"Sonum Geldi Bittim Ben"

Pera – “Bittim Ben”


2012’de yayımlanan ilk albümü “Başka Bir Dünya”dan bu yana yaptıklarını severek ve beğenerek takip ettiğim bir grup Pera. O dönemde çok fazla genç “rock” grubu vardı ortalıkta ve hepsi bir şeyler deniyor, bir yol arıyorlardı ama o günden bugüne gelebilen grup sayısı pek az oldu. Hatta “rock” müziğin birinci liginde top koşturan gruplar için bile 2010’lu yılların ikinci yarısının üretkenliğin bir hayli düşüşe geçtiği, çoğunlukla cepten yenildiği bir dönem olduğu söylenebilir. Pera, bu genellemenin istisnalarından biri.


“Rock” müzikteki gözle görülür gerilemenin tam aksine Pera sekiz yılda taş üstüne taş koyarak, hiç duraklamadan, takılıp düşmeden yola devam etti. Müziğinden ve tarzından taviz vermedi, sevenlerini hayal kırıklığına uğratmadı, istikrarını korudu.  


Grubun diskografisine şöyle bir bakınca görüyorsunuz zaten. 2012-2018 arası yayımlanmış dört albüm sonrasında 2018 ve 2019’da üçer tekli çıkmış piyasaya. 2020’de ise altı tekli. Yedinci tekli ise geçtiğimiz günlerde piyasaya çıktı. Soundfeed Production etiketiyle yayımlanan “Bittim Ben” adlı şarkının söz ve müziği grubun solisti de olan Gökhan Mandır’ın imzasını taşıyor yine. Yüksek sesle dillendirmese de grubun en büyük iddiası bu aslında: Epeyce yüklü diskografisi içerisinde bir tek “cover” var, gerisi tamamen gruba ait şarkılar. Başından beri zor olanı seçti Pera ve kendine ait zengin bir diskografi oluşturmayı başardı.


“Bittim Ben”i dinlerken, bundan bir önce yayımlanmış, “Dünya Gibi”yi dinlerken (kısaca yakın dönem işlerini dinlerken diyeyim) görüyorum ve duyuyorum ki hem beste hem düzenleme hem de icra olarak geldikleri yer, yola çıktıkları yerden çok ileride. Bir yandan istikrarını korurken bir yandan kendi içinde gelişme göstermiş ve bunu dinleyene hissettirebilmiş Pera.


Ne kadar melodik ve romantik bir şarkı olsa da aynı zamanda sert bir şarkı “Bittim Ben”. Bu sertlik, elektro gitar kadar özellikle rahatsız edici bir biçimde kullanılmış elektronik seslerin bileşimiyle hissettiriyor kendini.


Bir küçük hatırlatma yapmalıyım sadece… Günümüzde albümlerden bağımsız, tek tek yayımlanan şarkıları takip etmek de her birine hakkını verebilmek de zor. Hazır “playlist”ler varken pek kendi “playlist”ini oluşturan da kalmadı artık. Hâl böyleyken bir süreç boyunca tek tek yayımlanmış şarkıları bir zaman sonra bir albüm başlığında bir araya getirmekte fayda var. Başından sonuna, bir tek şarkıyı gözden kaçırmadan dinleyebilmek ve tarihe not düşmek için.    


Müziğin giderek kirlendiği, çere çöpe karıştığı bir zaman diliminden geçerken, temiz kalmayı başarabilmiş Pera’yı tebrik etmek lazım. “Bittim Ben” vesile olsun, ben de Pera’yı tebrik etmiş olayım.   

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder