Günün Şarkısı 5 Eylül 2019


Hande Yener – “Bu Yüzden”


Bazı şarkıcılar seslerinin gücüyle ya da rengiyle ayrıcalıklıdır. Öyle ki söyledikleri en kötü şarkı bile güzel gelebilir kulağınıza, güzelleşebilir. Kiminin aralığı geniştir, tekniği parmak ısırtır, kiminin dar alanda dokunduğu yeri yakan bir etkisi, başka bir rengi vardır.


Hande Yener’in 2004 yılında ortalığı kasıp kavuran onu popun baş köşesine yerleştiren “Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor” albümü, tıpkı önceki iki albümü gibi en çok bu noktada çelmişti dinleyicinin gönlünü. Günün pop müzik anlayışını bir tık öteye götüren şarkılarda değildi işin bütün sırrı. Orada basit ve eğlenceli şarkılarda bile kulağı dolduran, kendine has bir rengi olan, vurguları güçlü, köşeleri belirgin bir ses, bir şarkıcı vardı.


Bir sonrasında “Apayrı” albümü ile başka bir yola girdiğinde bazı şarkılarda daha “cool” bir vokal tekniğini tercih etse de yine de o renk kendini gösteriyordu. Gelgelelim, giderek kaybolmaya, silikleşmeye başladı. Tekniği tamamen değişirken artık o etkileyici ses renginin yerinde yeller esiyordu. Elektronik müziğin ruhsuz, kimliksiz, robotik vokal tekniği yapıştı kaldı Hande Yener’e. Pop müziğe geri döndüğünde de durum değişmedi. Son dönemde yaptığı şarkılarda o ses renginin kırıntılarını, belli belirsiz duyabiliyoruz sadece.  


Bugün niyetim ders vermek değil, sadece “tbt” yapmaktı ama bu maksatla bu şarkıyı tekrar dinleyince bunları yazmadan edemedim. Bu hafif ve eğlenceli şarkıda bile kulağımıza gelen ses ne kadar dolgunmuş. Bir de Hande Yener’in son iki şarkısını dinleyin. Şarkılar iyi ya da kötü, onu tartışmıyorum ama sözgelimi “Krema”yı bu haliyle Ebru Polat da söyleyebilirdi. Bir de yine bir Mete Özgencil şarkısı olan “Hoş Geldiniz”i dinleyin ardından ve Hande Yener’in sesi ve şarkıcılığıyla şarkıya kattıklarına bakın.


Bana “Kuş” ve “Krema” hakkında neden yazmadığımı çok soran oldu. Mesele iyi şarkı, kötü şarkı meselesi değil. Hande Yener şu anda karşımıza olağanüstü üst düzey şarkılarla çıksa da eskisi gibi olmayacak. Ses rengiyle ve şarkıcılığıyla yarattığı etkiyi ne şahane şarkılar, ne yeni imajlar ne büyük büyük şovlar yaratabilir. Önce oraya odaklanması lazım.


Doğrusu bu ya, Erol Köse Prodüksiyon etiketiyle yayımlanan “Aşk Kadın Ruhundan Anlamıyor” albümündeki diğer “hit”lerin bir parça gölgesinde kalmış “Bu Yüzden”, benim o albümde hâlâ en sevdiğim şarkılardan biri. Fettah Can ve Alper Narman ortaklığıyla yazılmış bu şirin şarkının Volga Tamöz tarafından yapılmış düzenlemesi ise bugün dâhi kulağa eski gelmiyor. Beyler, yeniden şöyle şarkılar yapmanız çok mu zor?

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder