Aşkın Nur Yengi - "Yasemin Yağmurları"


(Zip İstanbul dergisinin 15 Kasım 2004 tarihli sayısında yayımlanmıştır.)

Türkiye’de pop müziğin doksanlar itibariyle yeniden patlamasının iki sebebinden biri kabul edilen Aşkın Nur Yengi, Sezen Aksu’nun kanatları altından çıktıktan sonra yayınladığı her albümünde çıtayı biraz daha aşağı çekerek, en nihayet vasatın da altında bir çizgiye gelip dayanmıştı. Bunun nihayet kendisi de farkına varmış olmalı ki, geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkan yeni albümü “Yasemin Yağmurları”nda Aşkın Nur Yengi gerek şarkı seçimi, gerekse vokal tekniğiyle doksanların başında yayınlanmış ilk albümlerinin izini sürüyor.

Nazan Öncel imzalı “Yıldız Yıldız” ve seksenlerin argo jargonuna bir “saygı selamı” (?) gönderen “Şimdi Mosmor Oldun mu ?” albümün hit adayları. (Bu arada Nazan Öncel’e iki öneri : “Herıld Yani” ve “Mor da Bir Renktir” cümlelerinden de pek güzel şarkı olur kanaatindeyin naçizane !) “Pera’daki Aşklar”, “Yasemin Yağmurları”, “Dün” ve “Demesi Kolay”, Yengi’nin solist olarak kendini gösterdiği zarif ve göz alıcı şarkılar. Yine bir balad olan Şehrazat bestesi “Kardelen” de performansıyla doruklarda gezinen Yengi, “Uslandım Artık” da şarkıyı daha önce seslendiren Nükhet Duru’nun üzerine çıkamıyor. “Seni Terkettim” ve bir Nazan Şoray “cover”ı olan “Sana Merhaba Dedim”, belli ki albüme hareketli katması için konulmuş ritmik şarkılar. “Biz Hani” ise farklı sözleriyle dikkat çekiyor.

Yengi’nin kariyerinde çok parlak bir yerde duracak bu albüm, bir örnek pop şarkılarından gına getirenler için ilaç vazifesi görecek. Yine de gönül, bir dönemin yolunu açmış bu çok önemli ismin eskilerin izini sürmek yerine, yeni yollar açacak, öncü olacak ve önde gidecek işlere imza atmasını da istemiyor değil.   

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder