Günün Şarkısı 4 Ekim 2019

Seyfi Yerlikaya – “Sarsın Kara Topraklar”


Halk müziğinin genç ve üretken isimlerinden biri Seyfi Yerlikaya. Bugüne dek beş albüm yayımlamakla kalmadı, çeşitli albümlerde de yapım koordinatörü olarak görev aldı. Yani müziğin hem vitrininde hem de mutfağında yer alanlardan.


Seyfi Yerlikaya son olarak 2018 yılında “Kader” isimli teklisini yayımlamıştı. Yakın bir zamanda da 2014 çıkışlı son albümünde “Ayrılık Hasreti Kâr Etti Cana” adlı şarkısı Çukur dizisinde kullanılınca yeniden gündeme geldi. Yerlikaya’nın yeni teklisi “Sarsın Kara Topraklar” ise geçtiğimiz günlerde Seyhan Müzik etiketiyle piyasaya sürüldü.


Yerlikaya’ya ait, düzenleme ise Mehmethan Dişbudak tarafından yapılmış. Melodik ve armonik yapısı ve de sözleri kadar kemençenin dokunaklı sesiyle de Karadeniz türkülerinin iklimini sonuna kadar yaşatan şarkının Seyfi Yerlikaya tarafından yazılmış olması aslında işin hoş tarafı çünkü Seyfi, Ovacık doğumlu bir Güney Doğu Anadolu çocuğu. Türkülerin içinden çıktıkları coğrafyaya göre değişen yapısal farklılıklarına rağmen aslında aynı duyguda, aynı insani değerlerin ortak paydasında var olduklarına dair şahane bir örneğe şahit oluyoruz böylece. Şarkı sözlerinde anlatılan ve doğudan Karadeniz’e doğru uzanan aşk hikâyesi de boşuna değil haliyle. 


Halk müziğinde otantik eserlerin korunması ve yaşatılması kadar yeni eserlerin de üretilmesi lazım ki geleceğe kalsın, yaşasın. Seyfi Yerlikaya her iki konuda da elinden geleni yapıyor. Bu şarkı bunu bir kez daha gösteren, eli yüzü düzgün, tertemiz bir iş.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder