Günün Şarkısı 11 Kasım 2019


İskender Paydaş – “Kağızman”


Şöyle bir baktım da… İskender Paydaş en son 2016’da Su Soley’le birlikte “Müebbet Hayalet” teklisini çıkarmış. Yani üç yıldır yeni bir şey yapmamış, tabii başka albümlere / şarkılara yaptığı düzenlemeleri saymazsak. Kendisi de orkestrasıyla birlikte sürekli sahnede olduğu için aranın bu kadar açıldığı pek de göze görünmemiş demek ki.


İskender Paydaş’ın yeni teklisi “Kağızman”, geçtiğimiz günlerde İskender Paydaş Prodüksiyon etiketiyle yayımlandı. Önce enstrümantal zannettim, dinleyince bir solist olduğunu gördüm. O solist tabii ki İskender Paydaş değil; orkestrasının solistlerinden biri olan Ozan Ünlü imiş ama nedense şarkının ve video klibin künyesinde Ozan Ünlü’nün adı geçmiyor. Teklinin kapağında da İskender Paydaş tek başına poz vermiş. 


“Kağızman”ı vakti zamanında Barış Manço da söyledi, Haluk Levent de, envaı çeşit türkücü, şarkıcı da… Bin yıldır bildiğimiz bir türkü. (“Ama yeni nesil bilmiyor,” filan demeyin artık içim şişti bu yeni neslin cehaletinden, bunu da bilsinler bir zahmet artık.)


Türkünün zaten “rock”a, popa gelir bir tarafı var ki İskender Paydaş da oradan yürümüş. Çakı gibi bir düzenlemeyle bu anonim türküyü adeta şahlandırmış Paydaş. Sanki uzun zamandır fazla aşağı düşürdüğü çıtayı biraz yükseltmek, müzisyen tarafının altını çizmek istemiş. Ozan Ünlü zaten iyi bir şarkıcı olduğunu hem sahnede hem de yayımladığı solo işlerde kanıtlamış bir solist ki bu düzenlemenin hakkını da sonuna kadar vermiş.


Belki oturduğunuz yerde “Açayım da bir ‘Kağızman’ dinleyeyim,” demezsiniz ama bir İskender Paydaş konserinde türkünün bu haliyle bir hayli yükselebilirsiniz. Zaten amaç da o olsa gerek. Yoksa insanın “Ne gerek vardı?” diye sorası geliyor insanın. Bir albümde dolgu olabilirdi belki ama tekli olarak yayımlamak da, ne bileyim…

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder