Günün Şarkısı 3 Eylül 2019

Zerrin Özer – “Kıyamam”


Türkiye’nin en önemli caz yorumcularından Sevinç Tevs’in ve “Maden Kralı” ünvanlı Siham Kemali Söylemezoğlu’nun kızı Şehrazat Kemali Söylemezoğlu, bizim bildiğimiz adıyla Şehrazat, yakınlarının hitabıyla Şehro, 1952 yılının 3 Eylül’ünde Ankara’da dünyaya geldi. 1960 yılına ailesi onu kolej eğitimi alması için Lübnan’a gönderdi. Köklü bir ailenin mensubuydu, iyi bir eğitim almıştı ve tıpkı annesi gibi onun da gönlünde müzik vardı.


İlk 45’liği “İmkânsız Aşk / Beni Unutma”, 1969 yılına yayımlandı. Aynı yıl dönemin en önemli müzik firması Odeon Plak’a transfer oldu ve bu firmadan da “İki Gölge / Dün Gece” 45’liği piyasaya sürüldü. 1972 yılında Ali ve İsfendiyar ikilisiyle birlikte “Yıldız Dağı / Miskete Övgü” 45’liğini doldurdu. 1974’de ise “Kelebek / Dili Dost Kalbi Düşman” 45’liği yayımlandı.


Uzunca bir süre müzik hayatına aktif olarak sahnede de devam etti, 1980 yılında 4 şarkılık “Sevemedim Karagözlüm”, 1981’de 6 şarkılık “Sevdim Bir Genç Adamı” kısaçalarları yayımlandı. Plak kariyeri bu plaklardan ibaret kaldı ama ‘90’ların başında müzik sektörüne bu defa besteci olarak geri döndü. 1989’un son günlerinde yayımlanan “Ajda ‘90” albümünde Ajda Pekkan’in seslendirdiği “Yaz Yaz Yaz” ve “Yazık Olur” aslı şarkılar Şehrazat’ın yayımlanan ilk besteleriydi. Arkası hızlı geldi.


Besteleriyle sadece ‘90’lara değil, tüm Türk pop müziği tarihine damgasını vurdu. Yıllar boyunca hem günü yakalayan popüler şarkılara hem de uzun yıllar boyunca dinlenilecek klasik şarkılara imza attı. “Sürgün”, “Bahçede”, “Su Gibi”, “Hesap Ver”, “Kıyamam”, “Faka Bastın”, “Sen İste”, “Namussuz Akşamlar” ve daha niceleri…


“Kıyamam” ilk kez 1997 yılında Zerrin Özer tarafından seslendirildi ve “Zerrin Özer ‘97” adlı albümde yer aldı. Prestij Müzik etiketiyle yayımlanan albümde şarkının düzenlemesi Emre Irmak tarafından yapılmıştı. Sonrasında farklı kapaklarla birkaç kez yeniden basılan albüm bugün dijital platformlarda Avrupa Müzik etiketiyle bulunabiliyor.


İyi ki doğdunuz Şehrazat. Siz olmasaydınız, müzik eksik kalırdı. Nice şarkılara!

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder