Günün Şarkısı 30 Ekim 2019


Ebru Yaşar – “Alev Alev”


“Aaa bu şarkıyı Ebru Yaşar nasıl söyler? Feridun Düzağaç buna nasıl izin verir?” diyenlerden değilim. Müzikte katı çizgilerle ayrıldığını sandığımız türler arası geçişin aslında ne kadar kolay olabildiğini, kategorilerin ne kadar yalan olduğunu gösteren her örnek başımla beraber, kabulümdür. Tabii “cover” yaparken şarkının orijinalini perperişan etmemek kaydıyla.


Ebru Yaşar, Feridun Düzağaç’ın 2003 çıkışlı ve her şarkısı ayrı “hit”, “”Orijinal Alt Yazılı” albümünden “Alev Alev”i yeniden seslendirdi ve şarkı geçtiğimiz günlerde DMC etiketiyle tekli olarak yayımlandı. Söz ve müziği Feridun Düzağaç’a ait şarkının bu düzenlemesi Mustafa Ceceli tarafından yapılmış.


Yazının başından beri iki kere Ebru Yaşar yazdım ve her ikisinde de elim ister istemez önce Ebru Gündeş yazdı. Gerçi Gündeş aynı adlı bir şarkısı var geçmişte ama bu şarkı da ona çok yakışırdı şimdi doğruya doğru. Kaldı ki o da en az Ebru Yaşar kadar bütçe ayırabilirdi bu şarkıyı satın almak için. Ben tabii bir Ebru Yaşar hayranı değilim. Gerçi 1996 yılında yayımlanan ilk albümünün “hit” şarkısı “Bu Sahilde” herkes kadar beni de etkisi altına almıştı o dönem. Enteresan bir sesti ve popun alıp başını gittiği o günlerde arabesk kulvarı pek fazla genç şarkıcı çıkarmıyordu.


Sonra o genç kız büyüdü, palazlandı, “Seni Anan Benim İçin Doğurmuş”, “Aşkımız Buraya Kadar”, “Sırtımdan Vurdu” gibi kendine ait “hit”ler yakalayarak yerini yaptı. Şimdi bakıyorum, bugünün pop / arabesk seven gençliğinde bir karşılığı var Ebru Yaşar’ın. Biraz çocukluklarından gelen, nostaljik bir sevgi bu ama Ebru Yaşar 2010’larda da boş durmadığı ve kendi janrında parlak işler yaptığı için gündemini de bir şekilde korudu öte yandan.


“Alev Alev”, Ebru Yaşar’a yeni bir gündem yaratabilir. Şarkının yeni düzenlemesi ve yorumu belki bir başyapıt değil ama kötü de değil. Bu “cover” vesilesiyle bir kişi bile Feridun Düzağaç şarkılarıyla tanışsa, o da kârdır ayrıca. 


Ebru Yaşar’ın sesi ve yorumunu ne kadar sevdiğinizle bağlantılı olarak ciğerinizi de sökebilir bu versiyon, canınızı da sıkabilir, orası size kalmış şarkının arabeskleştirilmesindeki doz bana doğru geldi. Bundan fazlası sahiden can sıkabilir, bundan azı Ebru Yaşar’a yakışmayabilirdi.  

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder