1975 Ekstra

Seninle Üç Dakika

1975 Ekstra


1975 yılı Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye elemeleri, henüz aranjman hakimiyetinde ilerleyen Türkçe pop müziğe birçok yeni beste kazandırmasının yanı sıra yolun çok başındaki birçok şarkıcıyı da ülke çapında popüler kıldı. Onları yıllar boyu pop müziğin yıldızları olarak dinledik, alkışladık. Büyük çoğunluğu plak olarak basılan şarkılar hem o plaklar hem de kimi Yeşilçam filmleriyle uzun yıllar akıllarda kaldı. Bazıları ise yıllar sonra yeniden söylenerek tekrar tekrar gündeme geldi.





Söz ve müziği Attila Atasoy’a ait “Dilenci”, yarışmada ve 45’lik olarak yayımlandığında Timur Selçuk tarafından düzenlenmişti. Şarkı bu haliyle yıllar boyunca Attila Atasoy’un “hit” şarkılarından biri olarak dillerde dolaştı. 1993 yılında POPSAV (Popüler Müzik Sanatçıları Vakfı) tarafından düzenlenen ve Türk pop müziğinin 35 bestecisinin ödülle onurlandırıldığı “35 Yıl 35 Besteci” adlı özel gecede Seçici Kurul tarafından ödüle lâyık görülen bestecilerden biri de Attila Atasoy oldu. 30 Nisan 1993 gecesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen gecede Attila Atasoy, Turhan Yükseler tarafından yönetilen orkestra eşliğinde “Dilenci”yi seslendirdi. Bu kayıt, aynı yıl piyasaya sürülen “35 Yıl 35 Besteci” adlı kasette de yer aldı.   


Attila Atasoy şarkıyı 2000 yılında yeniden seslendirdi ve bu versiyon “Eski Dostlar” adlı albümde yer aldı. Şarkının yeni düzenlemesi Hurşid Yenigün tarafından yapılmıştı.


“Dilenci” Attila Atasoy’un kariyerinde bilinen ve sevilen “hit”lerinden biri olarak yer aldı. Atasoy aynı şarkıyı 2002 yılında yayımlanan ve eski ve yeni şarkılarını bir araya getiren “Biraz” adlı albümünde bir kez daha seslendirdi. Şarkının düzenlemesi bu kez Selim Çaldıran tarafından yapılmış, “Dilenci”, 2000’lı yılların ritim anlayışına uydurulmuştu.


1975 yılı Eurovision Türkiye elemelerinde yarışan iki Selmi Andak bestesinin ikisinin de sözleri Çiğdem Talu tarafından yazılmış, şarkılardan birini Gökhan Abur, diğerini ise Yeliz seslendirmişti. 2000 yılında yayımlanan “Bir Sevgi Yeter” adlı Selmi Andak’a saygı albümünde bu iki şarkı, ilk seslendirilenleri tarafından bir kez daha söylendi. 



Gökhan Abur tarafından seslendirilen “Bir Gün Karşılaşırsak”ın yeni düzenlemesinde aranjör olarak Garo Mafyan’ın imzası vardı.

Yeliz’in 25 yıl sonra yeniden seslendirdiği “Hayalimdeki Adam”ın bu düzenlemesi Osman İşmen tarafından yapılmıştı.


"Hayalimdeki Adam"ı 1975 yılında Yeliz'den kısa bir süre sonra plak yapansa Anne-Marie David oldu. 1973 Eurovision birincisi Anne-Marie David, kendisini birinci yapan şarkının Türkçesini Nilüfer'e kaptırmış, 1975'de ise Nilüfer'in yarışmadan çekilmesine neden olacak spekülasyonlara adı karışmıştı. Öncesinde iki de 45'lik plak yapan David'in ilk ve tek Türkçe 33'lüğünde "Hayalimdeki Adam"a yer vermesi bu açıdan bakınca hayli enteresandı. 

  

1975 yılında birinciliği kurayla Semiha Yankı’ya kaptıran Cici Kızlar, Attila Özdemiroğlu’nun bestesi “Delisin”le büyük bir şöhretin kapılarını açtılar ve hatta yarışmadan bir süre sonra “Delisin” adıyla çevrilen sinema filminde de rol aldılar.


Ne var ki grubun ömrü çok uzun sürmedi. “Delisin”in yeniden seslendirildiği ilk kayıt ise 1990 yılında yayımlanan “Merhaba Anılara 2” adlı albümde karşımıza çıktı. Müzik direktörlüğünü Metin Özülkü’nün yaptığı albümde çok sayıda pop şarkısı potpuri şeklinde birbirine bağlanmıştı ve albümde “Delisin”in yanı sıra yine 1975 yılı Eurovision şarkılarından “Yarın” ve “Seninle Bir Dakika” da vardı.


‘90’ların başında Jet Plak tarafından piyasaya sürülen 3 albümlük “Merhaba Anılara” serisinin enstrümantal versiyonu ise “Romantik Aşk Melodileri” adıyla yine üç albümlük bir set olarak 2004’te yayımlandı. Bu sette “Delisin” ve “Yarınlar Bizim” 1 numaralı albümde, “Seninle Bir Dakika” ise 3 numaralı albümde yer alıyordu.

“Delisin”i 90’lı yıllarda yeniden seslendirmeyi akıl eden bir başka isimse Gülşen olacaktı. Gülşen’in 1998 yılında yayımlanan “Erkeksen” adlı ikinci albümünde yer alan “Delisin”in bu yeni düzenlemesi Selim Çaldıran tarafından yapılmıştı.


Cici Kızlar’ın dağılmasından sonra müziğe solo olarak devam eden Bilgen Bengü, “Delisin”i 2003 yılında, bu defa solo olarak seslendirdi ve Turhan Yükseler’in düzenlemesini yaptığı bu versiyon Bengü’nün “Canım Çekti” adı verilmiş 4 şarkılık kısaçalarında yer aldı. Müzik marketlerde satışa sunulmayan bu kısaçalar, bugün dijital platformlarda da bulunmuyor.


“Delisin” 2005 yılında İsviçre çıkışlı bir “gypsy” müzik grubunun, Ssassa’nın “Schnabelwetszer 2” adlı albümünde “Ah Kalbim” adıyla yer aldı. Dünyanın farklı yerlerinden müzisyen ve dansçıları barındıran grup parçayı Türkçe seslendirmiş, albüme bir de enstrümantal versiyon konulmuştu.


“Delisin”in yakın tarihli ve farklı bir “cover” versiyonu ise Salih Yurttaş tarafından yapıldı. Neyzen Salih Yurttaş, parçayı kendi düzenlemesiyle ve enstrümantal olarak kaydetti ve bu kayıt Yurttaş’ın “Emanet” adlı verilmiş 2018 çıkışlı albümünde yer aldı.


Nilüfer’in son anda elemelerden çekilen şarkısı “Boşver”, yarışmanın üzerinden kısa bir süre geçtikten sonra 45’lik olarak piyasaya sürülmüş, daha sonra ise “Selam Söyle” ve “15 Şarkı” adlı Nilüfer 33’lüklerinde de yer almıştı. 


Şarkının daha önce hiç duymadığımız farklı bir kaydı ise uzun yıllar sonra, 2004 yılında tesadüf eseri karşımıza çıktı. “Selam Söyle” 33’lüğünün CD formatındaki tıpkıbasımı için Odeon arşivindeki bantlardan albümün şarkıları dijitale aktarılmıştı. Bu farklı düzenleme o bantlardan çıkmış ve yanlışlıkla CD’ye bu versiyon konulmuştu. Dikkatli kulaklardan kaçmayan bu hata, gizli bir kaydın ortaya çıkmasına vesile oldu. Plaklardaki versiyona göre daha ağır ve daha uzun bu düzenlemenin kimin tarafından yapıldığı ise meçhul ancak yarışma elemeleri için yapılan ilk kayıt olma ihtimali yüksek. Düzenlemedeki armoni de Timur Selçuk’un tarzını akla getiriyor. Bununla birlikte plaklarda yayımlanan versiyonda düzenleme Onno Tunç tarafından yapılmıştı.


Sözleri Tuğrul Dağcı (Oktay Yurdatapan) bestesi Nino Varon’a ait “Boşver”i Nilüfer 1998 yılında yeniden seslendirdi. Şarkının yeni düzenlemesi Aykut Gürel tarafından yapılmıştı ve bu kayıt, Nilüfer’in “Yeniden Yetmişe” adını verdiği “cover” albümünde yer aldı.


2018 yılında Nino Varon’un bestelerini farklı şarkıcıların seslendirdiği “Şarkı Gibi Şarkılar” adlı albümde ise “Boşver” bu defa Onur Mete tarafından seslendirilmiş ve düzenleme Alper Çam tarafından yapılmıştı.


1975 elemelerinde Esin Afşar’ın seslendirdiği kendi bestesi “Canı Sıkılan Adam”, yarışmanın en az akıllarda kalan şarkılarından biriydi. Şarkı, Esin Afşar’ın diskografisinde bile ilk sıralarda yer almadı hiçbir zaman. Ne var ki birileri bu şarkıyı unutmamış olmalıydı ki 2006 yılında bu şarkı bir “cover” olarak değil ama çok sürpriz bir şekilde bir reklam filmi şarkısı olarak çıktı karşımıza. Turkcell-im ürününün kampanya şarkısı olarak yıllar sonra ortaya çıkan şarkının orijinalinin bir Eurovision şarkısı olduğunu ise çok az kişi hatırlıyordu.


“Seninle Bir Dakika”, 1975 yılında yarışmadan hemen sonra üç ayrı 45’likle dinleyici karşısına çıkmıştı. Semiha Yankı’nın bu şarkıyı bir albümde yeniden seslendirmesi ise 20 yıl sonra oldu. Yankı’nın 1995 yılında yayımlanan “Hayırlı Olsun” adlı albümünde şarkı Ahmet Koç’un düzenlemesiyle yer aldı.


Dünyaca ünlü Fransız piyanist Richard Clayderman, 1998 yılında, Türkiye pazarına yönelik olarak yapılmış ve “Turquie Mon Amour (Aşkım Türkiye)” adı verilmiş albümünde “Seninle Bir Dakika”ya da yer verdi.   


1999 yılında ise Semiha Yankı şarkıyı bu defa “Kaç Yıl Geçti Aradan” adlı karma albüm için yeniden seslendirdi. “Seninle Bir Dakika”nın bu versiyonu Yuri Ryadchenko tarafından düzenlenmişti.


1999 yılında şarkıyı yeniden seslendiren bir başka isimse Tuba Önal oldu. O yıl Eurovision’da Türkiye’yi “Dön Artık” adlı şarkıyla temsil eden Tuba Önal, ilk albümü de bu şarkıyı değil ama “Seninle Bir Dakika”yı almayı tercih etmişti. Şarkının düzenlemesi ise Turhan Yükseler’in imzasını taşıyordu.


2000 yılında yayımlanan “Eski Dostlar” adlı albümde Semiha Yankı yıllardır ismiyle özdeşleşmiş şarkıyı bir kez daha, bu defa Hurşid Yenigün’ün düzenlemesiyle seslendirdi.


“Seninle Bir Dakika”nın “rock” versiyonu ise 2006 yılında Gece Yolcuları tarafından yapıldı ve grubun “Gece Yolcuları 2” adlı albümünde yer aldı. Şarkının bu düzenlemesi Cem Özkan tarafından yapılmıştı.


Şarkının bir başka enstrümantal versiyonu 2011 yılında yayımlanan “Cafe de Beyoğlu 2” adlı albümde yer aldı. Bu albümde “Seninle Bir Dakika” Azerbaycanlı kemancı Tarlan Gazanferlioğlu, Rus piyanist Natalya Grudnyakova ve kontrbasta Özgür Uluçınar’dan oluşan trio tarafından çalındı.


Tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi, 1975 yılında da Eurovision birincisi olan şarkı Türkiye’deki aranjman furyasından nasibini alacaktı. Hollandalı Teach-In grubu yarışmadan kısa bir süre Türkiye’ye geldi, konserler verdi. Onlar bu konserlerde “Ding-A-Dong”u İngilizce olarak söylerken, şarkının iki farklı Türkçe versiyonu Türkiye’de plak olarak satışa çıkmıştı bile.


“Ding-A-Dong”u Türkçe plak yapanlardan biri Füsun Önal’dı. Önal’ın tavrına ve tarzına çok uygun bu parçanın Türkçe sözlerini Çiğdem Talu yazmış ve adını “Söyleyin Arkadaşlar” koymuştu.



Aynı şarkının diğer Türkçe versiyonu ise Ayla Algan tarafından plak yapıldı. “Dünya Tersine Dönse” adını taşıyan bu şarkının sözleri ise Fikret Şeneş tarafından yazılmıştı.



Uzun yıllar sonra “Ding-A-Dong” Türkiye’de bir kez daha Türkçe sözlerle kaydedildi. Pop Star yarışmalarında adını duyurmuş Burçin Şen’in “Yalan Aşk” adlı albümünde yer alan şarkının Türkçe sözleri bu defa Michael Kuyucu tarafından yazılmış ve adı “Doya Doya” olmuştu.




Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder