Günün Şarkısı 5 Ekim 2019


Nur – “Yar İnan”


Hakkında çok fazla bir şey öğrenemedim. Bu internet çağında hâlâ tek isimle piyasaya çıkıp hakkında bir şey aranılıp bulunmasını imkânsız hâle getirmenin sebebini zaten anlayamıyorum. Gerçi Nur’un soyadının Yörükoğlu olduğunu öğrendim ama oradan da bir yere varamadım. Asıl mesleği simultane tercümanlıkmış ve 2018 yılından itibaren Instagram’da şarkı söylediği videolar paylaşmaya başlamış. Nur’dan Sesler adlı hesabını daha sonra bir YouTube kanalına da taşımış. Nur’un ilk teklisi “Yar İnan” ise geçtiğimiz günlerde GTR Müzik etiketiyle yayımlandı.


Paylaştığı videolara biraz göz attığınızda oldukça amatör şartlarda kaydedilmiş olmasına karşın, oldukça iyi bir sesle karşı karşıya olduğunuzu görüyorsunuz zaten. Geniş, açık, parlak bir ses ve son derece düzgün şarkı söyleyen bir şarkıcı (ya da şarkıcı adayı) Nur. Bütün videolarda bildik şarkılar söylemiş ama ilk teklisi bilinmedik bir şarkı. Söz ve müziği Koray Tunçel’e ait “Yar İnan”ın düzenlemesi ise Hakan Süersan tarafından yapılmış.


Eski nesil bir şarkı “Yar İnan”. Bu tabiri kullanmak üzücü ama öyle. ‘90’lardan çıkıp gelmiş gibi; hani ‘90’larda olsa bir Kayahan şarkısı olurdu belki, hatta belki de Nilüfer söylerdi. Maalesef bu tarzın, bu dilin ve bu melodik yapının bugünün gençliğinde pek karşılığı yok. Bu yüzden de böylesi şarkılar pek az üretilir oldu. Belki bir tek Sıla yürüyebiliyor bu yoldan. Oysa koca bir nesil duygusu, melodisi, sözü sağlam, inceden alaturka soslu yerli pop dinleyerek büyüdü. İyi şarkıcılar söyledi o şarkıların çoğunu. Yâni aslında şimdilerde göze görünmese de hâlâ hükmü var bu tarzın ve tavrın.


Tam da bu nedenle kendi dinleyicisini bulabilecek, sözü, müziği, düzenlemesi ve Nur’un etkileyici yorumuyla akıllarda kalabilecek, güzel bir şarkı “Yar İnan”. Eskiden pop şarkılarının onundan sekizinde gündelik hayatta hiçbir şekilde kullanılmayan “yar” kelimesinin illa ki kullanılmasını eleştirirdik. Şimdilerde o bile naif, saf ve masum geliyor kulağa. Benim gibi düşünenlerdenseniz bu şarkıyı dinleyin, iyi gelecek.


Ha bir de teklinin kapak tasarımı için bir şey söylemem lazım. Artık çok basit bir aplikasyonla bile çok daha iyi tasarımlar yapılabiliyor. Keşke bir miktar özen gösterilseymiş.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder