Günün Şarkısı 25 Eylül 2019

Neşet Ertaş – “Evvelim Sen Oldun (Ahirim Sensin)”


Bin dokuz yüz otuz sekizde cihana
Kırtıllar köyünde geldin dediler
Babama Muharrem, anama Döne
Dediysen atayı bildin dediler


Dizinde sızıydı anamın derdi

Tokacı saz yaptı elime verdi
Yeni bitirmiştim üç ile dördü
Baban gibi sazcı oldun dediler


Kendi dizeleriyle böyle başlar Neşet Ertaş hayat hikayesini anlatmaya. Kendini anlatır, hayatı anlatır, içinde yaşarken göremediklerimizi gösterir, hissederken kelimelere dökemediklerimizi türkü yakıp serer önümüze. Bir halk ozanıdır. Bu topraklardan çıkmış son ozanlardan biridir belki de…


‘70’lerde türküleri dillerden dillere dolaşmaktayken Neşet Ertaş TRT’nin yasaklılar listesine girer. Çünkü o günlerin statükocu halk müziği bilirkişilerine göre Neşet Ertaş türküleri halk müziğinin otantik yapısına zarar vermektedir. Tabi bütün yasaklar gibi bu da geri teper ve yasaklı olmak Neşet Ertaş’ı eksiltmez, aksine çoğaltır. Türküleri Zeki Müren’den Neşe Karaböcek’e, Erol Büyükburç’tan Cem Karaca’ya dek dönemin en popüler şarkıcıları tarafından plak yapılır. Her biri o kadar yer eder ki kulaklarımızda, her dönem, her türde yeniden seslendirilir, her defasında aynı coşkuyla söylenir, dinlenir.   


Bir ozandır evet, bir bilgedir; her cümlesi bir hayat bilgisidir. Bilmek, sezmek, görmek için ne sosyal statü, ne eğitim, ne zenginlik lazımdır aslında. Gönül gözü açıktır onun. Az insana nasip olur hayatta bu. Neşet Ertaş onlardan biridir.


“Ahirim Sensin” Neşet Ertaş’ın en sevdiğim türkülerinden biri, belki de birincisi. Bir insana duyulan aşk, ilahi aşka ulaşır dizelerinde. “Evvelim sen oldun, ahirim sensin,” ya da “Batınım sen oldun, zahirim sensin,” cümleleri tek başına kaç kitap eder, hangi dil yeter daha fazlasını anlatmaya bilmem.


Ertaş’ın 2000 yılında Harbiye Açık Hava’da verdiği konserin kaydı sonrasında Kalan Müzik tarafından DVD olarak yayımlanmıştı. O konserden alınan bu kayıt aynı yıl “Hata Benim” adıyla piyasaya sürülen Neşet Ertaş albümünde de yer almıştı. Bu türküyü hem onun sesinden canlı dinlemek, hem de türkünün başında Neşet Ertaş’ın sazıyla yarenliğine şâhit olmak için bulunmaz bir kayıt.


Neşet Ertaş’ı 25 Eylül 2012’de kaybetmiştik. Bugün ölüm yıldönümü. Ruhu şâd olsun.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder