Günün Şarkısı 24 Eylül 2019

Zeki Müren – “Gözlerin Doğuyor Gecelerime”


Bir intihar mıydı sahiden? O gün ilaçlarını özellikle mi içmemişti? O stüdyoda, ışıkların altında, kamera flaşlarının karşısında saatlerce durmaya kalbinin dayanamayacağını bile bile mi istemişti o çekime gitmeyi? Yaşamı gibi ölümü de ihtişamlı olsun mu istemişti? Bir “ağaçlar ayakta ölür” hikâyesi miydi bu?


Bunların hiçbirini bilmiyoruz. Belki de sadece mutlu olmak istemişti. Yıllar süren inziva hayatından sonra onu sevenlerin karşısına çıktığında eskisi gibi güçlü, görkemli, ışıklı, parlak çıkmak istemişti… Belki olacakları hissetmiş, belki aklının ucundan bile geçirmemişti.


Bildiğimiz bir tek şey var… Hayatının son yıllarını ağır bir yalnızlık ve mutsuzluk içerisinde geçirdiği… Şöhretin bir bedeli vardı. Yıllarca tek başına zirvede kalabilmek için, rakipsiz kalabilmek, hep göz kamaştırabilmek, o illüzyonu sürekli kılmak için ödenmesi gereken bir bedel… Hayatı bir savaştı ve savaşta her şey mübahtı.  


Zeki Müren’i 24 Eylül 1996’da kaybettik. Yaşarken ona rakip olabilecek herkesi bir şekilde engellediği, yok ettiği söylenirdi. Öldükten sonra da bir benzeri, yerine konulabilecek biri çıkmadı oysa. Ne musiki bilgisi, sesi, diksiyonu ve icra biçiminin, ne duruşunun, bize gösterdiği yüzünün, “aura”sıyla yarattığı o büyülü gerçekliğin ikâmesi olabilirdi; olmadı da nitekim.


“Gözlerin Doğuyor Gecelerime” Zeki Müren’in 1988 yılında piyasaya çıkan uzunçalarına adını veren şarkıydı. Sözleri Halit Çelikoğlu’na, bestesi Yusuf Nalkesen’e ait şarkının düzenlemesi, albümün tamamında düzenlemelere imza atan Osman İşmen tarafından yapılmıştı. 


Zeki Müren’in ‘80’li yılların başında geçirdiği rahatsızlık sonrası sahnelerden uzaklaşması plak satışlarına da etki etmiş, o güne dek yaptığı albümler eskisi gibi satış rekorları kırmamıştı. 1988 yılında Yavuz Plak’a transfer olduktan sonra yaptığı bu ilk plak ise büyük ses getirecek ve Müren’i plak dünyasında bir kez daha zirveye çıkaracaktı. Bu albüm aynı zamanda Zeki Müren’in hayattayken plak formatında yayımlanmış son albümü oldu.


Bugün Zeki Müren’in ölüm yıldönümü. Ruhu şâd olsun.


Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder