Günün Şarkısı 26 Eylül 2019


Nil Burak – “Boş Vere Vere”


Sene 1980. ‘60’lardan itibaren plak yapmaya başlayan, ilk bestesi “Sen Mevsimler Gibisin” ile besteci olarak da yıldızı parlayan Selami Şahin, dönemin gözde bestecisi. Zira şarkıları hem o günlerde çok moda olan arabesk yapıya çok uygun hem de kimi besteleri hafif müzik çizgisini de yakalayarak TRT denetiminden geçmeyi başarıyor. En çok da bu yüzden hem modayı yakalamak hem de TRT’de boy gösterebilmek için hafif müzik şarkıcıları Selami Şahin’in kapısını aşındırıyor.  


Sözleri Ülkü Aker tarafından yazılmış “Boş Vere Vere”, Selami Şahin’in o günlerde yaptığı bir beste. Hey dergisinin haberine göre, şarkı aslında Salim Dündar için yapılıyor ama plak dünyasında şansı bir türlü yaver gitmeyen Salim Dündar, şarkıyı plak yapmakta gecikince şarkı önce Nil Burak, sonra da Ferdi Özbeğen tarafından plağa okunuyor.


Hey dergisinin listelerine göz attığınızda ise sıralama daha farklı. İçinde bu şarkının da yer aldığı Ferdi Özbeğen 33’lüğü “Mutluluklar”, 1980 nisan sonu mayıs başı gibi piyasaya çıkmış; Nil Burak’ın aynı şarkıya yer verdiği “İki Elim Yakanda” adlı albümü ise Ekim 1980’de. Tabii Nil Burak plak çıkmadan önce şarkıyı televizyonda seslendirmiş de olabilir, zira o günlerde şarkılar önce denetime gönderiliyor, sonra plak yapılıyordu çoğunlukla.


Aslında ilk kimin söylediğinin pek bir önemi yok çünkü “Boş Vere Vere” her söyleyenin sesinden ayrı seviliyor ve kısa sürede dillere düşüyor. Yıllar boyunca da çok sayıda isim tarafından yeniden seslendiriyor. Tabii şarkıyı ‘80’lerden hatırlayanlar Nil Burak’ın denetimden geçen versiyonu ile hatırlıyorlar daha çok. Çünkü televizyonda bu şarkıyı en çok o söylüyor. Hatta şarkı o kadar tutuluyor ki Nil Burak’ın 33’lüğünün ikinci baskısında plağın adı “Boş Vere Vere” olarak değiştiriliyor.


Aşağıdaki videoda yine bir denetim versiyonu vakası var. TRT tarafından yapılan bu çekimde Nil Burak şarkıyı neredeyse dümdüz, en ufak bir nağme yapmaksızın söylüyor. Dijital platformlarda bulabileceğiniz plak versiyonunda ise şarkının gerektirdiği nağmeleri yapmaktan hiç çekinmiyor. O denetim denen şey bugün olsaydı radyo ve televizyonlarda, sanırım yayınlayacak şarkı bulamazlardı, o da ayrı mesele.



Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder