albümünün adıydı. Caz davulcusu Hafızoğlu, çok farklı türlerde müzik yapan müzisyenlerin arkasında davul çalıyor olmakla birlikte bu ilk solo projesinde Cem Tuncer, Cenk Erdoğan, Engin Recepoğulları  ve Barış Doğukan Yazıcı ile beraber Ceylan Ertem, Elif Çağlar Muslu ve Eylem Aktaş’ın da solist olarak yer aldığı nefis bir caz albümüne imza atmıştı.


Sonrasında Nazdrave bir proje ismi olarak kalıcı hale geldi ve 2015 yılında İstanbul Caz Festivali kapsamında verdikleri konserin kaydı 2017 yılında “Nazdrave Live” adı verilmiş bir albüm olarak yayımlandı.


2018 yılında piyasaya çıkan “Nazdrave 13” albümü ile devam eden serinin son halkası “3 Türkü” geçtiğimiz günlerde Lin Records etiketiyle piyasaya sürüldü. Adında da anlaşıldığı üzere 3 türkü düzenlemesinin yer aldığı bir kısaçalar bu. Projenin diğer albümlerinde daha ziyade özgün parçalar vardı; bu defa ise anonim türküler, cazın içinden geçiyor.


Atakan Akdaş’ın seslendirdiği “Kerpiç Kerpiç Üstüne” ve Taylan Özgür Ölmez’in seslendirdiği “Çay Benim Çeşme Benim”in düzenlemeleri Serhan Erkol tarafından yapılmış. Jülide Özçelik’in seslendirdiği “Uzun İnce Bir Yoldayım” ise Ediz Hafızoğlu, Cem Tuncer ve Ercüment Orkut tarafından düzenlenmiş. Bu üç kayıtta Ediz Hafızoğlu ile birlikte çalanlar ise Barış Doğukan Yazıcı, Serhan Erkol, Ercüment Orkut, Cem Tuncer, Cenk Erdoğan ve Volkan Hürsever.


Özellikle Âşık Veysel’in konuşmaları ve elektronik seslerin de yer aldığı “Uzun İnce Bir Yoldayım” şaşırtıcı, etkileyici bir kayıt. Fakat ben sesini çok sevdiğim Taylan Özgür Ölmez’in vokalde ve Serhan Erkol’un saksafonda harikalar yarattığı “Çay Benim Çeşme Benim” kaydını paylaşmak istedim.


Ediz Hafızoğlu Gazete Duvar’dan Işıl Çalışkan’a verdiği röportajda “Türküler bizim caz standartlarımız,” demiş. Ne kadar hak versek az. Müzikte türler arası (kerameti kendinden menkul) sınırları ne kadar silersek o kadar rahat edeceğiz aslında. Evet, Okay Temiz’den Özdemir Erdoğan’a, benzer işler yıllardır pek çok kez yapıldıysa da bu dönemde kendi kulvarında popülerlik yakalamış caz müzisyenlerinin önümüze koyduğu bu işin ayrı bir değeri, önemi var.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder