Günün Albümü 1 Ekim 2019


İstanbul Arabesque Project – “Sende Kalmış”


Hani yakın dönemde eski arabesk şarkıları yeniden söylemek, “rock” yapmak ya da “arabesk-rock” besteler yapmak filan pek moda oldu ya… Hah işte o akımın öncüsü İstanbul Arabesque Project’tir aslında. Üstelik arabeski bir çare, ticari bir çıkış yolu olarak görmemiş, modaya uyma niyetiyle yapmamıştır hiç İstanbul Arabesque Project. Tam tersine, başından beri hep sahiplenmiş, önem vermiş ve bu yüzden de gelip geçici bir proje olmamıştır.


İstanbul Arabesque Project’in beşinci albümü “Sende Kalmış” geçtiğimiz günlerde BCB etiketiyle yayımlandı. Grup bu albümde sözleri Şakir Askan, besteleri Burhan Bayar’a ait 10 şarkıyı kendi müzikal anlayışıyla yeniden çalmış ve söylemiş. Şarkıların bir başka ortak paydası da her birinin Müslüm Gürses’in sesinden kulaklarımıza yer etmiş olması.


Her müzik türü gibi arabeskin de iyisi, kötüsü, sağlamı, ucuzu var. Burhan Bayar arabesk müziğin en önemli besteci ve müzik yönetmenlerinin başında geliyor. Müslüm Gürses’ten İbrahim Tatlıses’e, Bergen’den Emrah’a, arabesk müziğin en “baba” isimlerinin en “baba” albümlerinde hep onun imzası var. Besteleri ise sayısız isim tarafından yıllardır tekrar tekrar seslendirildi, hâlâ da seslendiriliyor. Ona keza Şakir Askan’dan türün kıymetli söz yazarlarından biri. Yâni bu albümü dinlerken işin kötüsünü, ucuzunu değil, iyisini ve sağlamı dinleyeceğimiz zaten garanti. Üstüne İstanbul Arabesque Project’in icra ve yorumunun güvenirliği de cabası.


Albümdeki 10 şarkıdan 5’i Müslüm Gürses’in 1986 çıkışlı “Küskünüm” adlı albümünden. Albüme adını veren şarkı, “Hasret Rüzgârları”, “Seni Kalbime Gömdüm”, “Ne Yapsın” ve “Unutamadım (Kaç Kadeh Kırıldı)”. Bergen’in “Acıların Kadını” ve Sezen Aksu’nun “Git”iyle birlikte 1986 yılında en çok dinlediğim albüm olan bu albüme olan zaafım nedeniyle öncelikle bu 5 şarkıyı İstanbul Arabesque Project’ten dinlemek benim için şahane oldu.


Diğer şarkılardan “Gurbet Geceleri”, “Sende Kalmış”, “Bir Gülsen Yeter” ve “Dinleyin Geceler” de yine ‘80’lerden, “Gel Bahtımın Kar Beyazı” ise Gürses’in 2001 çıkışlı albümünden, daha az bilinen ve gölgede kalmış ama en az diğerleri kadar güzel şarkılar. Böylece bir “cover” albümde en önemli mesele; çok bilinen ve az bilinen şarkı dengesi de gayet güzel sağlanmış.


Grup bir dönem farklı kadın solistlerle çalıştı ama bir süredir solistliğini grup üyelerinden Göktuğ Varyozdöken üstlenmişti. İyi de oldu çünkü Varyozdöken arabesk şarkıcılığının tüm gereklerini hiç abartmadan ve en önemlisi de kimseyi taklit etmeden yerine getiriyor. 


Düzenlemeler de son derece dozunda. Ne yersiz bir biçimde şarkıların yapısını değiştirmeye yeltenilmiş ne de fazladan sos katılmış. Burada solist ve bas gitarist Göktuğ Varyozdöken’in grubun hem beyni hem de davulcusu Barbaros Akbulut’un ve gitarları çalan Serkan Öngel’in adlarını da anmak lazım.


Hadi itiraf edelim, milletçe arabeski seviyoruz, hep sevdik. Bir dönem ötekileştirilmiş, küçümsenmiş, yasaklanmış bu müzik türünün bugün hiç dinlemiyorum, sevmiyorum desek bile “rap”inden “rock”ına popundan “trap”ine her müzik türünün içine bir şekilde sızdığı kulakla duyulan bir gerçek. O zaman yalandan yapılmışlarını dinlemek yerine iyi örneklerine kulak kabartmaktan niye geri duralım ki?    

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder