"Senin Bana Borcun Var"

Seher Çelik – “Hayat”


Bayılıyorum Şehrazat’a… Müdanasız tavrına, dobralığına, lafını tak tak söylemesine, kafası kızdığında karşısındaki babası olsa tanımamasına. Tabii en çok da şarkı yazarlığına… Türk pop tarihinde hem çok sayıda dönem “hit”ine hem de uzun soluklu, klasik, büyük şarkılara imza atabilmiş sayılı besteciden biridir. “Kıyamam”, “Hesap Ver”, “Sürgün”, “Bahçede”, “Su Gibi”… Hangi birini sayayım?..


Herkes yazsın, söylesin bir şeyler tabii, çok ses, çok renk olsun amenna. Bu işler iki “beat” otuz sekiz başıbozuk cümleyle yapılabilir hale geldiğinden beri “hıdı hıdı dıdı dıdı” neler dinliyoruz. Bazen ciddiyetsizlik ve anlamsızlıktan da eğlence çıkarır insan, ona da amenna ama işte bir de gerçek müzik var. Sözü, müziği, düzenlemesiyle içi dolu, doygun, yetkin, evrensel, şu veya bu zamana, akıma, modaya, güne sığmayacak şarkılar… Yukarıdaki paragrafta “büyük şarkı” derken, verdiğim örneklerden de anlaşıldığı üzere, tam da bunu kastediyordum.


Geçtiğimiz günlerde, adını ilk kez duyduğumuz bir genç şarkıcının sesiyle bize ulaşan yeni Şehrazat şarkısı “Hayat” da o örnekler arasına rahatlıkla koyulabileceklerden. ‘90’larda olsaydık zaten şimdiye diğerlerinin arasında yerini almış olurdu ama bugünlerin çeri çöpü içinde ne kadar kıymet verilir, onu bilmiyorum. Ne gam! Şehrazat yapmış yine yapacağını.


Seher Çelik’in seslendirdiği “Hayat”ın düzenlemesini Erhan Bayrak yapmış ve Bayrak yine ustalığını konuşturup, şarkıyı nefis bir tango zeminine oturtmuş. Çok daha klasik, senfonik bir düzenleme de pekâlâ kaldırırdı şarkı ama genç bir şarkıcı için bu tercih çok daha doğru olmuş. Erhan Bayrak ayrıca bu projeye prodüktör olarak da imza atmış, onu da söyleyeyim.


Seher Çelik hakkında pek fazla bir şey bilmiyoruz. Basın bülteni bu konuda aydınlatıcı olmaktan uzak. Çelik’in sosyal medya hesapları da bir ipucu vermiyor. Basın bülteninde “Akademisyen, sanat yönetmeni, koro şefi, şancı, söz yazarı ve besteci kimliklerinin içinde büyüttüğü yorumcu kimliğini, okumadaki ustalığı ile tümüyle gözler önüne seriyor,” diye bahsediliyor Seher Çelik’ten ama akademik uzmanlığı nedir, müzik geçmişi nicedir, Şehrazat’la yolu nasıl kesişmiştir, o konular tamamen sır.


Bununla birlikte evet, Seher Çelik cümlede saklı iddianın altında kalmamış ve bu zor şarkının hakkını ziyadesiyle vermiş. Şarkının intervali doğrudan Nilüfer’in, bir miktarda da Demet Sağıroğlu’nun sesini anımsattı bana ama Seher Çelik’in tınısı ikisine de benzemiyor. Temiz entonasyonu, doğru vurguları, parlak ve açık bir biçimde kullandığı sesiyle Çelik, bu ilk teklisinde kırk yıllık profesyonelleri aratmıyor.


Şehrazat’a bayıldığımı size söylemiş miydim? Neyse… Bir daha söyleyeyim. “Hayat! Benim sana değil, senin bana borcun var,” gibi bir şarkı cümlesini her babayiğit kuramaz. Biraz yaşamak, biriktirmek, biraz tekâmül etmek, sırra ermek lazım. Nihayetinde bunu da ancak “şu dünyaya bir türlü sığmayanlar” bilir.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder